5003fi.jpg

Hoe ik langzaam leer mama te zijn én mezelf te blijven

4/07/2018

Voor ik mama werd, vertelde een alleenstaande mama mij eens dat het vier jaar had geduurd voordat ze zichzelf had teruggevonden. 'Wat een overdrijver', dacht ik toen bij mezelf. Maar ondertussen ben ik zelf 8 maanden mama van Cis, en ik moet vaststellen dat ik begrijp wat ze bedoelt. En ik hoop dat het bij mij sneller gaat.

Jaloers op mijn ouders

Gisteren was ik nog jaloers op mijn ouders omdat zij een boeiender sociaal leven hebben dan ik. Eerlijk gezegd hebben ze dat al altijd gehad (Cis heeft namelijk een paar coole, drukbezette grootouders) en heeft het me nooit gestoord. Maar wanneer ik op een moeilijke dag helemaal alleen ben geweest met mijn zoontje durft het zelfmedelijden al eens hoge toppen scheren.

Loslaten begint al bij de geboorte en dat is zo juist. In so many ways. Want niet alleen moet ik leren om onze Cis los te laten. Hallo crèche, hallo babysit … Ik moet ook mijn sociaal leven leren loslaten. Het komt namelijk niet meer terug zoals voordien. Als happy single kon ik tot op de dag voor m’n bevalling nog doen en laten wat ik wou. Nu moet alles ruim op voorhand gepland worden. Impulsief zijn met een baby? Lukt. Mij. Niet. Op momenten dat m’n vriendinnen last minute een avondje op café plannen kan ik alleen maar doodleuk: ‘Pas!’ antwoorden en jaloers zijn op het feit dat zij een partner hebben die thuis bij de kindjes kan blijven.

Langzaam leren loslaten

Eerlijk gezegd vind ik niets fijner dan thuis zijn bij onze Cis. Bij 9 op de 10 voorstellen om af te spreken wil ik eigenlijk ook niet gaan, want dan zou ik Cis missen. Zelfs al ligt hij dan in zijn bedje. Maar die ene keer dat ik dan wel wil maar niet kan gaan overheerst de FOMO en ga ik mezelf zielig vinden. Dan ben ik zelf de overdrijver.

Nu dus dat gevoel ook leren loslaten. Zoals ik elke dag leer hoe ik mama moet zijn, zal ik ook wel gaandeweg leren hoe ik mama EN mezelf moet zijn. Gelukkig heb ik vriendinnen die zich ook tevreden kunnen stellen met een koffiedate die we dan ruim een week op voorhand gepland hebben. Kan onze Cis lekker mee!

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes