3803fi.jpg

Hoe jouw eerste verjaardag bitterzoet smaakt, mijn lieve, dappere dochter

10/05/2016

We staan aan de vooravond van jouw eerste verjaardag, Estelle.  Een magisch moment… maar wat smaakt deze 11de mei tegelijk ook bitterzoet. 

We staan aan de vooravond van jouw eerste verjaardag, Estelle.  Een magisch moment… maar wat smaakt deze 11de mei tegelijk ook bitterzoet.  De nacht die vorig jaar volgde op moederdag besloot jij na 40 weken te groeien in mijn schoot ter wereld te komen. Wat de mooiste dag uit ons leven diende te worden werd door een vreselijke inschattingsfout van de gynaecoloog, overschaduwd door veel verdriet, ongeloof en angst om jouw leven. Het was het begin van een lange tocht vol onzekerheden. De liefde die we op slag voor jou voelden was, zoals bij alle mama’s en papa’s, puur, diep en allesoverheersend! Ik was doodsbang die liefde te verliezen. Mijn hart voor jou was immens groot.

Jij was het die mijn hart weer kon lijmen

Maar mijn kersverse moederhart brak. Het brak bij de vele reanimaties in jouw eerste levensuren. En het brak opnieuw, bij de vele beelden die we nadien van jou kregen aan draadjes, buisjes, infusen, elektrodes en toestellen waar jij niet aan diende te liggen.

Het brak elke keer we je medicatie moesten toedienen die zo’n pril en puur lichaampje niet hoort te slikken.

Het brak, bij de ontelbare bloedafnames, bij elke gezette sonde, bij elk met verdoving gepaard onderzoek. Het brak ontzettend hard bij het verdict op je 3 maand dat je een zware operatie in je hoofdje diende te ondergaan.

En het brak in tienduizend stukken als je papa uiteindelijk met jou op die septemberdag het operatiekwartier moest inwandelen en die automatische zware deuren zich vervolgens voor mijn voeten sloten. Ook nadien volgden nog maanden van ups en downs en versmachtende onzekerheid.

Ondertussen hebben al talrijke moeders hun best gedaan om wat zinnigs te formuleren rond het roze wolkfabeltje. Dat de roze wolk niet bestond, dat wisten we dus.  Maar deze aanhoudende zware storm was te hard!

Als ik vandaag, een jaar later, zie waar jij staat, Estelle, kan ik haast niet geloven door welke nachtmerrie we ons samen doorsparteld hebben. Voor één ding ben ik je ontzettend dankbaar, het feit dat telkens mijn hart brak, JIJ het was die het weer kon lijmen. 

Jou kunnen troosten verzoet alles

Want zoet was de smaak van de smakgeluidjes die in mijn oren tintelden terwijl je bij me dronk. Dat ik je acht maanden mocht voeden, is één van de mooiste ervaringen in mijn leven geweest. Zoet is ook de smaak wanneer ik ’s morgens jouw gekir door de babyfoon hoor weergalmen.  Al zijn de nachten dikwijls te kort geweest en hingen mijn wallen soms zo diep dat het leek dat mijn kuiten wat extra kilo’s genomen hadden, jou kunnen troosten verzoet alles. Zoet is ook de smaak wanneer je je bolletje op mijn borst te rusten legt en ik het allerbeste parfum ter wereld kan snuffelen in jouw zijdezachte haartjes. Zoet is de smaak van de kriebels in mijn buik wanneer je je eerste probeerwoordjes brabbelt, wanneer je de mooiste glimlach op je gezicht tovert, wanneer je beentjes trillen bij een poging tot balanceren in een niet zo evenwichtige houding, wanneer je fanatiek op zoek gaat naar je lievelingsprent in je lievelingskijkboekje, wanneer je vrolijke kreetjes slaat als je je fantastische papa in je ooghoek spot… Ik kan nog uren verdergaan!

In al ons ongeluk hebben wij met jou heel veel geluk, Estelle! Mijn gedachten gaan ook naar mama’s en papa’s die veel minder geluk hebben. We zijn ontzettend trots op jou en bewonderen jouw vechtlust en jouw miraculeus mooie ontwikkeling!

Estelle, maak dat elke volgende 11de mei iets minder bitter en iets meer zoet smaakt!  Een gelukkige, gezonde eerste verjaardag, popje!

mama met babymeisje

Meer lezen?

Expert Barbara over hoe je moet omgaan met een zwaar ziek kind?