4953fi.jpg

Hoe laat ik mijn kind beter slapen? CM lanceert Campagne Slaap bij Kinderen en geeft tips!

17/10/2017
Mamabaas
Door Mamabaas

Slaap kindje slaap… Het klinkt mooi, maar als je kind niet zo vlot slaapt zegt het liedje je maar weinig. En toch is voldoende slaap halen zo belangrijk én gezond… CM lanceert daarom deze maand een campagne rond Slaap bij Kinderen in de hoop mensen met kinderen tussen 2 en 6 jaar te steunen en helpen waar het kan.

 

Individueel slaappatroon

Slaapt je kind nacht na nacht slecht en moet je meermaals opstaan ‘s nachts? Je bent niet alleen, want bijna 3 op de 10 kinderen krijgt ooit te maken met slaapproblemen. En vaak speelt hoe je erop ingaat als ouder een grote rol, ook al doe je dat uiteraard volledig onbewust.

Heeft je kind slaapproblemen en wil je er graag iets aan veranderen, dan is het belangrijk bewust te worden van het individuele slaappatroon van je kind. Je past het best je activiteiten en ook vooral je verwachtingen hierop af. Niet elk kind heeft evenveel slaap nodig en het slaappatroon verandert ook naarmate kinderen ouder worden. Is je kind vroeg wakker? Kruip dan zelf niet te laat in bed… Niet gemakkelijk, I know, maar het zit soms echt in kleine dingen… 

3 tips om beter te slapen

Het is al lang geen geheim dat een vast slaapritueel voor rust zorgt in dat kleine hoofdje van zoon of dochter. Maar hoe pak je dat concreet aan? Want vaak ben je zelf gewoon al uitgeput en zie je door het bos de bomen niet meer. CM helpt daarbij door wat tips te geven!

1. Zorg voor een vast slaapritueel

Rust en regelmaat is belangrijk en een vast dagelijks ritueel helpt. Let wel dat elk kind zijn temperament en karakter heeft en je dus het best iets vindt dat bij hem of haar past. Maar er zijn nog meer factoren waarmee je het best rekening houdt, zoals je hier kunt lezen. Een goed slaapritueel duurt wel het best niet langer dan een halfuur.

Je hebt zowel een fysieke voorbereiding op het naar bed gaan (naar het toilet gaan, tanden poetsen) als een mentale voorbereiding: je speelt maar beter geen wild spelletje meer. Een klassieker blijft natuurlijk een verhaaltje voorlezen; het geeft je kind een gevoel van veiligheid en intimiteit.

Hier is Raad eens hoeveel ik van je hou een bestseller, maar ook alle boeken van Guido Van Genechten… Ook leuk om eens te proberen: Het konijn dat in slaap wil vallen van Carl-Johan Forssén Ehrlin. Het gaat over een konijn dat in slaap wil vallen en de beste manier zoekt om dat te doen. Als voorlezer volg je eenvoudige instructies bij het voorlezen die helpen om je kind letterlijk in slaap te lezen :-). Meer info over dit boek vind je hier

2. Bouw de dag rustig af

Hoe een dag eindigt is ook belangrijk. Dat geldt evengoed voor jezelf: tot vlak voor je gaat slapen voor een scherm hangen is geen goed idee, dus laat dat ook je kind het best niet doen. Laat hem of haar liever een rustig spelletje spelen of een boek lezen. Voldoende beweging en sport overdag bevordert de slaap, maar actief sporten vlak voor het slapen gaan laat je hem/haar het best niet doen. Meer tips vind je op de website van CM.

 

structuurkaartjes CM

3. Leuke trucjes voor het slapengaan

Doe je al de voorgaande dingen, maar heb je toch wat concrete hulp nodig? Dan zijn de structuurkaartjes van de CM misschien wel iets voor jou en zoon/dochter.

Ze helpen om het slaapritueel te visualiseren voor dochter- of zoonlief en sommen de tien meest voorkomende onderdelen van het naar bed gaan op: naar het toilet gaan, pyjama aantrekken, slaapwel zeggen, tanden poetsen… Je kiest er de kaartjes uit die op jouw kind van toepassing zijn en maakt er zelf bij als er nog iets zou ontbreken. Je kunt ze dan bijvoorbeeld aan een ring hangen en telkens een kaartje doordraaien als er iets is afgewerkt. Lees hier voor meer info.

Ook heel leuk is het Sl(aap)wel-spelletje te spelen. Idee erachter is om van het slapengaan iets leuks te maken en meteen 10 minuutjes qualitytime te hebben met je kiddo. Lees hier hoe het in elkaar zit (vanaf 2 jaar!). Alle info over het spelletje vind je hier (je kan ook alles gewoon downloaden van de site, dus je hoeft zelfs niets te kopen). Ook een handig detail: er is geen winnaar of verliezer; het draait gewoon om het plezier van het spel :-) (lees: geen drama mogelijk ;-).

Good luck! En slaapwel! :-)

meisje met slaapwelspel