3073fi.jpg

Hoe omgaan met een moeilijk drinkende baby?

23/08/2015
Mamabaas
Door Mamabaas

Katriens baby werd opgenomen in het ziekenhuis omdat ze te weinig dronk en maar geen ritme vond. Na heel wat zoeken en op aanraden van de huisarts schakelde ze over op melkpoeder van Gelilact. Nu drinkt en slaapt het kleintje veel rustiger, maar Katrien blijft bezorgd over de hoeveelheid die ze binnenkrijgt, want ze drinkt bijna geen enkel flesje leeg. ...

Groeispurt

Het voedingspatroon van elk kindje is heel erg verschillend. Baby's gaan af en toe door een periode waarin ze plots anders drinken. Dit heeft vaak te maken met een groeispurt. Die spurtjes komen voor op 10 dagen, 3 weken, 6 weken, 3 maanden en 6 maanden.

Er zijn enkele parameters om na te gaan of je kindje het goed stelt. Is ze tevreden? Maakt ze voldoende urine en stoelgang aan? Komt ze goed bij? Ook dat laatste verschilt van kind tot kind. Het is belangrijk dat een baby zijn/haar eigen curve volgt. Op de website van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kan je de WHO-groeicurve (weight to age curve) afdrukken voor meisjes van 0 tot 6 maanden. Daarop kan je het gewicht van je dochtertje eens uitzetten. Als ze de curve blijft volgen, is het oké. Indien je je baby laat opvolgen door Kind en Gezin volgen ze het daar ook op. 

Naar de vroedvrouw

Wacht gerust even af – een weekje ongeveer – en kijk of haar drinkgedrag niet vanzelf weer beter wordt. Meestal is dit wel zo. Is het niet het geval, dan is het nuttig om eens op consultatie te gaan bij een zelfstandige vroedvrouw (een vroedvrouw in jouw regio vind je op www.vlov.be). Zij kan dan samen met jou de situatie bekijken, tips en advies geven over de voeding en indien het echt nodig zou zijn, stuurt ze je door naar een arts.