2820fi.jpg

Hoe vind ik mijn prins op het witte paard terug?

10/01/2019

Hoe kun je de sleur uit je relatie houden? Want het is geen geheim: als je kindjes krijgt, wordt het er niet gemakkelijker op om ook genoeg aandacht aan je liefdesleven te blijven geven. Relatie- en gezinstherapeut Barbara Frère heeft enkele tips die misschien wel kunnen helpen.

Het sprookje versus de realiteit

Op een dag… ontmoet je de partner van je leven. Hij/ zij is attent, humoristisch, aantrekkelijk… Jullie bouwen een leuke relatie uit en alles loopt op wieltjes, los van een aantal te verwaarlozen misverstanden. Stilaan beginnen jullie hardop te dromen van een huisje, tuintje, boompje … en ja, misschien ook wel een kindje. De daad wordt bij de droom gevoegd en een aantal maanden/ jaren later wordt jullie eerste spruit geboren. Mama’s lieveling, papa’s hartendief… Misschien kom(t)(en) daar later ook nog een broertje(s) en/ of zusje(s) bij. De droom is compleet.

En dan word je op een dag wakker en vind je je prins op het witte paard niet meer terug. Hij/ zij heeft er nu ook een nieuwe rol bijgekregen, een rol waarin je je partner tot dan toe nog niet kende. Een rol die je partner misschien nog niet zo goed in de vingers heeft: de rol van ouder. 

Wennen aan een nieuw leven

Daarnaast moeten ook die oude vertrouwde rollen met evenveel overgave worden vervuld. Zo moet er nu (meer dan ooit) voor gezorgd worden dat er brood op de plank (en melk in het flesje) komt. Aan het huisje moet nog wat gebouwd en verbouwd worden, het tuintje moet worden onderhouden en het boompje moet regelmatig worden gesnoeid. Die leuke, aantrekkelijke partner is precies wat op de achtergrond verdwenen.

En als je jezelf in de spiegel bekijkt moet je toegeven dat je prinsessengehalte ook niet meer is wat het ooit is geweest. Je hebt niet meer het figuur van voor je zwangerschap(pen). De slapeloze nachten, en de combinatie werk en gezin zorgen ervoor dat je net iets meer tijd nodig hebt om toonbaar voor de dag te komen. Als de kinderen ’s avonds in bed liggen, ben je heel opgelucht dat je je kan nestelen in de zetel. Hoe je er dan uitziet kan jou gestolen worden. Intimiteit, seks en romantiek zijn het laatste waaraan je op dat moment denkt.

Zo vergaat het veel koppels. De spontane romantiek is op de achtergrond verdwenen. Je bent te moe en hebt niet veel zin om daarin ook nog energie te steken.

Op zo’n moment kan je de keuze maken uit twee scenario’s. Ofwel kies je ervoor naast elkaar te blijven leven en de wegen steeds verder uit elkaar te laten lopen. Ofwel kies je ervoor de romantiek een handje te helpen en romantiek te plannen. 

Misschien kunnen de onderstaande tips wel wat helpen.

12 tips voor meer romantiek in je relatie

 1. Plan minimaal 1 moment per week waarop jullie samen eten, praten… Vertel het verloop van de week en deel jullie verhalen met elkaar. 
   
 2. Plan minimaal 1 moment per maand waarop jullie samen iets doen. Denk daarbij aan de dingen die jullie samen deden tijdens jullie kinderloze periode. 
   
 3. Leg een lijst aan met mogelijke babysits. Vraag een oppas bij wie je je goed voelt en bij wie je met een gerust hart de kroost kan achterlaten.
   
 4. Blijf elkaar verrassen. Het zit vooral in kleine dingen. Wat deed je voor je partner toen jullie nog geen kinderen hadden?
   
 5. Denk aan hoe je elkaar leerde kennen. Waarvoor ben jij als een blok gevallen? Welke eigenschappen van je partner zorgden ervoor dat jij voor hem/ haar viel? Waardoor ben jij verliefd geworden?
   
 6. Vertel jullie liefdesverhaal aan je kinderen (als ze al iets ouder zijn) of aan iemand die jullie verhaal nog niet kent.
   
 7. Denk aan de dingen die jullie delen en probeer ook daarvoor tijd te maken. Ga bijvoorbeeld eens samen jullie spruit afhalen in de crèche of ga samen naar een oudercontact op school. Ga na het oudercontact samen iets drinken of eten. Het bevestigt jullie gemeenschappelijkheid.
   
 8. Blijf elkaar aanraken en vastnemen. Een knuffel zorgt ervoor dat het gelukshormoon vrijkomt waardoor je milder naar de ander kijkt.
   
 9. Praat met elkaar over jullie behoeften en respecteer elkaar daarin. Hoe jullie aankijken tegenover romantiek, seks en intimiteit kan heel verschillend zijn. Aanvaard dat ook van elkaar en probeer elkaar daarin tegemoet te komen. Voor de één kan seks enkel gepaard gaan met emotie en liefhebben, voor de ander kan het ook een vorm van ontlading zijn. Beoordeel elkaar daar niet in en doe daarin ook toegevingen.
   
 10. Probeer jezelf op te maken, op je voeding te letten, wat te bewegen, je mooi te kleden… Als je je aantrekkelijk voelt, zal je je ook zekerder voelen en beter in je vel zitten. Daardoor ben je automatisch ook voor je partner aantrekkelijker. 
   
 11. Denk eraan jezelf ook terug uit te vinden. Wie was je voor je mama was? Wat waren jouw interessevelden? Schrijf je in voor een cursus of een activiteit die je al lang eens wou doen. 
   
 12. Verwen jezelf regelmatig, je verdient het. Ook zo krijgt je zelfvertrouwen een boost. 

De romantiek vraagt een inspanning, maar het loont zeker en vast de moeite. Je zal zien dat die wieltjes terug beginnen te rollen en dat jullie elkaar terugvinden!

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes