huilende baby

Zijn er tips om rustig te blijven bij een huilende baby?

25/07/2023

De periode na de bevalling is voor veel mama's een verwarrende tijd, waarin je geconfronteerd wordt met heel wat veranderingen en emoties. Je hoeft je absoluut niet alleen te voelen, want veel mama's ondervinden net hetzelfde als jij. Daarom verzamelde Lieve Van Weddingen vragen die haar dagdagelijks gesteld worden door kersverse mama's.

- I am in charge of being calm, no matter how my child behaves. -

BABY’S KUNNEN JE SOMS HET BLOED ONDER DE NAGELS VANDAAN HALEN. Dat is misschien een ander taboe waarover weinig wordt gesproken. En toch vraagt de babyzorg van ons veel geduld, opoffering, toewijding en loyaliteit. Vaak komen deze kwaliteiten en vaardigheden helemaal vanzelf en is er niks aan het handje.

Maar op momenten van vermoeidheid, en wanneer het donker is buiten of we ons alleen voelen, kan het soms te zwaar worden om te dragen. Daarom is het goed om een paar tips bij de hand te hebben die je kunnen helpen om rustig te blijven.

Ken jezelf

Wat je kunt doen, is een dagboek bijhouden van de momenten waarop je voelt dat je de pedalen verliest. Door meer zelfkennis ga je je op langere termijn ook beter kunnen ontspannen en krijg je minder het gevoel dat het jou allemaal overspoelt. Als je een tiental momenten hebt genoteerd, ga je kijken wat jou precies triggert.

Deze momenten worden dan jouw barometermomenten. Zorg ervoor dat je deze momenten vermijdt of dat je een plan hebt om er anders mee om te gaan, door bijvoorbeeld hulp in te roepen of iemand te bellen. Het zijn ook de momenten waarop de onderstaande tips je rustig kunnen houden:

Wees compassievol

Wanneer je jezelf verliest in je emoties, is het moeilijk om de ander nog te zien. Dat is zo als je ruziemaakt met je partner, maar ook als je een krijsende baby op je arm hebt. Kijk daarom naar je krijsende baby en omschrijf wat je ziet. Dat zal dan wellicht zoiets zijn: ik zie een baby die rood aanloopt, een trillende mond, een opgespannen lijfje, de baby heeft nood aan troost en nabijheid, de baby voelt zich alleen, de baby heeft iemand nodig.

Hierdoor kom je weer met je baby in contact, wat je kan helpen om met compassie te kijken naar wat je ziet gebeuren bij je baby, en niet alleen te denken dat het een vervelend rotkind is.

Tel tot tien

Een klassieker, maar het werkt. Zelfs met je baby op de arm kun je voor een raam of buiten gaan staan en met diepe halen in- en uitademen. Doe dit gedurende een aantal minuten.

Zet een rustig muziekje op

Nog een leuke die ook op je baby een gunstig effect kan hebben. Muziek dringt op een aparte manier door tot onze hersenen en werkt soms rustgevend. Als je er ook op kunt dansen, zoveel te beter. Programmeer een paar nummers in je telefoon zodat je ze gemakkelijk kunt bereiken. Dans op blote voeten.

Zing of neurie een liedje

Niet alleen zorgt dit ervoor dat je baby rustiger wordt, maar onderzoek heeft ook uitgewezen dat dit een gemakkelijke manier is om je hersenen tot rust te brengen. Kinderen doen dit van nature, waardoor ze emotioneel in balans komen en blijven.

Meer lezen?

Cover 101 vragen van kersverse mama's

101 Vragen van Kersverse Mama's is een open boek over onzekerheid en twijfels bij het prille moederschap. Is het mijn schuld als mijn kindje blijft huilen en ik het niet kan troosten? Waarom voel ik mij altijd onzeker als ik goedbedoeld advies krijg? Hoe kom ik de dag door wanneer ik amper heb geslapen? Hoe kan ik mijn partner meer laten helpen? Ik mis mezelf als vrouw; is dat normaal? Moeders die pas bevallen zijn, kampen vaak met heel wat twijfels en wisselende emoties. Je hebt vragen over je nieuwe lichaam, je gevoelens en de relatie met je partner, maar ook over de band met je kindje, de verhouding tot je familie en de vergelijking met andere moeders. Mama Baas-expert Lieve Van Weddingen geeft telkens een helder en genuanceerd antwoord met praktische tips.

 

Meer info vind je hier.