6921fi.jpg

Prioriteiten stellen: wat doe je vandaag wel en wat niet?

28/08/2020

Op het werk moet je die PowerPoint nog maken voor de vergadering van deze namiddag. Intussen zie je dat er weer 10 ongelezen mails in je mailbox zitten en je zou nu stilaan toch ook eens aan die nieuwsbrief willen beginnen die vrijdag de deur uit moet.

Op het einde van de werkdag stap je in je auto en merk je dat het hoog tijd is om je auto te wassen – straks dan maar? Thuisgekomen moet je eten op tafel zien te krijgen, wil je de kinderen nog in bad stoppen en eigenlijk wou je vandaag je ouders ook nog even opbellen om bij te praten. En die vriendin die je al een tijdje niet meer gehoord hebt misschien ook.

Stop.

Dit is te veel.

Tijd om prioriteiten te stellen: wat doe je vandaag wel? En wat niet?

Een tijdje terug schreef ik al eens een blog over het stellen van prioriteiten. Toen legde ik uit dat je dat kan doen door jezelf de vraag te stellen ‘Moet ik dit nu doen?’ en dan telkens op een ander woord de klemtoon te leggen. Zo kan je onder andere ontdekken dat iemand anders een bepaalde taak misschien wel kan doen of dat je een taak ook kan uitstellen naar een later moment.

Nu deel ik graag een andere oefening rond het stellen van prioriteiten. Net omdat dit zo belangrijk is, want de standaard tegenwoordig is helaas ‘druk druk druk’. Tijd dus om hier iets aan te doen!

Een praktische oefening

De oefening die ik met je deel kwam ik tegen in het boek ‘Mentaal kaptiaal’ van Elke Geraerts. Zij beschrijft het als volgt: eerste de olifanten, dan de konijnen. Ik leg dit even uit: bedoeling is dat je aan het begin van de dag eens oplijst wat je to do’s voor die dag zijn (dit kan zowel op werkvlak zijn als op persoonlijk vlak). Vaak hebben we de neiging om eerst kleine taakjes uit te voeren (zoals het beantwoorden van mails). Maar tegen dat we dan bij de grote taken komen, blijft er niet veel energie meer over.

Geraerts raadt dan ook aan om eerst te focussen op de grote taken (de olifanten) en dan pas op de kleine taakjes (de konijnen). De olifanten zijn met andere woorden jouw prioriteiten. Richt je op de olifanten en laat je niet afleiden door de konijnen. Pas als je je olifant (of olifanten) van die dag afgewerkt hebt, komen de konijnen aan bod.

In het voorbeeld van hierboven zijn de olifanten van die dag bijvoorbeeld die PowerPoint maken en eten op tafel krijgen. Dit wil niet zeggen dat de rest (de konijnen) onbelangrijk is, maar dit kan later als er nog tijd over is. Of misschien kan je een aantal zaken daarvan wel uitstellen naar een andere dag (of door iemand anders laten doen?).

Probeer elke ochtend even tijd te maken voor deze oefening: definieer jouw olifant(en) en konijnen van die dag en werk ze dan ook in die volgorde af. Geraerts raadt aan om elke dag één grote olifant of maximaal drie kleinere olifanten te kiezen, om zo voldoende gefocust te blijven.

Wat is jouw olifant vandaag?

 

Meer lezen: Taketheleap.