Hoera voor de partner tijdens de bevalling!

  • door Mamabaas

Akkoord, een vrouw is de ware heldin bij een bevalling, maar onderschat de steun van de partner die haar bijstaat tijdens het zware werk niet. Ook al ben je misschien niet altijd het alleraardigst op dat moment, toch maakt die steun een groot verschil. Dat blijkt uit een onderzoek van het Reinier de Graaf-ziekenhuis in Delft en het informatieplatform 24baby.nl.

10 op 10

Eventjes wat cijfers om het duidelijk te maken:

  • 3.508 vrouwen namen deel aan het onderzoek.
  • 97 procent van de zwangere vrouwen kan rekenen op de bijstand van hun partner wanneer ze bevallen, zowel in het ziekenhuis als thuis.
  • Zo’n 87 procent van de deelnemers aan de studie scoorde die steun een 8 op 10.
  • 56 procent bekroont de partner zelfs met een verdiende 10 op 10.

Meegaand

Waarover zijn de bevallende vrouwen het meest te spreken? De steun tijdens de weeën en het feit dat de partners op de juiste momenten de juiste dingen deden. Lees: lekker meegaand waren met de wensen van de vrouw. En ze blijken ook heel belangrijk voor rust en controle tijdens de bevalling.

Team

De studie toont aan dat je bevallen wel degelijk met twee doet. “De vrouw staat natuurlijk centraal tijdens de bevalling en doet het zwaarste werk. Maar het onderzoek laat zien dat een bevalling ook echt een teamsport is”, aldus hoofdverloskundige Marjon Migchielsen. “Als een vrouw tijdens haar bevalling de juiste steun krijgt, kijkt ze aanzienlijker positiever terug op dat moment. Dep haar hoofd met een koud washandje, laat haar in je hand knijpen tijdens het persen of tegen je aanhangen op de baarkruk. Wees haar steun en toeverlaat tijdens de bevalling.”

Met andere woorden: dikke pluim ook voor de partner!