Homemade kitchen: (Iets minder on-)gezonde kiekeboecake!

Voor ik kinderen had, kon ik op een zaterdag dat Tim aan het werken was, echt genieten van een bakdag: mijn Kenwood, mijn oven en ik en een hoop recepten die ik met water in de mond op Pinterest of in boeken van Sofie Dumont of de Koekjesfee gevonden had. Ik bakte dan zelden één ding.

Voor ik kinderen had kon ik op een zaterdag dat mijn man aan het werken was echt genieten van een bakdag: mijn Kenwood, mijn oven en ik en een hoop recepten die ik met water in de mond op Pinterest of in boeken van Sofie Dumont of de Koekjesfee gevonden had. Ik bakte dan zelden één ding; meestal eindigde ik met een drietal baksels op mijn aanrecht. Met een man die niet echt een zoetekauw is resulteerden die baksels in een gigantische strijd met de weegschaal. Na mijn zwangerschap van Mon leerde ik heel wat bij over voeding, suikerspiegels, soorten bloem… waardoor bakken een nieuwe uitdaging werd. En met drie kinderen en een zaterdag waarop Tim werkt, is bakken natuurlijk sowieso al een uitdaging.

Ken je het speelplaatsspelletje ‘twee is te weinig, drie is te veel’? Een waarheid als een koe! Als ik een hele dag alleen thuis ben met de drie jongens, dan is het vaak onmogelijk om een taak fatsoenlijk af te ronden. Twee kinderen in huis: een makkie! Dus toen mijn mama voorstelde om op Mon te letten, zag ik mijn kans schoon. Miel en ik zouden samen bakken, baby Thieu mocht kijken vanuit zijn wipstoeltje. 

Tijd voor uittesten

Ik had op Pinterest wat leuke receptjes en ideetjes gevonden en wilde die eens testen voor Pasen. Geen gewone cake op tafel dit jaar, maar een kiekeboecake. En dan nog eentje die qua voedingswaarde behoorlijk verantwoord is. Ik ga hier geen preek afsteken over gezonde voeding, maar ik probeer er in ons gezin wel op te letten dat lekkernijen niet stijf staan van de verzadigde vetten en geraffineerde suikers. Onze kinderen eten natuurlijk ook wel eens een zebrakoek of een Maja-wafel, maar aangezien ze net zo tevreden zijn met een stukje bananenbrood in hun snackdoosje, is dat een fijn alternatief.

Ik sta er telkens weer van te kijken hoe mijn probeersels, die allesbehalve mierzoet zijn, door hen lekker opgesmuld worden, terwijl mijn man en ik soms vinden dat het zelfs bitter smaakt (bijvoorbeeld doordat er heel donkere chocolade in plaats van melkchocolade in zit). Zijn hun smaakpapillen nog niet verwoest door de smaakindustrie misschien? Hoe dan ook: een lekker stukje cake eten zonder schuldgevoel smaakt dubbel zo goed. 

jongentje eet kiekeboecake

Wat is een kiekeboecake?

Kiekeboecake is een cake die er aan de buitenkant uitziet als een gewone cake. Als je hem opensnijdt komt er een figuur tevoorschijn die op elke plak te zien is. Wij probeerden het met een eendje, deze week maken we er eentje met een paasklok. Het lijkt mij ook leuk voor een jarige om er een getal in te verwerken. Of je verrast je gasten op je feestje met de afbeelding van een tutje om te laten weten dat je zwanger bent? Alles kan, als je er maar een koekjesvorm van hebt. Als je héél handig bent, dan zal het er zonder ook wel lukken om vormen uit te snijden, maar mijn kleuterchef en ik houden ons gewoon aan de vormpjes voorlopig.

Hoe begin je eraan?

Nog wat tips voor wie zelf aan de slag wil gaan met onderstaande recepten:

  • Laat je niet afschrikken door sommige ingrediënten. De meeste dingen zal je in de supermarkt vinden. En wat je daar niet vindt: kijk eens rond en je zal ervan schrikken hoeveel biowinkels er in je buurt zijn. En natuurlijk zijn er ook online alternatieve winkels te vinden.
     
  • Je zal bovendien veel ingrediënten ook voor andere bereidingen kunnen gebruiken. Amandelpannenkoekjes met kokosbloesemsuiker: njammie!
     
  • Als je sneller resultaat wilt en niet zo in zit met de gezonde toestanden, dan zou je ook een hotelcake kunnen gebruiken en deel 1 van het recept overslaan.
     
  • Je zal twee cakes bakken, de eerste (de bleke) dient om de figuurtjes uit te halen en er zal een groot deel van in de vuilbak belanden (yeah, right, ‘restjes’ smaken nog beter). De tweede cake (de donkere) is je uiteindelijke pronkstuk.
     
  • Je kan je cake natuurlijk nog versieren met suikerpasta, crème-au-beurre, slagroom of andere zoete extraatjes, maar hier ging het zo prima binnen.
     
  • De hoeveelheid citroen in de bleke cake zorgt voor een frisse toets. Vrees je toch voor een te zure smaak, dan kan je de citroen vervangen door extra vanille of amandelextract.
     
  • Je kleine hulpchef zal het wellicht leuk vinden om citroen te raspen, figuurtjes uit te duwen en de keukenrobot te bedienen. De fase waarin je figuurtjes in de cakevorm moet passen, die je beter alleen, want dat is prulwerk. De oven is uiteraard ook verboden terrein voor kinderhandjes.

Materiaal:

  • cakevorm van circa 20 cm lang
  • keukenmachine/mixer
  • rasp
  • koekjesvorm

De bleke cake: citroencake van amandelmeel gezoet met honing

Wat je nodig hebt:

  • 375 gram amandelmeel
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 0,75 theelepel zeezout
  • 225 ml kokosolie (kokosvet laten smelten)
  • 6 eieren
  • 9 eetlepels honing
  • 2 citroenen (of één dikke)
  • 1 vanillestokje (of enkele druppels vanille-extract)
  • eventueel: bakspray
jongetje raspt een citroen

De voorbereiding:

Verwarm de oven voor op 150 graden en vet de bakvorm goed in met een beetje kokosolie of spuit er bakspray in.

Was de citroenen en rasp met de fijne rasp de schil en bewaar even in een bakje. Snij één citroen door midden en knijp hem uit in een beker/bakje (dit hoeft niet veel sap te zijn, niet te hard knijpen dus).

Zo maak je het:

Neem een ruime kom en doe hier het amandelmeel, bakpoeder, zout, kokosolie, honing, eieren, citroensap en citroenrasp in.

Snij het vanillestokje in de lengte doormidden en rasp de vanille er aan de binnenkant uit. Doe de vanille bij de andere ingrediënten. Je kunt ook vanille-extract gebruiken.

Klop het geheel tot een luchtig en glad beslag.

Schenk je mengsel in de bakvorm.

Na 55 minuten was onze cake gaar. Test het even door er met een vork in te prikken. Vochtige cake is lekker, maar voor dit experiment onbruikbaar.

In tussentijd kan je al wat afwas doen (je hebt je keukenrobot zo dadelijk opnieuw nodig) of puzzelen, want dat is hier in huis supertrendy momenteel.

De vormpjes snijden:

Laat de cake goed afkoelen en snij hem in plakken van +/- 1,5 cm dik. Zorg ervoor dat je plakken niet dikker zijn dan de hoogte van je koekjesvorm.

En was nu je bakvorm af, want die heb je dadelijk ook opnieuw nodig.

eendjesvorm ligt op de cake
cakevorm uit de witte cake gehaald
meerder vormpjes uit de cake

De donkere cake: glutenvrije amandel chocolade taart

Wat je nodig hebt:

  • 5 grote eieren
  • 100 gram kokosbloesemsuiker
  • 160 gram amandelmeel
  • 50 gram walnoten, fijn gehakt
  • 50 gram rozijnen
  • 30 gram cacaopoeder
  • eventueel: bakspray
  • eventueel: amandelschilfers

De voorbereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de bakvorm goed in met een beetje kokosolie of spuit er bakspray in. 

vormpjes bedekt met chocoladecake

Zo maak je het:

Klop de eiwitten stijf.

Klop in een andere kom de eierdooiers met de kokosbloesemsuiker tot een schuimig mengsel.

Roer daar het cacaopoeder rustig (om cacaowolken in huis te vermijden) onder.

Roer het amandelmeel, walnoten en rozijnen door het ei­chocolade mengsel.

Spatel eerst één helft van de eiwitten door het amandelmengsel en daarna de andere helft van de eiwitten.

Doe een heel dun laagje beslag in de bakvorm. Zet nu de plakjes bleke cake in de bakvorm. Ze moeten er strak inzitten. Zo zullen ze veel minder snel boven drijven als het beslag van de donkere cake gaat rijzen.

Schenk de rest van het beslag in de bakvorm, op en naast de plakjes bleke cake. Als je dat wilt, kan je er nu nog amandelschilfers op strooien.

Bak de taart 40 minuten in het midden van de oven.

Laat afkoelen en eet smakelijk!