5670fi.jpg

Ik wil BAM worden, maar endometriose gooit roet in het eten

3/01/2019
Mamabaas
Door Mamabaas

In maart heb ik de beslissing genomen om als alleenstaande voor een kindje te gaan. Ja, ik word een BAM-mama zoals ze dat zeggen. Ik kan niet blijven wachten op mijn prins op het witte paard… 

Na wat opzoekingswerk ben ik terecht gekomen bij het kinderwenshuis. Ik werd er uitgenodigd voor een gesprek en na dat gesprek werd ik doorverwezen naar een gynaecoloog in Keerbergen die gespecialiseerd is in fertiliteit. Het ging ineens zo snel allemaal!

Groen licht

Eenmaal bij de gynaecoloog (dokter S.) kreeg ik alle uitleg om verder te gaan. Dokter S. werkt in het Life Expert Centrum in Leuven, en daar moest ik dus ook zijn voor de volgende stappen. De eerste stap was een gesprek met de psycholoog van het centrum. Na dat gesprek besliste hij samen met het team of ik al dan niet mocht starten met het traject. Ik moest dus worden ‘goedgekeurd’. Wat was ik blij toen ik het telefoontje kreeg dat ik groen licht had gekregen! Het kon nu allemaal echt beginnen.

Wachten en veel verdriet

Na maanden van informatie en onderzoeken kreeg ik mijn eerste KID, maar helaas met een negatieve zwangerschapstest.  Daarna volgenden nog vier negatieve zwangerschapstesten. Zes maanden van wachten en van veel verdriet. Want na de derde keer dacht ik dat het wel zou gelukt zijn. Dat kon toch niet anders? Er was niks mis, ze hadden alles gecontroleerd. 

Endometriose

Na de vijfde KID stelde dokter S. voor om een kijkoperatie uit te voeren om te kijken of er echt niets mis was. Vorige maand heb ik die kijkoperatie gehad. De kijkoperatie heeft nog geen 10 minuten geduurd, want ze konden niet verder kijken omdat er een cyste in de weg zat. De gynaecoloog die de kijkoperatie had uitgevoerd kwam me vertellen dat ik endometriose had. 

Een week na de kijkoperatie had ik een afspraak met mijn gynaecoloog om de resultaten te bespreken. Ze vertelde me dat de endometriose op zes maanden tijd enorm was toegenomen. Als ze zelf de foto’s niet had gezien, dan had ze het niet geloofd. Ze liet ook mij de foto’s zien van het eerste onderzoek in juni en dat van nu. Op de eerste foto was alles mooi roze, maar op de tweede zag je veel zwart/blauwe plekjes, en dat was dus de endometriose.

Pijnlijke menstruatie

Dokter S. heeft me ook uitgelegd wat endometriose juist is. Elke maand, als mijn menstruatie doorkomt, gaat er ook bloed naar mijn lichaam.  Die stukjes zweven dan wat rond, en bij mensen zonder endometriose breekt het lichaam dat af. Bij mensen met endometriose gebeurt dat echter niet, en die stukjes vormen dan cystes in het lichaam.

Ze vroeg me of ik nooit last had van mijn menstruatie. Maar omdat ik mijn pil telkens doornam voor ik aan dit traject begon, kreeg ik mijn menstruatie niet meer. Ik nam mijn pil door net omdat ik er altijd zoveel last van had. Nu lig ik soms dubbel van de pijn, maar elke vrouw heeft wel last van haar menstruatie dus stelde ik me daar verder geen vragen bij.

Endometriose heeft een invloed op de vruchtbaarheid en het is ook niet te genezen: telkens ik ongesteld word, groeit het verder. 

Wat nu?

Maar wat nu? Dokter S. zei me dat ze dit met een operatie kunnen weghalen, maar dat ik na de operatie best wel binnen het jaar zwanger word, omdat ik anders weer met hetzelfde probleem ga zitten doordat de endometriose zo snel groeit bij mij. Ze stelde daarom ook voor om na de operatie met IVF te beginnen. Ze zei wel dat we dit nog gaan bekijken na de operatie.

Ik heb toch even moeten slikken. IVF? Ik dacht na de operatie: hop, en nu is het allemaal in orde. Dokter S. heeft me alles goed uitgelegd, en ik begrijp de stap naar IVF wel,  maar het is niet iets waar ik aan dacht  toen ik begon aan dit traject... 

Mijn operatie – een laparoscopie -  staat gepland voor 24 januari, en dan zien we weer verder... 

 

Lees meer op http://dandelionstorybam.blogspot.com