1. Als ik na een paar maanden nog niet zwanger ben, dan is er iets mis: FABEL
Koppels bij wie het van de eerste maand al bingo is, vormen een uitzondering. Ga ervan uit dat, zelfs wanneer alles in orde is bij zowel de man als de vrouw, de natuur meestal al een paar pogingen nodig heeft voor een geslaagde bevruchting.
Wil je je kansen vergroten, dan kan je iets concreter berekenen wanneer je eisprong juist valt, om zeker op het geschikte moment te vrijen.
Maar blijf vooral rustig. Als je na een jaar actief proberen nog niet zwanger bent, kan je even langsgaan bij de huisarts.
2. Als ik bij mijn eerste kindje vlot zwanger was, lukt het de tweede keer ook wel vanzelf: FABEL
Het is absoluut geen garantie dat een vlotte eerste keer zeker goed is voor een al even vlotte vervolg. Het is een pluspunt, maar de eerste keer kan even goed een toevalstreffer zijn geweest.
3. Overgewicht verkleint de kans om zwanger te worden: FEIT
Het gaat uiteraard niet om een kilootje te veel, maar overgewicht verkleint je kans om zwanger te worden. Dit is sowieso een ideaal moment om gezonder te gaan leven: dat betekent onder meer gezond eten en geregeld bewegen.
4. Met een gezonde levensstijl heb je meer kans om zwanger te worden: FEIT

Dat klopt als een bus. Een gezonde levensstijl geeft je echt een voetje voor. Gezond eten, veel bewegen, cafeïne vermijden en een goede nachtrust nastreven,... Je hebt heel veel niét in de hand als je zwanger wil worden, maar dit wel. Het begint bij zorg dragen voor je eigen lichaam.
Als je probeert zwanger te worden, neem je trouwens ook best een supplement van 0,4 milligram foliumzuur (*), zoals Folavit 0,4 Start. Je start er zelfs het best al mee 4 weken vóór je stopt met je contraceptie. Zelfs al ben je een megagezonde en gevarieerde eter, toch vraagt je lichaam tijdens een zwangerschap om meer foliumzuur.
Door de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van 0,4 milligram foliumzuur in te nemen, leg je de nodige voorraad aan voor tijdens een latere zwangerschap.
Waarom is foliumzuur zo belangrijk als je zwanger wil worden en tijdens een zwangerschap? Dat helderen we even op voor je. Neem ook een kijkje op www.gezondezwangerschap.be. Je vindt er tal van tips en tricks en interessante informatie.
5. Glijmiddel is geen goed idee als ik zwanger wil worden: FEIT
Er zijn verschillende meningen over, maar volgens bepaalde medici kunnen bepaalde glijmiddelen zaaddodend werken. Je neemt dus beter het zekere voor het onzekere, en kiest ofwel voor vruchtbaarheidsvriendelijk glijmiddel, ofwel laat je de tube even in de schuif liggen.
6. Veel vrijen vergroot de kans om zwanger te worden: FEIT
Het lijkt een evidentie: als je zwanger wil worden is het belangrijk dat je regelmatig onbeschermde (deuh) seks hebt, en liefst ook nog eens op het juiste moment. Dat betekent twee tot drie keer vrijen in de vruchtbare periode, en dat in de week voor jouw eisprong, tot en met de dag van jouw eisprong. Jouw eitje is 24 uur na de eisprong nog vruchtbaar.
7. Roken heeft een nadelig effect op de vruchtbaarheid: FEIT
Bij vrouwen heeft roken een negatief effect op de eicelrijping, de kwaliteit van de eicellen, en op de kans dat een bevrucht eitje zich innestelt.
Bij mannen die roken is het zaad op genetisch vlak ook van een mindere kwaliteit. En zelfs passief roken zorgt ervoor dat je minder snel spontaan zwanger wordt. Stoppen die handel, dus!
En terwijl we toch bezig zijn met evidente dingen: ook alcohol en marihuana zijn géén goed idee als je zwanger wil worden. Je wil dat je lichaam als het ware in topconditie is, en roken, drinken, en joints roken helpen daar uiteraard niet bij.
8. Je kan niet zwanger worden als je seks hebt tijdens je menstruatie: FABEL
De kans is klein, maar het kan zeker wel: als je een hele korte cyclus hebt waarbij je menstruatie nog niet voorbij is als je nieuwe eisprong alweer in zicht is op de kalender.
9. Medicijnen kunnen de kans op zwanger worden verkleinen: FEIT
Check dus zeker bij je dokter of de medicijnen die jij neemt, een nadelig effect hebben of niet.
10. Hoe ouder je wordt, hoe minder kans je hebt om zwanger te worden: FEIT
Vrouwen zijn het meest vruchtbaar tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar. Nadien neemt hun vruchtbaarheid af, terwijl tegelijk het aantal miskramen toeneemt. Op 38 jaar hebben vrouwen nog ongeveer 10% kans per cyclus om spontaan zwanger te worden.
11. Je kan niet zwanger worden als je borstvoeding geeft: FABEL
Het kan wel, daar zijn vrouwen die tandemvoeden het mooiste voorbeeld van. Die geven aan twee kindjes tegelijk borstvoeding.
(*)Foliumzuursuppletie verhoogt de folaatstatus van de moeder. Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van neurale buisdefecten bij de zich ontwikkelende foetus.
* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner KelaPharma. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.