3464fi.jpg

Joepie: onze kinderen zijn over het algemeen gelukkig

25/02/2016
Mamabaas
Door Mamabaas

Omdat het ook wel eens (overwegend) goed nieuws mag zijn: de meerderheid van onze kinderen (75 procent) tussen 9 en 11 jaar geven zichzelf een acht op tien op de geluksschaal. Het minder goede nieuws is dat één op tien zichzelf een onvoldoende geeft. Dat melden de Vlaamse kranten.

Omdat het ook wel eens (overwegend) goed nieuws mag zijn: de meerderheid van de kinderen (75 procent) tussen 9 en 11 jaar is gelukkig. Ze geven zichzelf een acht op tien of meer op de geluksschaal. Het minder goede nieuws is dat bijna één op tien (8,4 procent) zichzelf een 5 of minder op tien geeft, en dat is toch best veel. 

Deze cijfers kwamen naar voren bij een onderzoek van de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen en de universiteit Antwerpen in 69 scholen.

Wat ligt aan de basis?

Welke taal de kinderen thuis spreken, of mama en papa gescheiden zijn, hoe het gezin is samengesteld: dat speelt geen rol in het gelukscijfer. Welke factoren en oorzaken wel, daar kunnen de sociologen op basis van dit onderzoek geen uitspraken over doen. "De gevoelswereld van elk kind is natuurlijk een individuele zaak, maar met deze resultaten kunnen we zeker aan de slag", zegt socioloog Guido Van Hal (Universiteit Antwerpen) aan De Morgen, die meewerkte aan het onderzoek.

Wat speelt eventueel wel een rol? "We leven in een land met een hoge levensstandaard, dat voor kinderen veel ontplooiingsmogelijkheden biedt", legt sociaal psycholoog Patrick Luyten (KU Leuven) uit aan De Morgen

Ongelukkige kinderen

Wat zou dan eventueel de cijfers van de kinderen die niet gelukkig zijn, kunnen verklaren? Luyten noemt onder andere stemmingsproblemen of psychische problemen, vaak met erfelijke factor. Dertig tot veerting procent van de kinderen die een ouder heeft met een psychisch probleem, ontwikkelt dat zelf ook. Gepest worden speelt ook een rol, net als faalangst. Bijvoorbeeld: wie meer dan een uur per dag bezig is aan huiswerk, noemt zichzelf vaker ongelukkig. 

"Wie boven de verwachtingen moet presteren, ervaart sneller dat hij faalt", verklaart Luyten. "Veel huiswerk staat bovendien ook in de weg van autonomie en creativiteit, belangrijke dimensies in de ontwikkeling. Een kind haalt daar veel geluk en welzijn uit, en de kindertijd bij uitstek moet dan ook een periode van spelen en voldoende vrije tijd zijn."

Kunnen we deze kinderen gelukkiger maken? "Dat een aantal kinderen zich minder gelukkig voelt, kan haast niet anders. Maar als we de juiste oorzaken kunnen wegnemen, kunnen we sommigen wel gelukkiger maken. Daarom mogen we niet alleen tevreden zijn met de hoge geluksscore, maar moeten we onze pijlen ook richten op de 8,4 procent die zich niet blij voelt", besluit socioloog Guido Van Hal in het artikel in De Morgen.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes