2914fi.jpg

Kinderen koest op de achterbank: zo doe je dat

3/05/2015
Mamabaas
Door Mamabaas

Met de auto op vakantie vertrekken, dat bereid je best wat voor. Met de auto én kinderen op de achterbank op vakantie vertrekken? Een uitdaging van jewelste die nog meer voorbereiding vergt. Hoe laad je de koffer het efficiëntst? En hoe houd je uitgelaten bengels koest op enkele vierkante meters? 

Met de auto én kinderen op de achterbank op vakantie vertrekken? Een uitdaging van jewelste die serieus wat voorbereiding vergt. Hoe laad je de koffer het efficiëntst? En hoe houd je uitgelaten bengels koest op enkele vierkante meters? 

Autobedjes

Ik herinner me de jaarlijkse ritten uit mijn jeugd naar Spanje, Peniscola. Vier kinderen in een Espace – nog geen gordels verplicht, stel je voor! Mama richtte de auto zo in dat de stoelen echte bedjes werden. Zalig hoe ze ons in het midden van de nacht stilletjes uit bed hesen en ons – nog in onze pyjama – in het ‘autobedje’ neervlijden. Lekker verder soezen, ingeduffeld onder een dekentje, met de voeten van mijn broertje als reisknuffel.

Cassettes van Samson en Gert, Clouseau en Tien om te Zien gingen steevast mee. En reken maar dat er gezongen werd! Nieuwe strips van Jommeke en Urbanus werden verslonden en we speelden elk om beurt met de gameboy (perfect getimed door mama). Als ik denk aan de picknick onderweg, komt het water me weer in de mond. Een feestmaal te midden van de natuur. Die verdomde wespen namen we er maar bij.

Alleen die vervelende Franse toiletten vond ik maar niets. Mikken in een gaatje in de grond … Nee bedankt! Het bleek wel een erg goede blaastraining. Ik kon me lang inhouden tot we een ‘normaal’ toilet tegenkwamen. Mijn broers – lucky bastards – konden ongestraft wildplassen.

Taakverdeling

Je kopieert veel van je eigen opvoeding en je jeugdervaringen als je er goede herinneringen aan overhoudt. Het resultaat? Wij zijn echte autoreizigers gebleven. Mijn man en ik zijn experts geworden in het organiseren van een trip met de kinderen (nu ja, het gevloek en gemor bij het pakken en het vullen van de kofferbak verdwijnt nooit :-)).

Ons geheim? We verdelen de taken. Ik ben verantwoordelijk voor de inhoud van de auto. Alles staat netjes klaar de avond voor het vertrek met post-its ‘achterbank’, ‘kofferbak’ … Tijdens de rit heb ik drie functies: ik start als ‘de schone slaapster' (mijn man heeft het liever zo, want ik maak hem alleen maar nerveus door de hele tijd mee te remmen), nadien schakel ik over op animatrice en voedster van man en kinderen. Mijn man vult de auto - hij heeft de beste stapeltechniek ooit - en hij rijdt ook de hele rit (als ik al eens aan het stuur zit, neemt hij het na een half uur met veel plezier – of uit pure noodzaak? – over). 

Tips voor de perfect geladen auto

Wat stop je voor, naast en tussen de achterbank? Een kleuterjuf, schminkster of hypnotiseur zouden van pas komen, maar laten we het houden bij de bereikbare zaken.

  1. Om te beginnen: je kinderen (ook al tover je ze soms in gedachten weg na een uur 'Hoeveel minuutjes nog, mama? Toon het ‘ns met je vingers?').
     
  2. Aangepaste zitjes per leeftijd. In de zomer kun je een zomerhoesje rond de autostoel trekken, wat aangenamer is voor zwetertjes. Kleed de kindjes niet te warm aan, maar voorzie wel een dekentje tijdens nachtritten.
     
  3. Bij reiszieke kindjes denk je het best onmiddellijk aan een plastieken cover of een extra handdoek rond de armriempjes van de autostoel.
     
  4. Zonneschermen.
     
  5. Tutjes bevestig je aan de kleertjes van de kids, knuffels gaan mee op de schoot.
     
  6. Reservetutjes stop je in het zijzakje van de verzorgingstas (lees: reservetutjes … en luiers, ‘snoetenpoetsers’ en vochtige doekjes, luiercrème, voldoende slabben, papjes en flessen gevuld met water, reservekledij voor 'ongelukjes' en reiszieken, de nodige medicatie). De verzorgingstas dient zich te allen tijde binnen mama's handbereik te bevinden!
     
  7. Een kleine koelbox met drank en versnaperingen voor onderweg. Belegde sandwiches zijn een goed idee tijdens files waaraan geen einde lijkt te komen.
     
  8. Drinkbussen of flesjes water.
     
  9. Dvd’s.
     
  10. Reserveplannen en een zak snoep voor noodgevallen (en voor jou; je verdient af en toe een zoethoudertje. Doe het wel stiekem om geen protest vanop de achterbank uit te lokken).
     
  11. Wat speelgoed, boekjes …  
     
  12. Een plastiek zak in elk deurbakje.

Tips voor een vlotte rit

Ik beperk me tot de leeftijdscategorie baby-peuter-kleuter (nadien wordt het een makkie :-)).

 

  1. Vertrek ’s nachts als je dit fysisch aankunt. Wij vertrekken altijd rond 3 uur, dan hebben we daarvoor toch nog wat geslapen. Snel wat melk voor de allerkleinsten, luier verversen of subcomateus op het potje en hup, de auto in. Je rijdt filevrij en het is heerlijk rustig aan de koffieautomaten. En je kunt nog even ongestoord genieten van Studio Brussel of goede klassiekers (met wat geluk vertoeven je engeltjes nog een aantal uren in dromenland).
     
  2. Las rond de ochtend een stop in en neem de tijd voor een rustig ontbijt. Maak op voorhand een ‘achterbankzak’ klaar met papjes en flesjes, luiers, slabben, natte doekjes, tandenborstels en reiskleedjes. Kleuters die zich nog niet goed kunnen inhouden of ’s nachts nog een luier dragen, trek je er het best eentje aan voor onderweg (nope, een autorit naar het zuiden is niet het beste moment om te werken aan die potjes- of blaastraining).
     
  3. Iedereen is klaarwakker? Lang leve de draagbare of ingebouwde dvd-spelers. Tijd voor een filmpje, of twee, drie ... En oh ja, lieve Sint, Kerstman of Paasklokken: brengen jullie alvast een iPad of iPod? Menig ouder zal je eeuwig dankbaar zijn. Tja, face it, we leven in een ‘I’-tijdperk. Beperk het gebruik wel tot tussen de verschillende stops. Laat ze toch een half uur verdwaasd en verveeld door het venster staren.
     
  4. Kan de film niet meer boeien en riskeer je zeurpieten (of erger: huilebalken) op de achterbank? Tijd voor plan B. En zorg voor meer dan één reserveplan voor onderweg.
  • Film uit, het is tijd voor kindermuziek. Maak een goede mix voor groot en klein: laat ze cruisen op Bumba, maar evenzeer meebrullen met de soundtrack van Frozen.
     
  • Niet goed genoeg? Tover een verrassing tevoorschijn. Een nieuwe cd’tje bijvoorbeeld met de laatste hits van hun (nee, niet jouw) idool. Zet je vinger alvast op de repeatknop.
     
  • Slechts af en toe een boekje, om reiszieke kindjes te beperken tot een minimum.
     
  • Stop ze een licht tussendoortje toe: kleine koekjes zonder chocolade (Mikado’s vormen een uitzondering), een doosje rozijntjes of dummies. Dat er vier weken later nog altijd dummies opduiken tussen de zetels, moet je erbij nemen. En ik geef het toe … ik ben een fan van de lolly – gezonde lolly’s, dat moet toch een gat in de markt zijn! Minstens een half uur rust. 
     
  • Pas de hypnosetechnieken toe die je las op het internet. 'Vanaf nu ben je een braaf kindje en slaap je als ik in mijn handen klap'. Je weet maar nooit welk talent er in je schuilt. Mama’s hebben er zo veel.

5. Zit er toch een driftbui aan te komen of een vervelende-vragen-halfuurtje? Raap je moed bijeen, blijf vooral rustig en start operatie ‘aandacht afleiden voor gevorderden’. Playtime! Enkele voorbeelden:

  • Las een kiekeboe- of poppenkastmoment voor je baby/peuter in. Die (glim)lach is onderweg, echt.
     
  • Maak op voorhand kaartjes met simpele tekeningetjes zoals een kerk, rode auto, vrachtwagen, boom, wolk, kabouter, olifant, ... Laat je kleine medereizigers deze voorwerpen zo snel mogelijk spotten. Gevonden? Bolletje aanvinken. Ok, het is misschien een tikkeltje ondeugend, maar … met die kabouter en olifant zijn ze wel even zoet :-) (en jij ook). Of de onmogelijke items zijn plots heel snel gevonden: 'Jaja, ik heb een kabouter gezien in die auto, maar hij is al voorbij. Ik heb gewonnen!'.

6. Picknicktijd. Laad de koelboxen uit en smullen maar. Met kleine kinderen een half uur staan aanschuiven aan de drukke zelfbediening van een wegrestaurant voor een zompig broodje (waarvan je nadien in de auto nog uren ‘nageniet’)? Neen, daarvoor pas je. Beperk je tot een fris drankje of een koffie. Laat de kinderen ook even de beentjes strekken. In de meeste wegstations vind je speelhoekjes of speeltuinen.

7. Herhaal 3.

8. Heb je meer dan 1.000 kilometer voor de boeg, plan dan een tussenstop op maximaal 300 kilometer van je eindbestemming. Als het meevalt, duurt de namiddagrit duurt dan nog maar een tweetal uurtjes. Voorzie een tweede zak met verse kledij, was- en verzorgingsgerief voor de tussenlanding. De pyjama’s gaan in de ‘achterbankzak’. Nadien kun je even uitblazen en eventueel de verloren uren van de vorige nacht inhalen. Een tussenstop in een leuk dorpje voor een ontspannende wandeling, een speeltuin of aan een zwembad is trouwens een voltreffer.

9. Of plan een overnachting tijdens het traject.

  • Sta niet te vroeg op de volgende dag en ontbijt rustig.
  • Herlaad alles en herlees 3.

10. Aangekomen!