4617fi.jpg

Kinderen vertellen hun mindful trucjes over hoe ze met moeilijke gevoelens omgaan

31/03/2017
Mamabaas
Door Mamabaas

In dit prachtig filmpje vertellen kinderen over wat moeilijke emoties voor hen betekenen en hoe ze ermee omgaan. ‘Soms sluit ik mijn ogen of haal ik diep adem’, vertelt een meisje. Het filmpje is een project van filmmaakster Julie Bayer Salzman en haar man Josh en toont de klas van hun zoon. 

Mindful omgaan met emoties

De inspiratie kwam er toen Julie op een dag haar toen 5-jarige zoon tegen zijn vrienden hoorde vertellen hoe emoties verschillende gebieden van de hersenen beïnvloeden, en hoe je kalm kunt worden door diep de ademen.

Het waren allemaal dingen waarover hij had geleerd in zijn nieuwe school, Citizins of the World Charter School in Canada. Julie was blij verrast en superblij om te horen hoe sociaal-emotionele aspecten werden aangeleerd op een basisschool. Ze besloot een online cursus mindfulness te volgen viawww.mindfulschools.org. ‘Ik vond dat ik dat moest doen, gezien mijn zoon erover leerde. En al na de eerste week voelde ik de positieve effecten ervan, niet alleen voor mezelf, maar voor mijn relaties met anderen’, vertelt Julie. 

Zij leren ons iets

Als een filmmaker voelt ze altijd de noodzaak om onderwerp te filmen dat waardig genoeg is om te filmen, en ze voelde heel erg dat mindfulness iets was wat noodzakelijk was om op een visuele manier over te communiceren.

‘Gelukkig ging mijn echtgenoot akkoord. We maakten ‘Just Breathe’ met onze zoon, zijn klasgenoten en hun familie op een zaterdagnamiddag. De film is compleet gemaakt zonder script; wat de kinderen zeggen is volledig gebaseerd op hun eigen neuro-wetenschappelijke opvatting van moeilijke emoties en hoe ze ermee omgaan dankzij ademhaling en meditatie. Op hun beurt leren ze ons allemaal iets waardevols aan…’

Emoties niet uit de weg gaan

Iets wat absoluut klopt… Want kinderen zijn misschien nog veel directer in hun emoties en hoe ze ermee omgaan dan volwassenen… Hoe vaak krop je niet iets op, omdat je denkt: ‘Ik zal dat maar inslikken.’ Of worden we op één nanoseconde half zot door iets onverwachts – op het werk of thuis. Emoties kunnen ons allemaal overvallen en het is echt mooi om te zien hoe wijs die kinderen daar al mee omgaan. Ze zijn niet bang om ermee om te gaan, gaan ze niet uit de weg, maar proberen het, met hun trucjes, een plaats te geven. Superwaardevol voor later!

Dus… Volgende keer misschien eens diep ademhalen wanneer je tot tien moet tellen ;-).

Leuk om weten: op Twitter vertellen mensen hoe ze omgaan met hun emoties en wat hun trucjes zijn om tot rust te komen via de hashtag #BeEmotionalInsideOut.