7725fi.jpg

Leuke herfstuitstapjes: de mooiste bosplekjes in de provincie Antwerpen

28/10/2021

De herfst is er! Het seizoen waarbij we terug wat dichter bij elkaar kruipen, gezellig onder een dekentje of lekker voor de haard. De bladeren van de bomen krijgen hun mooiste kleuren en de geur van een herfstbos herken je van kilometers ver. Het ideale moment dus om dat bos in te trekken en te verkennen. Kinderen motiveren om de wandelschoenen aan te trekken is niet altijd even gemakkelijk. Daarom lijsten we voor jullie onze mooiste bosplekjes in de provincie Antwerpen op, waar kinderen onmiddellijk enthousiast van worden.  

1. Krakketakketocht, Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer

Het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer prijkt elke zomer steevast op nummer 1 bij vele gezinnen. De leuke zwemvijver en speeltuin staan garant voor uren speelplezier, maar ook in de herfst is het een fijne plek om te vertoeven. Wanneer de zonnestralen hun laatste warmte afgeven en het stilaan kouder wordt, brengt de Krakketakketocht voldoende warmte. Een twintigtal boeiende opdrachten laten je zwoegen en zweten. Wip samen met Krak de Tak, klauter in de hoogste boom of zet de kleine bosdiertjes onder het vergrootglas. 

De Krakketakketocht leidt je 2,5 km lang doorheen een rustig stukje van het domein. De wandeling is geschikt voor alle coole kids! Beschik je over een kinderwagen die geschikt is voor oneffen terrein, dan kunnen ook de allerkleinsten mee. Jammer genoeg is de wandeling niet bereikbaar met een rolstoel. Heeft Krak de Tak je niet genoeg laten zweten? Duik dan één van de vele speeltuinen in. Durf jij van de giga glijbaan? 

Waar moet je zijn? 

De wandeling start aan de daginkom, inkom van het strand, daarna volg je de houten pijlen met oogjes. 
Adres: Zilvermeerlaan 2, 2400 Mol.
De toegangsprijzen verschillen naargelang het seizoen. Het laagseizoen loopt van 1 oktober tot en met 14 november en van 17 tot en met 31 december; van 1 januari tot en met 31 maart. Het domein is dan helemaal gratis toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.

2. Grave Ravenpad, Gewestbos van Ravels

Het creatieve team van Moos dook in het dorpsarchief van het Kempische dorpje Ravels. De oude volksvertellingen inspireerden hen voor een zintuigprikkelende wandeling in het Gewestbos van Ravels. Het verhaal over De IJle Prijen en Het Witte Raafje vormen het decor voor Het Grave Ravenpad. Hugo De Raaf neemt je mee langs brede bosdreven en kronkelende paadjes. Het boslandschap wisselt af met open plekken, grasland en vennengebied. De houten raafjes wijzen je de weg. Bij de 10 avontuurlijke uitdagingen maak je kennis met personages Trees, Mit, Plinneke, de IJzeren Zeug en zoveel meer. Vind jij het geschikte geschenk voor Het Witte Raafje? 

De wandeling is ongeveer 2,5km lang. De paden zijn niet verhard, maar heb je een stevige kinderwagen dan kan je de wandeling ook met kleine kinderen maken. Op twee punten kan je kiezen voor een makkelijke brede bosdreef of een avontuurlijk bospaadje.
Het Grave Ravenpad overlapt op sommige stukjes met de Bruggeskeswandeling. De naam verwijst naar de twintig houten bruggetjes die de 10 kilometer lange wandeling kenmerken. Genoeg keuze dus om jouw wandeling uit te breiden. 
Zowel Het Grave Ravenpad als de Bruggeskeswandeling maken kans op de titel “Wandeling van het jaar 2021”. 

Waar moet je zijn? 

De wandeling start aan de parking van het Gewestbos van Ravels, ter hoogte van het Boshuis.
Adres: Jachtweg 27, 2380 Ravels.
Het Gewestbos is toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang en is helemaal gratis. 

3. Fort V, Edegem

Geen traditioneel bos, maar zeker en vast groen genoeg om het onder die noemer te plaatsen is Fort V. Het fort is een restant van de Stelling van Antwerpen, een militaire verdedigingsgordel rond Antwerpen, die gebouwd werd tussen 1859 en 1914. Het domein werd omgetoverd tot parkgebied. Samen met Hof ter Linde is het een groene long van bijna 90 hectare in de Antwerpse stadsrand. Je krijgt een echt urbex gevoel bij het verkennen van het fort. 

Rond het fort en de fortgracht tref je een natuurbelevingspad aan. Je wandelt langs de frontgracht met eendjes. Je klimt en klautert in het speelbos met boomhut. Je speelt in de speeltuin én natuurlijk glijd je langs de mega glijbaan naar beneden! Wij verkenden Fort V met regenweer, maar dat hield ons niet tegen om er een fantastisch uitje van te maken. Het pad is erg beschut door bomen, laat je dus vooral niet afschrikken door het weer. Een setje reservekleren in de rugzak kan geen kwaad.

Waar moet je zijn? 

Fort V en het bijhorende het belevingspad zijn toegankelijk via verschillende ingangen. Wij parkeerden onze auto aan de hoofdingang ter hoogte van De Burletlaan.
Adres: Elsdonk, 2650 Edegem.
Fort V is vrij toegankelijk en helemaal gratis.  

slingerpedje

Extra, net over de grens: Speelbos ‘t Slingerpedje, Bladel (NL)

Een bos op kindermaat, zo kan je het best speelbos ‘t Slingerpedje omschrijven. Er valt vanalles te beleven. Met een waterpomp klieder je in de modder. Je hangt er de aap uit aan de apenbrug. Je geniet van het uitzicht vanuit de hoogste klimbomen. Je slingert aan de grote eik met een touw en vergeet vooral geen kamp te bouwen! Het speelparcours bestaat volledig uit natuurlijke materialen. Kinderen kunnen hun fantasie de vrije loop laten en echt kind zijn in een fantastisch bos. 

Waar moet je zijn? 

Het speelbos ligt aan het kruispunt van Egyptische Dijk, Bossingel en Tipmast.
Adres: Kruispunt van de Egyptische Dijk en de Bossingel, 5531 NE Bladel, Nederland
‘t Slingerpedje is vrij toegankelijk en helemaal gratis.  

 

Op zoek naar meer toptips om eropuit te trekken mét kinderen? Check dan de @hiphoeragepaktengezakt of hiphoera. Hiphoeragepaktengezakt zijn 2 zussen, met elk twee kinderen, die anderen willen inspireren om leuke uitjes te doen. 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes