7303fi.jpg

Maak je eigen pretpot en doe eens zot

23/03/2021

Vorige week had ik even een dipje. Ik had het even gehad met alles (ik bedoel dan vooral de corona-maatregelen). Het regende een hele dag, ik had geen fut, was moe ... En ik had echt nood aan een dagje wellness, zon, een dagje helemaal weg van de wereld. Normaal ben ik echt wel een positivo en lukt het me goed om te kijken naar wat er nog wél kan, hele kleine dingen. Maar die dag lukte het niet. Even een baaldag, zoals ze dat zeggen.

Ik dacht terug aan een sessie die ik de week voordien had met Nick, een jongen die ik begeleid in de praktijk. Nick zit al meer dan een jaar thuis en volgt les via Bednet Hij weet dus als geen ander hoe het is om in quarantaine te zitten.

Coronagewijs ga ik met Nick vaak op wandel in de velden. Al wandelend ging het over corona, over kleine en grote dromen, over wat hij allemaal zou doen 'na corona'. En ik stelde hem voor om een soort ideeënpot te maken, een pretpot, een ik-kijk-uit-naar-leuke-dingen-pot met allemaal kleine en grote ideeën voor na deze barre tijden. Toen het ging over wat hij allemaal wilde doen, stroomden de ideeën. Zijn talent van 'ideeënfontein' stond duidelijk aan!

"Dan moeten we nog een pot hebben om alle ideeën in te stoppen...", zei hij.

"Ja, klopt..."

Toeval of niet? Sommigen noemen het 'een teken van het universum' of 'synchroniciteit': alsof alles ineens klopt, stonden er hier in de Dorpsstraat een aantal 'gratis mee te nemen spulletjes'. En wat stond daarbij? Juist ja! Een glazen pot!

"Oh, die ga ik meenemen", zei Nick.

"Hoe straf is dat zeg?"

Ik was zelf echt euforisch. Hoe blij kan een mens zijn met een glazen pot die je op straat vindt :-).

Door vorige week even terug te denken aan Nick zijn pretpot, kon ik mijn eigen dingen even wat relativeren. Toen ik hem vorige week terugzag (online deze keer), schreven we elk ideeën op om in onze 'tijdens-corona-ideeën-pot' te steken...

Een paar dagen later stuurde hij me een geweldige foto door. Hoe leuk is dat?

Intussen is mijn eigen pretpot ook gemaakt en trek ik af en toe een briefje waar iets leuks opstaat. Een klein blijmakersideetje.

Doe je mee? Maak je ook je eigen blijmakersdoosje of pretpot? Je kan kiezen: een pot om nu direct te gebruiken of een pot met allerlei leuke ideeën voor binnenkort...? Ik heb ervoor gekozen om er één te maken die ik NU direct kan gebruiken omdat ik dat het meest nodig heb...

En neen, dat zal niet alles oplossen, maar het doorbreekt wel even je dag en zorgt voor een lach op je gezicht.

Dus: aan alle kinderen die al veel hebben moeten missen dit jaar, aan de studenten bij wie de online-lessen de oren uitkomen, de mensen die al een jaar telewerken, de mensen in de zorg die zware shiften hebben, de alleenstaanden, de oudere mensen, de mensen die iemand verloren, de grootouders die hun kleinkinderen missen...

Aan iedereen die er zin in heeft: gewoon doen. Maak je eigen pretpot of maak er één met je gezin of je klas of je vrienden... En verras jezelf elke ochtend of om de paar dagen met iets leuks.

Zo ga je te werk:

  • Knip kleine gekleurde papiertjes (minstens 10)
  • Neem je lievelingspen of gekleurd stiftje
  • Schrijf op elke papiertje een klein, leuk blijmakersidee: iets waar jij blij van wordt, dat niet te veel kost en dat je dag zou opfleuren. In mijn geval: een uitgebreid bad nemen, een éclair kopen bij de bakker, taart bakken, mijn lievelingstijdschrift kopen, een halve dag me-time inplannen, mijn favoriete muziek opzetten en een mini-feestje bouwen, iets kleins kopen bij Vinted ...
  • Plooi het toe
  • Stop alles in een leuk doosje of glazen pot (schrijf er eventueel met een raamstift iets op)
  • Elke ochtend of om de paar dagen trek je een kaartje en laat je jezelf verrassen

Veel plezier!

 

Deze blog verscheen eerder op Espazo.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes