De Mama Baas Podcast

  • door Mamabaas

Podcasts, ze zijn tegenwoordig niet meer weg te denken. En natuurlijk kon ook Mama Baas daarbij niet achterblijven. We zijn dan ook blij dat en ongelooflijk trots om onze eigen Podcast te mogen voorstellen!

  

‘Hoe doen andere mama’s dat toch?‘ Stel jij je ook vaak deze vraag? Dan komt onze podcast als geroepen!

Elke maand brengen we een podcast met telkens een ander thema. En die podcasts zijn natuurlijk allemaal overgoten met ons typisch Mama Baas-sausje: net zoals je bij Mama Baas zou verwachten brengen we een combinatie van zowel mama-verhalen als experten die aan het woord komen. Herkenbare verhalen én bruikbare oplossingen en tips dus. Het geheel wordt aan elkaar gepraat door radiostem en gastvrouw Tine De Donder.

De thema’s gaan van slapen bij baby’s en jonge kinderen over huilbaby’s tot peuterpuberteit. In een halfuurtje kom je heel wat meer te weten over deze onderwerpen. En het handige aan zo’n podcast? Je luistert waar én wanneer je wil, onderweg of thuis. Zo wordt dat voedingsmoment of dat zoveelste ritje van Taxi Mama meteen ook een moment voor jezelf.

Hoe luisteren?

  • Heb je een iPhone of iPad, gebruik dan de Podcastapp.
  • Heb je een andere smartphone of tablet, gebruik dan de Spotify of Podcast Addict.
  • Via jouw computer kan je iTunes gebruiken of hieronder luisteren.

Abonneer je meteen, dan blijf je op de hoogte van nieuwe afleveringen!

 

Afleveringen seizoen 4

De eerste aflevering: hoe bereid je de bevalling en de geboorte voor?

Deze podcast gaat over het geboorteplan: de voorbereiding op de bevalling, de geboorte en de vroege kraamtijd. We gaan in gesprek met Elke Notebaert, vroedvrouw van De Wolk en Motel Mama. Welke opties heb je als zwangere vrouw tijdens je bevalling? Wat is voor jouw belangrijk, hoe en wanneer maak je een keuze tussen de diverse mogelijkheden? Geïnformeerde keuzes maken zorgt immers voor rust en zelfvertrouwen tijdens de bevalling en zorgt voor een fijnere kraamtijd. Elke geeft ook een checklist mee van wat je in huis zou moeten halen voor de vroege kraamtijd. Handige tips en dingen die zowel mama als baby nodig hebben vanaf de dag dat je het ziekenhuis verlaat.

Deze podcast kunnen we gratis aanbieden dankzij partner Dreambaby. Op Dreambaby kan je rekenen om jouw babyspullen te kiezen, van basisstuks tot hippe hebbedingen en zo ben je voorbereid op de komst van je kindje. Neem een kijkje op Dreambaby

Afleveringen seizoen 3

Deze zomer gaan we in gesprek met bekende mama’s. Het is immers leuk om hun verhaal even te horen. Een verhaal dat misschien herkenbaar klinkt of dat je gerust kan stellen dat wat je doormaakt eigenlijk perfect normaal is. 

De derde aflevering: Natalie over het mama-zijn

De balans tussen mama-zijn en artieste-zijn is het moeilijkste dat er is.

Superster Natalia verkocht reeds meer dan een miljoen concerttickets en ontelbare albums. Ze won diverse awards en is al jarenlang coach in The Voice van Vlaanderen. Ze is mama van Bobbi-Loua en verwacht eind 2021 een zoontje. Natalia vertelt hoe ze geniet van haar dochtertje Bobbie-Loua en hoe ze dit combineert met haar drukke carrière.

De keuze om haar zwangerschap en haar avonturen met Bobbie-Loua te delen op haar kanalen maakte ze heel bewust. Het zorgt in elk geval voor een extra glimlach bij haar volgers.
Ze vertelt over het mama worden op latere leeftijd, de sporen van de zwangerschap op haar lijf, over het moeilijkste en allerfijnste van het mama-zijn. 

Deze zomerpodcast is gratis te beluisteren via Spotify, Podcast Addict of iTunes, dankzij onze partner Nestlé Baby & me. Nestlé Baby & me is er voor je kindje met gezonde producten in elke groeifase. Maar ook voor jou als mama en papa. Ga naar nestlebaby.be voor persoonlijke informatie, smakelijke recepten en advies van professionals over welzijn, voeding, ouderschap en opvoeding.

De tweede aflevering: Eva Daeleman over het mama-zijn

Ik heb heel hard gevoeld hoe sterk mijn intuïtie is en hoe juist deze is

Eva Daeleman is schrijfster, coach, yogi en podcastster. Ze is mama van Moon, haar dochtertje van 9 maanden. Eva vertelt ons over haar roze wolk met scherpe kantjes, over slapen en vooral het gebrek eraan, over haar heftige zwangerschap en het prille moederschap: "Ik ben meer een moederkloek dan ik dacht te zijn. Samen met de borstmelk wordt ook al mijn ambitie opgegeten." 

Deze zomerpodcast is gratis te beluisteren via Spotify, Podcast Addict of iTunes, dankzij onze partner Nestlé Baby & me. Ga naar nestlebaby.be voor persoonlijke informatie, smakelijke recepten en advies van professionals over welzijn, voeding, ouderschap en opvoeding.

De eerste aflevering: Kim Van Oncen over het mama-zijn

Alle standaardregels die gelden, zijn niet meer van toepassing als het over mijn kinderen gaat. -

We gaan van start met Kim Van Oncen, model en actrice. Momenteel heel bekend in de rol van Saartje in de serie Dertigers. Ze is mama van Jack (6), Pipa* en Stella (2). Kim vertelt ons hoe zij het ouderschap beleeft, hoe ze haar drukke job combineert met de opvoeding van haar kinderen, over de hel die soms losbarst en het leren loslaten. 

Deze zomerpodcast is gratis te beluisteren via Spotify, Podcast Addict of iTunes, dankzij onze partner Nestlé Baby & me. Ga naar nestlebaby.be voor persoonlijke informatie, smakelijke recepten en advies van professionals over welzijn, voeding, ouderschap en opvoeding.

Afleveringen seizoen 2

De vijfde aflevering: parentale burn-out

Het onderwerp van deze aflevering is parentale burn-out. Zowel in de media als in de eigen omgeving komt dit onderwerp vaak ter sprake. Wat is het precies? Is dit een fenomeen van de laatste jaren of had de vorige generatie ouders er ook mee te kampen? En wat is het verschil met een depressie of 'gewone' burn-out? Ouder zijn is niet gemakkelijk, wanneer is het normaal en wanneer spreken we over een parentale burn-out? Samen met Lies Clerx, klinisch psycholoog en doctor in de psychologie, gaan we op zoek naar antwoorden.

Deze gratis podcast is mede mogelijk dankzij CM. Als ouder gezond zijn en blijven, dat is vaak een hindernissenparcours. De CM-gezondheidsconsulent helpt elk CM-lid bij gezondheidsvragen in de brede betekenis. Gezondheid is immers meer dan ‘niet ziek zijn’. Je krijgt advies en samen stellen jullie een actieplan op maat op. Meer info op cm.be/gezondheidsconsulent.

De vierde aflevering: wanneer start je nu met opvoeden? 

In het eerste jaar met je baby gaat alle aandacht uit naar het geven van liefde, aandacht, zorgen voor… Daarna gaan ze al vaker op ontdekking en zeg je als ouder al eens ‘nee’, ‘mag niet’, … Maar vanaf wanneer kan je eigenlijk echt ‘starten’ met opvoeden? Vanaf wanneer beseft een peuter het onderscheid tussen wat wel en niet mag en is hij bewust van zijn of haar gedrag? 
In deze podcast gaan we in gesprek met prof. dr. Peter Adriaenssens over de eerste stappen van het opvoeden en wanneer en hoe je deze kan zetten. We gaan ook kort in welk impact de coronapandemie heeft op de opvoeding van onze kinderen en welke kansen dit kan bieden. 

De derde aflevering: starten met borstvoeding

In de derde aflevering is het onderwerp borstvoeding.  Vroedvrouw en lactatiekundige Joke Muyldermans helpt pas bevallen mama’s met het starten en het geven van borstvoeding. Enkele feiten en fabels komen aan bod. Daarnaast gaan we ook dieper in op enkele psychologische vragen die rond het thema hangen. 

Deze gratis podcast is mede mogelijk dankzij Avent. De nieuwe elektrische borstkolf van Philips Avent imiteert de natuurlijke zuigbeweging van baby’s. Zo komt de melk sneller vrij en verloopt het afkolven comfortabel, snel en discreet. Alle info op www.philips.be

De tweede aflevering: opvoeden in een verwenmaatschappij

In de tweede aflevering focussen we op opvoeden in een verwenmaatschappij. Ouders willen hun kinderen vaak alles geven om hen gelukkig te maken. Is er iets leuker dan je kind in de watten te leggen en blije gezichtjes te zien? Maar is dat wel zo’n goed idee? Marijke Bisschop, pedagoge en gedragstherapeute, gaat dieper in hoe we onze kinderen kunnen belonen, zonder ze te verwennen.   

Deze gratis podcast is mede mogelijk dankzij Yongo. Met de Yongo-app sparen je kids samen met familie en vrienden voor een zelfgekozen cadeau én bouwen ze kapitaal op voor later. De kinderen kiezen waarvoor ze sparen en jij beslist hoe je op lange termijn voor hen spaart. Alle info op www.yongo.be

De eerste aflevering: peuterpuberteit 

In het tweede seizoen starten we met de alombekende ‘Peuterpuberteit’. Wat is dat? Bestaat het echt en hoe ga je ermee om? Kinderpsychologe Karolien Raeymaekers helpt al vele jaren mama’s en papa’s die ten einde raad zijn bij de driftbuien, slaap- en eetproblemen van hun peuter of kleuter. We kaarten herkenbare situaties aan en roepen de hulp in van Karolien.

Deze gratis podcast is mede mogelijk dankzij Bambix. Ervaar het plezier van groeien met Bambix. Groeimelk van Bambix is 100% Belgisch, bevat alle essentiële bouwstenen voor jouw bengel en géén toegevoegde suikers. Alle info op www.bambix.be

Lara - Over de liefde, de lichtpuntjes en de levenslust van een mama die lijdt aan kanker

Lara Switten is mama van Philippa, Romée en Gabriel. Ze ontdekt aan het begin van haar derde zwangerschap dat ze baarmoederhalskanker heeft. Lara vertelt wekelijks als columniste voor Nina wat haar bezighoudt. Daarnaast deelt ze als mom blogger op Instagram haar verhalen over het moederschap. In deze podcast gaat ze dieper in op het boek dat ze schrijft voor haar kinderen.

Het boek komt er ook voor iedereen die er inspiratie in kan vinden om de lichtpuntjes in doodgewone dagen te ontdekken. Om iedere dag voluit te léven. Het boek van Lara Switten en Ine Nijs kreeg de titel ‘Lara’, is uitgegeven bij Uitgeverij Lannoo en is te koop vanaf 17 augustus 2021. 

Je kan het boek bestellen op de website van Lara of de webshop van Mama Baas, Uitgeverij Lannoo, Standaard Boekhandel en Bol.com.

Leg de puzzel: Wat is MPS en hoe herken je het?

Dr. Verloo, kinderneuroloog in het UZ Gent, vertelt in deze podcast over de genetisch aandoening MPS. Wat zijn de verschillende symptomen en waarom is het zo cruciaal om de puzzel te leggen en MPS snel op te sporen?

MPS staat voor MucoPolySaccharidosis. Dat is een verzamelnaam voor verschillende zeldzame genetische aandoeningen. Patiënten met MPS missen een eiwit in hun lysosomen dat complexe suikermoleculen afbreekt. Zonder dit eiwit stapelen de suikermoleculen zich op en leiden ze tot specifieke orgaanschade.

Om MPS snel op te sporen en de patiënt te ondersteunen is het van cruciaal belang de symptomen snel te herkennen en de link te leggen met MPS.

Een symptoom kan op zich een onschuldig kwaaltje zijn, maar als er meerdere symptomen tegelijk optreden, kan dat wijzen op een dieper en ernstiger probleem.  De symptomen apart komen veel voor bij jonge kinderen. Wanneer er 3 tot 4 symptomen samen aanwezig zijn, is het belangrijk een kinderarts te raadplegen.

Je leest er hier meer over. 

Afleveringen seizoen 1

De vijfde aflevering: Premature kindjes:, een Q&A

Een vroeggeboorte betekent het begin van een erg onzekere en zware periode voor zowel de ouders als de baby. Welke gevolgen heeft een vroeggeboorte voor de baby en hoe ontwikkelt hij zich buiten de anders zo veilige baarmoeder? Deze en andere veelvoorkomende vragen van ouders met een premature baby komen aan bod in deze podcast.

Wie na het beluisteren van de podcast nog meer wil weten over het thema kan het boek Mijn kind is te vroeg geboren in huis halen.

De vierde aflevering: Slaap, baby, slaap

Veel ouders vallen van hun roze wolk als hun kersverse baby een slechte slaper blijkt te zijn. Toch kun je met een gerichte aanpak veel problemen voorkomen.Tijdens deze aflevering stellen enkele mama’s vragen over de slaapproblemen die zij ervaren met hun zoontje of dochtertje. Zo leer je heel wat meer over de slaappatronen en dutjes bij baby’s. Ook het slapen bij peuters en kleuters komt aan bod.

Wie na het beluisteren van de podcast nog meer wil weten over het thema kan het boek Slaap, baby, slaap van Nathalie Schittekatte in huis halen.

De derde aflevering: wanneer naar de dokter? 

Wat heb je allemaal nodig in je apothekerskast wanneer je een baby of peuter in huis hebt rondlopen? Wat doe je het best bij verslikking en zijn groeipijnen iets om je zorgen over te maken? Tijdens deze aflevering stellen enkele mama’s hun kleine en grote vragen en huisdokter Helena Welvaert geeft er met veel plezier een antwoord op.

Wie na het luisteren van de podcast nog meer wil weten hoe je kwaaltjes, kleine ongelukjes of gevaarlijke situaties moet aanpakken, kan het boek EHBK* (*Eerste Hulp bij Kleine Kinderen) in huis halen.

De tweede aflevering: hoogsensitiviteit

In de tweede aflevering gaat gastvrouw Tine De Donder in gesprek met expert Bieke Geenen over Hoogsensitief ouderschap. Hoe zorg je als hoogsensitieve ouder ook goed voor jezelf? Enkele mama’s komen aan bod en stellen vragen waar ze mee worstelen als hoogsensitieve ouder en/of als ouder van een hoogsensitieve zoon of dochter. Met de informatie en tips van Bieke hopen we je een stap vooruit te helpen.

Wie na het beluisteren van de podcast nog meer wil weten over het thema: Bieke Geenen schreef dit jaar het boek Hoogsensitief ouderschap – het eerste boek voor hoogsensitieve ouders.

De eerste aflevering: huilbaby’s

Onze eerste podcast gaat over het thema huilbaby’s. Een paar mama’s vertellen openhartig over de wanhoop die gepaard gaat met een baby die veel huilt en de impact daarvan op het gezin. Ze vertellen over hun zoektocht naar een oplossing en het onbegrip waar ze soms mee te maken kregen. Kind- en jeugdpsychiater en psychotherapeut Binu Singh belicht het onderwerp en geeft meer informatie en tips.

Boekentip voor wie hier meer wil over lezen na de podcast: Mama's vertellen - Ontroostbaar.