7223fi.jpg

Mama en zelfzorg: 7 tips

9/02/2021

Een kind krijgen is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in je leven. Het duurt even voor je een nieuw ritme gevonden hebt wat je baby, werk en relatie betreft. Maar voorzie je ook tijd en ruimte voor jezelf, voor zelfzorg? Zelfzorg schiet er vaak bij in. Maar laat nu net deze zelfzorg zo belangrijk zijn voor mama’s. Want geef toe, ook al is mama worden een van de mooiste dingen die er is, toch is het ook best pittig, vermoeiend en van tijd tot tijd ook wel frustrerend. Net daarom is het zo belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Om die vermoeiende momenten, die momenten die zoveel draagkracht vereisen, om die goed te doorstaan.

Ze zeggen niet voor niets: je kan maar goed voor een ander (in dit geval je baby of kinderen) zorgen wanneer je ook goed voor jezelf zorgt. Maar ik hoor het je al zeggen: ‘met kinderen in huis heb ik echt geen tijd (meer) voor zelfzorg’. Daarom geef ik graag enkele haalbare tips.

Tips voor haalbare zelfzorg.

  1. Plan tijd voor jezelf in in je agenda. De kans is groter dat je echt eens tijd neemt voor jezelf wanneer het zwart op wit staat. Jezelf voornemen om vandaag een uurtje tijd voor jezelf te nemen is vaak niet voldoende; de kans is groot dat er dan toch weer vanalles tussenkomt. Maar als je het neerschrijft in je agenda, werkt dit toch een beetje als stok achter de deur.
  2. Schakel een vriendin in. Spreek af met een vriendin voor een wandeling of een (online) koffie. Omdat er iemand anders bij betrokken is, wordt het moeilijker om de afspraak af te zeggen. En dit vergroot weer de kans dat je deze me-time (of samen-tijd in dit geval) ook echt neemt.
  3. Leg je smartphone eens opzij. En doe bewust niets tijdens ‘tussenmomentjes’ die je normaal zou opvullen met scrollen door Instagram of Facebook. Even stilstaan, even niets doen. Ook dat is zelfzorg. Of nog beter: probeer eens laagdrempelige mindfulness op zo’n moment. Met laagdrempelig bedoel ik dat je geen uitgebreide oefeningen hoeft te doen. Kijk bewust rond: wat zie je? Wat ruik je? Wat hoor je? Drink met volle aandacht van je koffie of thee. Adem een aantal keer diep in en uit. Stretch even en voel daarbij bewust je lichaam.
  4. Ontbijt. Tijdens de ochtendrush hebben we als mama vaak de neiging om het ontbijt over te slaan. Probeer hier toch bewust tijd voor te maken. Je hebt die brandstof, die nieuwe energie, echt nodig om aan je dag te kunnen beginnen. Anders begin je jouw dag al met een (half) lege batterij. Echt geen tijd om te ontbijten tijdens de ochtendrush? Ontbijt dan wanneer je de kinderen hebt afgezet op school of in de opvang. Zeker in deze tijden van thuiswerken is dit een haalbare kaart.
  5. Slaap. In mijn ogen is dit de basis van zelfzorg. En ook net de grootste uitdaging voor mama’s met kleine kinderen. Ga op tijd slapen. En als het kan, doe dan ook even je ogen toe wanneer je baby een middagdutje doet.
  6. Schakel hulp in. Je hoeft niet alles alleen te doen. Dan denk ik aan kraamhulp, een poetshulp, kraamkost, een babysit, …. En hou een deel van die vrijgekomen tijd voor jezelf.
  7. Beweeg. Want ook dat is zorgen voor jezelf. Ook dit hoeft niet groots te zijn, ik ga je zeker niet zeggen dat je een fitnessabonnement moet aanschaffen. Wat je wel kan doen is een wandeling van een half uurtje maken, al dan niet met je baby in de draagzak. Of zet muziek op en dans vijf minuten in je living.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes