5735fi.jpg

Mama zet zwangerschap van baby zonder overlevingskansen toch verder om organen te kunnen doneren

6/02/2019
Mamabaas
Door Mamabaas

Stel: je bent zwanger, maar je kindje blijkt een ongeneeslijke ziekte te hebben, waardoor het binnen de week na de bevalling zal sterven. Geen leuke vraag om over na te denken. Maar wat doe je dan? Zet je de zwangerschap stop? Of laat je het kindje ter wereld komen en doneer je de organen om andere baby’tjes mee te redden?

Hartverscheurende keuze

Het overkwam Krysta Davis en Derek Lovett uit Cleveland (Amerika). Na 18 weken zwangerschap kregen ze het droevige nieuws dat hun dochtertje aan anencefalie leed. Dat is een ernstige aandoening, waarbij de hersenen minder goed ontwikkelen. Soms gebeurt dat zelfs helemaal niet. Bovendien is de ziekte fataal: een baby’tje met anencefalie wordt ofwel dood geboren ofwel sterft het onmiddellijk na de geboorte. Dat kan zelfs al na enkele uren zijn.

Andere levens redden

De dokters stelden daarom voor om de zwangerschap meteen af te breken. Toch besliste het koppel om de zwangerschap wél verder te zetten, omdat ze op die manier de organen van hun baby’tje konden doneren na haar overlijden.  

Door onze dochter ter wereld te brengen, konden we andere levens reddenWij konden dan misschien niet zelf met onze baby naar huis gaan, maar andere ouders wel. Dat gaf ons ook de kracht om door te gaan en positief te blijven. Ik wist dat ik moest genieten van mijn zwangerschap, want we hadden zo weinig tijd samen. Het was fantastisch om haar te voelen schoppen.”

Toeval of niet? Hun dochtertje werd op kerstavond geboren.

Moeilijke bevalling

Het was weliswaar een moeilijke bevalling, maar uiteindelijk werd dochtertje Rylei geboren met een gewichtje van 2,7 kg. Als bij wonder bleef het meisje nog een volledige week leven.

Na de geboorte waren Krysta en Derek nog meer overtuigd dat ze de juiste beslissing hadden genomen: “Ik had negen maanden de tijd gehad om haar te dragen en om verliefd te worden op haar. Maar dat was niets in vergelijking met haar vasthouden en haar zien. Ik was ogenblikkelijk verliefd.”

Gestorven in de armen van haar ouders

Op oudejaarsavond stierf het meisje, omringd door haar liefdevolle ouders. In die ene week die ze samen hadden, probeerde het gezinnetje zoveel mogelijk van elkaar te genieten. Zo lieten ze professionele foto’s en filmpjes maken als herinnering.

Na haar dood werden haar hart en haar longen gedoneerd aan twee andere kindjes.

Het voelt goed om te weten dat er twee kindjes naar huis kunnen dankzij Rylei. Dat heeft ons het meeste geraakt...”

Wauw, diep respect voor deze ouders…

RIP, kleine heldin!

 

Bron: Daily Mail, HLN

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes