5294fi.jpg

Mijn baby: Wat als je baby last heeft van eczeem?

8/09/2020

Eczeem, ook wel ‘atopische dermatitis’ genaamd, is een van de meest voorkomende huidaandoeningen bij jonge kinderen. Ruim de helft van de kinderen hebben de eerste tekenen van eczeem al voor de leeftijd van 1 jaar. Vaak komen er bij familieleden van baby’s met eczeem andere allergische aandoeningen voor zoals astma, hooikoorts of voedselallergie.

Wat is het?

Wat zijn de ‘symptomen’? De huid is ontstoken, rood en schilferig. De huiduitslag jeukt fel en baby’s vertonen dan ook vaak krabletsels. Bij jonge baby’s komen de eczeemletsels vooral voor in het gezicht, meer bepaald op de wangen, en op de behaarde hoofdhuid. Ook op de ellebogen en knieën kun je eczeemvlekken terugvinden.

Verschillende graden van eczeem:

Mild eczeem

Droge huidvlekjes die licht jeukend kunnen zijn.

Matig eczeem

Rode, schilferende en jeukende eczeemvlekken.

Ernstig eczeem

Droge en sterk jeukende huid met verspreide eczeemvlekken die nattend, vochtig en zelfs bloedend kunnen zijn.

Wat kun je eraan doen?

De behandeling van eczeem moet onder begeleiding van een arts gebeuren. Die zal je adviseren je baby’s huid regelmatig met vochtinbrengende crèmes in te smeren. Wanneer de huid van je kleintje fel ontstoken is, zal er mogelijk geopteerd worden om ontstekingswerende producten aan te brengen, vaak op basis van cortisone. Probeer ook zeker factoren die eczeem uitlokken of verergeren zoveel mogelijk uit te sluiten:

 • Geef je baby indien mogelijk minimum 4 maanden uitsluitend borstvoeding. Na de borstvoedingsperiode mag je baby alles eten, tenzij aangetoond is dat bepaalde voedingsproducten eczeem uitlokken of verergeren.
 •  Kies bij voorkeur voor katoenen babykleertjes. Vermijd wollen of synthetische kledij in direct contact met zijn huidje. 
 • Was nieuwe kledij in overvloedig water voor gebruik.
 • Gebruik neutrale vloeibare zeepproducten voor het wassen van kledij. Spoel extra na.
 • Verkies neutrale badolie boven zeep. Gebruik zeep met neutrale pH, zonder parfum.
 • Stel je baby niet bloot aan sigarettenrook. 
 • Zorg voor een goed verluchte woning en houd de leefruimtes maximaal stofvrij.
 • Was het bedlinnen regelmatig (> 55 °C). 
 • Wordt de eczeem bij je kleintje uitgelokt door huisdierenvacht, zorg je er dan bij voorkeur voor dat de huisdieren buiten de woning verblijven.
 • Vermijd blootstelling aan pollen door de kamer waar je baby slaapt in het pollenseizoen bij voorkeur ’s nachts, in de vroege ochtend of bij regenweer te verluchten.
 • Natuurlijk zonlicht heeft een gunstig effect op eczeem, op voorwaarde dat je baby wordt beschermd tegen zonnebrand en hij niet overvloedig gaat zweten

Mijn Baby

Meer lezen?

In het boek 'Mijn baby' lees je alles wat je moet weten over je baby van 0 tot 12 maanden. Meer info vind je hier

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes