8050fi.jpg

Terugblik op één maand mama

30/03/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Al een maand begint elke dag met het kijken naar ons meisje. Haar hazelbruine oogjes doen mijn ogen oplichten. Vlindervleugelslagend knippert ze dan haar lieflijk lange wimpertjes. En voor de rest van de dag is haar blik diegene die ik vinden mag zonder dat we ernaar moeten zoeken.

De navelstreng die haar ooit negen maanden voedde, knipte ik 4 weken terug nog door ... Die verbinding zoals nooit eerder liet zich vervolgens vervangen door een liefde overweldigend en alomtegenwoordig. Een onzichtbare maar oh zo voelbare lijn die meekromt met elke beweging die ze maakt.

Die liefde doet mezelf groeien en laat me haar overladen met kusjes over haar hemels lief velletje. Babybilletjeszacht. Zo kwetsbaar en klein nestelt ze zich in de plooien van mijn bestaan. Verfrommeld sluiten we dan de dagen af, moe maar o zo voldaan. En niets snakt ernaar om ze zoals voordien nog perfect glad te strijken. Want daarmee zou er zoveel verloren gaan.

Haar hartverscheurende verdrietjes sussen we met ons hele houwe, ‘t zijn immers ook de onze, niet enkel de jouwe fluisteren we dan. En als de tranen druppelend uit haar ooghoeken zich een weg banen over d’r bollende wangetjes dan schilder ik er regenbogen mee.

Welkom geheten door en omringd met mooie mensen die haar hartverwarmend graag zien in die luttele tijd hier. Alsof ze er altijd al was. Beschermend waken en een rustpunt vormen voor haar rustige soms explosieve temperament. Troostend en met tederheid mee zorg willen dragen voor. Haar. Allenigheid ver te zoeken is en ik besef dat dit van onschatbare waarde is. Mijn hart overvol.

Al een maand voel ik haar verhoudingsgewijs even lange vingertjes rond de mijne, soms krampachtig, soms erg krachtig. En lees ik daarin haar verlangens en verhalen. Een complexe taal die ik elke dag beter kan begrijpen en wellicht zal ik het alfabet van haar grepen nooit foutloos kunnen schrijven. Weifelend en wankelend weet ik dat niet weten de grootste waarheid van mama zijn is.

Maar oh wat zal ik proberen. Proberen om te geven wat haar groeiende gretigheid en guitigheid grenzeloos van me vragen en vooral verdienen. Beschermen, omarmen, bevrijden, begrijpen, betekenen, op rekenen.

Mensjelief, meisjemooi. En ik, bescheiden en nietig, mag je mama zijn.

Dankjewel.

 

Anusja
Mama van Jade

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes