4860fi.jpg

Mijn man heeft een totaal andere aanpak dan ik in de opvoeding

25/02/2020

Een mama vraagt ons om raad. Ze verschilt nogal van mening met haar man qua aanpak in de opvoeding van hun twee dochtertjes. Hij straft door hun dochter in de hoek te zetten, terwijl zij eerder opteert voor de zachte aanpak. Of wij tips hebben hoe ze hier best mee kan omgaan?

Mijn man heeft een totaal andere aanpak

Ik zit een beetje met de handen in het haar. Ik ben een mama van 2 dochters (eentje van 3 jaar en eentje van 7 weken). Mijn man en ik verschillen enorm in aanpak van het slechte gedrag van onze oudste dochter. Hij straft onze dochter meestal door haar in de hoek te zetten, ik hanteer een zachtere aanpak door haar foute gedrag te bespreken en uit te leggen wat niet goed ging.

Vandaag bijvoorbeeld: we maakten met ons vieren een kleine wandeling. Onze oudste liep wat voor, maar ging plots wat harder richting straat. Ik riep dat ze moest stoppen maar ze luisterde niet. Ze stopte uiteindelijk op het voetpad. Gevolg: een fikse uitbrander van de papa en bij thuiskomst een halfuur in de hoek. Hierbij volgt meestal een discussie tussen mij en mijn man, aangezien ik niet akkoord ga met deze aanpak en hij zich niet gesteund voelt. Hij staat helaas niet open voor een andere aanpak. Hebben julllie tips?

Expert Karen geeft raad

Beste mama van 2 dochters,

Eensgezindheid rond opvoeden is in elk gezin een thema.  Op momenten waarop onze kinderen een grotere uitdaging vormen, komen deze verschillen sterker naar boven. Vaak wordt onze visie rond opvoeding beïnvloed door hoe we zelf zijn opgevoed.  Kinderen hebben grenzen nodig, daardoor wordt de wereld veilig en betrouwbaar. Daarvoor zijn regels en afspraken belangrijk.

Gemeenschappelijke visie en taal

Wat vinden jij en je man belangrijk? Plan een moment om het hier samen over te hebben.  Maak hier tijd voor, los van een incident. Zo geef je elkaar de kans om een gemeenschappelijke visie en taal te ontwikkelen. Ouders denken vaak dat ze hetzelfde bedoelen, niets is minder waar. Neem de tijd om elkaar te bevragen en elkaar uit te leggen waarom je bepaalde accenten binnen de opvoeding van jullie dochters belangrijk vindt.

Het goede versterken i.p.v. het slechte bestrijden

We weten dat het meer effect heeft om het goede te versterken dan het slechte te bestrijden. Onderzoek wijst uit dat het goede versterken preventief werkt tegen de aantrekkingskracht van het slechte.  In het concrete voorbeeld dat je geeft, denk ik dat het weinig zinvol is om je kleuter bij thuiskomst een halfuur in de hoek te zetten. Kinderen jonger dan vijf jaar moeten als je daarvoor kiest onmiddellijk een consequentie krijgen verbonden aan het incident. Als dit een halfuur later gebeurt kunnen ze de link niet meer leggen en voelen ze zich niet eerlijk behandeld.

Sociale beloningen

Probeer het goede gedrag te belonen.  Leg aan je dochter uit wat je goed vindt.   Kies voor sociale beloningen en geef ze meteen, zodat het verband voor je dochter duidelijk is.  Bij jonge kinderen is het nodig om na te gaan of ze begrijpen wat van hen wordt verwacht. Kan je kind wat je verwacht? Soms doet je kind iets uit onwetendheid, dan is het zinvol om dit uit te leggen in plaats van een straf te geven. Probeer via aanmoediging je dochter het gewenst gedrag bij te brengen.

Straffen versus boos zijn

Straffen en boos zijn kunnen samengaan, maar zijn niet hetzelfde. Als mama en papa ben je vaker boos dan dat je een straf geeft.  En dat mag, laat je kwaadheid een sociale waarschuwing zijn voor je dochter om te weten dat je boos bent en ontgoocheld in haar gedrag.  Als je je dochter straft, straf haar dan om fout gedrag.  Leg haar goed uit dat je haar gedrag afkeurt maar haar wel een fijne dochter blijft vinden.

Warme groet,

Karen

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes