7217fi.jpg

Minder vroeggeboortes door corona

3/02/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Af en toe blijkt de coronacrisis ook positieve gevolgen te hebben. Zo blijkt dat er in 2020 opvallend minder kindjes prematuur werden geboren, wellicht dankzij de coronamaatregelen. Dat is overigens internationaal het geval.

Elk jaar worden er duizenden kinderen te vroeg geboren – vóór week 36 in de zwangerschap dus. Maar in 2020 waren dat er, voor het eerst in decennia, opvallend minder dan in de jaren daarvoor. Uit cijfers van alle Belgische mutualiteiten blijkt dat er veel minder opnames waren op de Neonatale Intensieve diensten. In het UZ Leuven bijvoorbeeld waren maar twee derden van de bedden bezet. Gelijkaardige cijfers worden ook gezien in internationale studies.

Er zouden twee belangrijke oorzaken zijn voor deze daling: enerzijds het feit dat zwangere vrouwen door de lockdown en het verplichte thuiswerken meer rust kregen en minder stress ervaarden, anderzijds het feit dat er meer aandacht was voor hygiëne waardoor er minder infecties waren.

Artsen denken dat verder onderzoek nodig is om sluitende conclusies te kunnen trekken om ook in de toekomst meer vroeggeboortes te vermijden. Zo zou rust goed kunnen zijn voor toekomstige moeders die een hoger risico hebben op vroeggeboorte. Toch is het nog maar de vraag of andere zwangere vrouwen niet net stress zouden krijgen als ze verplicht thuis moeten blijven. Voer voor verdere studies dus.

Wij onthouden vooral dat er toch positieve kanten zijn aan corona!

 

Bron: Vrt

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes