6377fi.jpg

Moederschap = roze wolk? Niet altijd, maar dat is best oké

11/12/2019
Mamabaas
Door Mamabaas

De transitie naar het moederschap wordt beschouwd als een periode waarin waarden, normen en gedachten betreft de betekenis van het leven verandert. Zowel in je individuele leven, in dat van je gezin en familie, in je sociale rollen, binnen de maatschappij en binnen je cultuur. Dit proces maakt vrouwen kwetsbaar, omdat het moeilijk is om je hier vooraf op voor te bereiden.

Een veranderende levenssituatie gaat gepaard met het doormaken van een transitie waarin de life balance wordt gezocht, hervat, hernieuwd, ontwikkeld of aangepast. Binnen de gezondheidszorg sluit life balance aan bij de nieuwe opvatting van het begrip ‘gezondheid’ waarin functioneren, veerkracht en zelfregie/zelfmanagement centraal staan.

Sociale Steun

Artesis Plantijn Hogeschool (AP) Antwerpen deed onderzoek naar de maternale life balance bij 731 Vlaamse moeders met kinderen tussen 6 weken en 12 jaar oud. Hieruit bleek dat het krijgen van sociale steun een belangrijke factor is om je life balance in evenwicht te houden. Zowel professionele steun alsook steun vanuit de omgeving zijn belangrijke aspecten om in balans te blijven en je (nieuwe) verschillende rollen te kunnen managen (moeder zijn, vriendin zijn, partner zijn, zus zijn, dochter zijn, …). 

Tips:

  • Breng je omgeving in kaart en weet op wie jij (en je partner) kan terugvallen
  • Maak je gevoelens bespreekbaar (je bent echt niet de enige met twijfels en onzekerheden omtrent het ouderschap)
  • Neem tijd voor jezelf (en al je andere rollen, naast het moederschap)

Onderzoek

Wij zijn vroedvrouwen in Antwerpen en doen onderzoek aan de AP hogeschool naar het mentale welbevinden van jonge ouders. Via dit Europees onderzoek met NL, FR, UK en Vlaanderen willen we (aanstaande) ouders, families en zorgverleners in staat stellen om milde tot matige perinatale mentale problematiek te voorkomen, te diagnosticeren en succesvol te behandelen via programma’s ter voorbereiding op het ouderschap.

Wij zijn op zoek naar aanstaande ouders of ouders van een kind van maximum 1 jaar oud. Ben jij de persoon die wij zoeken en wil je jouw inzichten omtrent welbevinden tijdens het (toekomstig) ouderschap met ons delen? Gelieve dan deel te nemen aan onze online vragenlijst.

It takes a village to raise a child!

 

Yvonne Fontein-Kuipers
Charlotte Brosens (charlotte.brosens@ap.be)
Laura Van den Branden (laura.vandenbranden@ap.be)

perinatale gezondheid

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes