4920fi.jpg

Momlife: weg is de zomer, weg is mijn energie (en hoe ik die probeer terug te krijgen)

28/09/2017

Sinds ik mama ben, is mijn energie soms ver te zoeken. Het is zo. Het is nu eenmaal veel om alles gebolwerkt te krijgen… Let wel: ik kan ongelooflijk veel energie halen uit een knuffel of een zoentje van één van mijn twee kapoenen, maar ze hebben gewoon dubbel zoveel energie als ik, voor het gros van de tijd, vooral mijn jongste van 5 (pittig karakter, what can I say). 

Herfst: vallen van de bladeren + de energie

En zeker nu het herfst is, voel ik mijn energiepeil weer zakken. De eerste schoolweken gingen gepaard met de eerste snottebellen en eerste dip… Maar ik heb er dit keer geen zin in, in vaak ziek en moe rondlopen. Tijd voor mijn actieplan!

Dag herfst, dag energie!

In de herfst word ik de laatste jaren altijd ziek. En ik bedoel niet: een verkoudheidje, een paar keer goed slapen en we zijn genezen… Nee nee, ik bedoel wekenlang ziek zijn en er maar niet van af geraken. Ik bedoel: help, hoe moet ik de kindjes nu gaan afhalen van school als ik me zo miserabel voel? Ik bedoel: leeg zijn, op zijn, vol snot en koorts. Meestal cadeautje van één van de kiddo’s…

Dit keer wil ik het anders doen. Ik. Wil. Fris. En. Fruitig. Door. De. Herfst (en winter ook, als het even kan).

Dat vraagt om actie. 

1. Blijven bewegen

In de zomer gaat het vanzelf, of toch iets gemakkelijker: de loopschoenen aantrekken en in het zonnetje gaan joggen of wat gaan fietsen. Maar ik moet volhouden, heb ik beslist, ook al is het niet altijd gemakkelijk om het ingepland te krijgen. Als ik niet genoeg sport, stapel ik te veel stress op en word ik… moe en ziek. Dus: bewegen moedre!

Ik ga één keer per week naar de pilates en heb me geabonneerd op Asana Rebel, een app om 5 dagen per week een halfuurtje aan ‘fitnessyoga’ te doen. Nu ja, dat lukt me in realiteit 3 of 4 keer… Daarnaast probeer ik toch twee keer cardio (lopen of fietsen) te doen per week. Ofwel doe ik het ’s ochtends vroeg, ofwel over de middag of op het einde van de dag. Het vergt veel discipline, en ja, ik vloek soms, maar ik heb een zittend beroep en ben het mijn lijf verplicht wat aandacht te geven.  

2. Voedingssupplementen innemen

Eind augustus, begin september ben ik weer begonnen met het innemen van Supradyn om mijn weerstand op te bouwen en mijn energie een duwtje te geven.

Ik eet meestal wel gezond (lees je hieronder), maar ik heb dat beetje extra hulp echt nodig. Mijn weerstand is gewoon de laatste jaren niet meer zo sterk…

3. Gezond eten

Ik ben een zoetekauw, en zeker als ik wat minder energie heb… Maar te veel suiker is niet goed voor de weerstand, dus moet ik wat strenger zijn voor mezelf. Ik eet fruit bij de vleet en probeer toch dagelijks mijn portie groenten binnen te krijgen. En dan mag ik, vind ik, af en toe eens een chocolaatje of snoepje of een beetje chips (vrijdag, joehoe!), dat smaakt dan dubbel zo lekker… 

4. Genoeg rust nemen

Dat is de moeilijkste vind ik. Daarvoor moet je het meest discipline hebben, of tenminste, ik toch.

Ja, soms kruip ik te laat in bed en hou ik me te lang bezig met nutteloze dingen (Facebook, Instagram, teeveetje kijken). Maar ook overdag wil ik iets vaker rust inlassen. Gewoon eens af en toe 5 minuten nemen tussendoor om weer op te laden.

Ik heb Simple Habit gedownload, een app waarbij je op elk moment van de dag effe kunt mediteren. Ik heb hem voorlopig amper gebruikt (want: geen tijd, aha), maar alla, elke dag is een nieuwe dag… Moeder moet een beetje chillen af en toe…

Energie komt in golven

Ik weet dat het met golven gaat, die energie. Op sommige dagen kan ik bergen verzetten, op andere dagen ben ik al blij dat ik de avond haal. Ook mensen zonder kinderen hebben dat uiteraard, dat is niet zo uitzonderlijk. Maar bij mij heeft het veel te maken met hoe de nachten verlopen of er iemand ziek is… Nu de kinderen groter worden, zijn de nachten al een pak beter dan in het begin, maar toch… Ik krijg nog altijd heel snel één of ander beestje over.

Morgen is het poll-tijd

Hoe doen jullie dat, gezond en fit blijven? Of worden jullie ook gewoon mee ziek, lekker solidair met zoon of dochter? Morgen lanceren we bij Mama Baas hier een poll over. We zijn erg benieuwd bij Mama Baas hoe jullie nachtrust en energiepeil eruitziet (lees: is dat alleen bij ons zo, of is dat ook bij andere ouders zo). We zullen de resultaten dan analyseren en er een artikel over posten in de komende weken! Check morgen zeker onze site en Facebook, de poll zelf neemt amper 1 minuutje in beslag! O ja, en er zijn 10 koffertjes vol vitaminen van Supradyn te winnen als je deelneemt, whoop whoop!

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Supradyn. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes