7432fi.jpg

Naar de crèche? Tips voor een vlotte eerste keer

5/05/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Hij komt dichterbij. Die dag. De dag waarop je na weken heerlijk samen je baby ’s ochtends afzet in de crèche of bij de onthaalmoeder. Al weet je dat je kleintje in veilige en zorgzame handen is, toch kunnen de emoties hoog oplopen. Ook voor je kindje. Enkele tips om die overgang vlot(ter) te laten verlopen. 

1. Wennen

Wennen, niet wenen :-). Laat je kindje een week of twee op voorhand al eens 1 keer of 3 korte momenten wennen in de crèche. Het heeft alleen maar voordelen!

  • Het is belangrijk in de preventie tegen wiegendood. Ja, echt. De eerste keer in de crèche krijgt je kindje enorm veel prikkels te verwerken, een overdosis. Als je je kleintje al eens af en toe een paar uur (max. 3 uur) brengt, kan het geleidelijk aan wennen aan al die indrukken.
  • Ook voor jezelf kan het geruststellend zijn om te weten dat je die eerste keer na een paar uur je kleine hummeltje alweer kan oppikken. Bespreek ook zeker de mogelijkheid om bij het eerste wenmoment nog (even) aanwezig te blijven. Zo kan je zelf zien hoe je kindje reageert op andere kinderen, nieuwe gezichten en de luidere omgeving.

Probeer de tweede keer je kindje af te zetten en dan even een boodschap te gaan doen. Zo ben je zelf bezig en kan je hem of haar erna gewoon weer ophalen.

De derde keer kan je al proberen om je kindje iets langer te laten wennen. Zo bouw je het stilletjes aan op, zowel voor jezelf als voor je baby.

2. Het handige lijstje

Lijstjes zijn niet alleen handig als je boodschappen doet. Ook voor de eerste keer in de opvang helpt het. Maak dus een lijstje voor je naar het eerste wenmoment vertrekt. Schrijf alle dingen op die je wil zeggen of vragen, de zaken die jij belangrijk vindt, wat je wel of niet wil …

Vraag ook even wat je allemaal in orde moet brengen, welke spullen je moet meenemen …  Dan hoef je je daar al geen zorgen meer over te maken op de eerste ‘echte’ dag in de opvang.

3. Niets gaat verloren

Je zorgt er het best voor dat de naam van je schatteboutje op alle spulletjes staat. Zo gaat er (hopelijk :-)) niets verloren. Geen zin om labeltjes in te naaien of strijken? Hoeft niet! Je kan de naam gewoon in de kleertjes stempelen. Bij Goedgemerkt.nl vind je bijvoorbeeld makkelijke stempels. Hoe handig en snel gedaan is dat?

Het knuffeldoekje of de doudou. Die redder in nood biedt troost op lastige momenten en gaat vaak mee naar de opvang. Voorkomen dat zo’n mannetje van de reddingsploeg mee glipt met een andere baby? Da’s snel gefikst met een kledingsticker: op het label plakken en klaar. En hij gaat ook makkelijk mee in de wasmachine. Naast kledingstickers zitten er nog meer handige labels in het Kinderdagverblijfpakket van Goedgemerkt.

Als je kleintje naar de opvang gaat, mag je al een leuk tasje voorzien. Hoe schattig is dat allereerste boekentasje toch hé? Zorg ervoor dat iedereen weet welk zakje van jouw baby is: voorzie het van een origineel, gepersonaliseerd naamhangertje. Zo komt ’s avonds zeker het juiste tasje weer mee naar huis.

4. Vertel over je kindje

Schrijf het normale dagverloop van je kindje op: wanneer en wat je kleintje eet, wanneer het slaapt en hoe lang, of het speciale gewoontes heeft en bepaalde dingen leuker vindt dan andere dingen. Dan kunnen de kinderverzorgsters of onthaalmoeder daar rekening mee houden.

Geef alles zeker door de eerste keer dat je je kindje komt brengen. Is er (tijdelijk) nieuwe info? Laat het ook altijd weten aan de opvang.

5. Deel je zorgen

Deel je zorgen of verdriet met kinderbegeleidsters. Ze hebben vaak ook nog wat extra steun, en een schouderklopje of een bemoedigend woordje voor je je kindje achterlaat.

Wil je die ongerustheid temperen? Vraag gerust of de crèche of onthaalmoeder een seintje geeft tegen de middag. Zo weet jij perfect hoe de eerste voormiddag van je kindje verliep en kan je met een gerust hart de dag verder aan.

En euh … met wat tranen bij die eerste keer is niets mis hé! Voor je het weet is het trouwens avond en vraag je je af waarom je zat te wachten op dat dagelijkse huiluurtje … niet van jou deze keer ;-).

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Goedgemerkt. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes