4015fi.jpg

Net echt: de real care baby die je een idee geeft van wat een (extra) baby in het gezin betekent

22/07/2016

Ooit gedacht: het zou toch praktisch zijn als ik eens kon ‘testen’ of het wel zou lukken, zo met een baby? Dan was je niet de enige want ondertussen zijn er zogenaamde ‘real care babies’ op de markt. Poppen die net doen zoals een baby: ze ruiken als een baby, ze huilen, ze willen vastgehouden worden, ze moeten drinken. Bij Fara hebben ze in samenwerking met  Huis van het Kind Leuven, De Bakermat, Parel en Kind & Gezin enkele van deze Real Care Babies aangekocht. En dat moest natuurlijk getest worden!! Collega Katleen offerde zich op en introduceerde baby Juanito (genoemd naar haar man Jan) in haar gezin. Een heuse belevenis...

Echt... of toch bijna

Toen ik met onze kleine in de maxi-cosi kwam binnengewandeld reageerden onze 3 kindjes (8, 6 en 3 jaar) meteen enthousiast: ‘Oh, een baby! Een jongetje!’ (na inspectie van de luier ter bevestiging van zijn blauwe kleertjes). Waarop ik toelichtte: ‘Ja, een oefenbaby, net echt.’ Mijn zoontje vroeg meteen ‘Een echte? Kan hij dan ook echt kaka doen en lopen …?’ ‘Euh, neen, bijna echt, maar hij kan wel - net echt - ademen, huilen, kirren en drinken. Als hij zich laat horen, moet je uitzoeken wat hij nodig heeft: een nieuwe luier, eten of troost door hem zachtjes te wiegen.’ Mijn zoontje merkte meteen op: ‘Nu kan ik hem ook de borst geven!’ (met een badge die je met een clip vastmaakt). Je kan ook voor flesvoeding kiezen.  

real care baby

Flashback

Manlief reageerde met een welgemeende  ‘O neen, da’s inderdaad net echt: die geluidjes en zijn huilen....’  In een flashback was hij al terug bij onze slapeloze nachten, vermoeidheid en irritatie. Voor hem was het meteen weer duidelijk: van hem zou de babytijd mogen starten op de leeftijd van 2.  Ikzelf hou wel van zo’n vertederend kleintje, Juanito heeft zelfs een lekker babygeurtje en weegt en meet zoveel als een gemiddelde pasgeborene.

Al word je vooral geconfronteerd met de lasten en minder met de lusten van zo’n baby in huis, want buiten enkele giechels blijf je je er uiteraard wel van bewust dat het een pop blijft die zelf geen warmte uitstraalt.

real care baby, fara, de bakermat

Een mamaatje en een nieuwe man

Het viel me wel op dat de baby appèl op je doet waardoor je in het ‘moederen’ schiet... of toch voor even want mijn dochter was er snel om het over te nemen, een geboren mamaatje. Ik hoorde ze ook al meteen zuchten over m’n goedbedoeld ‘oma-advies’: ‘Vergeet zijn hoofdje niet te ondersteunen’. Met poppen speelt ze zelden, maar deze bleek wel speciaal: in een wip haalde ze haar poppenbedje uit en stopte Juanito zachtjes onder met een zoentje en kruisje, een spiegeling van mezelf.  

Na enkele uurtjes stond ze echter een beetje verloren te wiegen met een huilende baby in haar armpjes: ‘Ik kan niks anders doen, zelfs niet m’n huiswerk maken’, maar uit onverwachte hoek hoorde ik m’n zoontje hierop antwoorden: ‘Ik neem het wel over, dan kan jij je huiswerk maken’. Een nieuwe man in spé! Er worden trouwens 2 badges meegeleverd zodat je de zorg voor de baby wel kan delen.

real care baby

Zelf testen?

En onze jongste? Die vond er helemaal niks aan, vluchtte weg van ‘al dat lawaai’. Soms zegt een beeld meer dan 1000 woorden:  ‘Mijn oren doen pijn!’ liep ze te roepen.

Kortom, de real care baby is een goede inleefoefening om concreet aan den lijve en de dynamiek tussen je eventuele andere kinderen te ervaren voor wat de zorg van een (extra) baby betekent!

Een real care baby huren kost 30€ voor 5 dagen. Meer info hierover? Neem contact op met Fara (www.faranet.be) of Huis van het Kind Leuven (016 27 24 90).

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes