7423fi.jpg

Nina's tips: luiers

3/05/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Jij wilt toch óók het beste voor je kind?! Pampers leert ons van jongs af aan dat je, als je echt een goede moeder bent, sowieso hun A-merk moet kopen. De guitige reclamebaby’s en intens ontspannen en gelukkige moeders schreeuwen het uit: Kijk ons eens genieten, want wij hebben Pampers! Is dat nu eigenlijk waar?

Zijn Pampers de beste luiers? Het antwoord is dubbel. Enerzijds is het waar: de luiers van Pampers absorberen het ALLERBESTE. Maar is dat ook goed voor je baby? Het antwoord is: niet per se. Doordat deze luiers zo goed absorberen voelt je baby nooit dat hij heeft geplast. Dit zorgt er dan weer voor dat het bewustwordingsproces over kaka en pipi een stuk langzamer gaat en je kind (naar het schijnt) minder snel zindelijk zal worden. Ook trekken de Pampers ál het vocht weg uit de broek, waardoor de balletjes én billetjes van je lieve kleine baby kunnen uitdrogen en rood worden. Kies dus gerust voor een goedkoper alternatief dan het eeuwige A-merk waar je mee doodgegooid wordt. Het feit dat die zo duur zijn, heeft overigens niets te maken met hun gepatenteerde technologie, maar veel meer met hun marketing. Dat is allemaal niet goedkoop natuurlijk.

Een optie van een hele andere orde is de wasbare luier. En nee, dat is niet vies of raar. Vervaardigd uit katoen en daardoor beter ademend (fijn voor de billekes) dan de plastic luiers. Voor rond de luier heb je allerlei vrolijke waterdichte broekjes zodat de boel lekvrij op zijn plaats blijft. Kak hoef je er niet handmatig uit te schrapen omdat er inlegvellen bestaan (biologisch afbreekbaar) die je met kak en al in het toilet kan gooien. Er bestaan zelfs diensten die je wasbare luiers komen ophalen, wassen en weer schoon aan je terugbezorgen. Je hoeft je zéker niet schuldig te voelen als je voor de klassieke plastic luier kiest, maar het kan zeker geen kwaad om je te informeren over de wasbare variant. Je bewijst Moeder Natuur er in elk geval een grote dienst mee.

Tips:

  1. Voor vaders en andere nieuwkomers op het gebied van verschonen: op de meeste luiers staan afbeeldingen van schattige dieren of poppetjes: aan de voorkant zie je hun gezicht en aan de achterkant hún achterkant. Kijk dus naar het dier voordat je de luier aandoet, en voorkom verschoon-flaters.
  2. Na lang googelen, twintig merken empirisch testen en veel rekenwerk kwamen de luiers van het Kruidvat bij ons als beste uit de test.
  3. Veel luiers hebben een indicatiestrip. Die loopt over de lengte van de luier. Als de strip blauw kleurt is de luier nat en moet je je baby verschonen. Deze strip bespaart je veel zinloze luierinspecties én het onnodig lastigvallen van je baby.
  4. Droog met de schone luier de billen van je baby af na het schoonmaken met nat en vergeet de plooitjes niet. Dat bespaart je een was in de week en zo doet de luier op twee manieren dienst. Goed droogmaken verkleint de kans op rode billen dus dat is mooi meegenomen.
Het moederschap met twee vingers in de neus

Meer lezen?

In dit praktische handboek voor de onverschrokken, jonge moeder deelt Nina Swaans onverbloemd haar ervaringen rond het moederschap. Ze geeft je een heleboel tips en tricks (en vertelt je ook welke adviezen je beter volledig in de wind slaat).

Snot, tepels, de vagina, wanhoop, ongevraagd advies, aambeien, ... geen onderwerp wordt geschuwd. Op een speelse en hedendaagse wijze laat Nina haar bedenkingen de revue passeren. Dit alles met een gezonde dosis relativering en een vleug je m'en foutisme.