4583fi.jpg

Obesitas bij kinderen blijkt sterk genetisch bepaald

23/08/2018
Mamabaas
Door Mamabaas

Uit een onderzoek aan de Universiteit van Sussex blijkt dat overgewicht bij kinderen in grote mate genetisch bepaald wordt. Een kind erft gemiddeld 35 tot 40 procent van zijn BMI van zijn ouders. BMI of Body Mass Index geeft de verhouding aan tussen de gestalte en het gewicht, en geeft dus een indicatie van de hoeveelheid vet in een lichaam.

Genetisch materiaal

Opvallend: hoe dunner het kind, hoe minder het kind zijn BMI van zijn ouders erft, hoe dikker het kind, hoe meer. De meest obese kinderen erven zelfs 55 tot 60 procent van het BMI van hun ouders.
Daarbij zijn de vader en de moeder elk verantwoordelijk voor ongeveer de helft van het geërfde BMI.

Tijdens het onderzoek werden de gegevens geanalyseerd van honderdduizend kinderen en hun ouders. De kinderen en hun ouders kwamen uit zes landen: Groot-Brittannië, de VS, China, Indonesië, Spanje en Mexico. Deze landen hebben uiteenlopende patronen op het vlak van voeding en van overgewicht. Zo verzamelden de onderzoekers gegevens uit één van de meest obese landen, de VS, en uit twee van de minst obese landen ter wereld, China en Indonesië. 

Belangrijk inzicht

De erfelijkheidspatronen bleken gelijkaardig te zijn in alle zes de onderzochte landen. Het onderzoek geeft dus een belangrijk én zeldzaam inzicht over hoe obesitas van generatie op generatie wordt doorgegeven, en dat in zowel ontwikkelde landen als ontwikkelingslanden.

De Wereldgezondheidsorganisatie had twee jaar geleden al vastgesteld dat obesitas vooral voorkomt in landen met een overaanbod aan calorieën.

Bron: Het Laatste Nieuws