7870fi.jpg

Daarom zijn grootouders liever tegen hun kleinkinderen dan tegen hun eigen kinderen

10/01/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Ook al gemerkt? Als je kind bij oma en opa is, mag dat opvallend meer dingen dan jij als kind. Verwennerij van de bovenste plank. En vooral oma lijkt liever en vergevingsgezinder te zijn met haar kleine oogappel(s). En dat beeld jij je niet in: een recente studie bewijst het.

 

Professor in de antropologie en psychiatrie James Rilling is uitermate geboeid door de band van een grootmoeder met haar kleinkind(eren). En dus onderzocht hij in samenwerking met wetenschappers aan de Amerikaanse Emory Universiteit in Atlanta MRI-scans van 50 vrouwen die minstens 1 kleinkind tussen 3 en 12 jaar hebben.

Kleinkind blij, oma blij

Wat bleek? De band tussen oma’s en hun kleinkind is zichtbaar in de hersenen. Als de vrouwen naar een foto van hun kleinkind kijken, worden de hersenengebieden gelinkt aan emotionele empathie actief. Emotionele empathie wil zeggen dat je in staat bent om de emoties die een ander ervaart ook te voelen.

De resultaten geven dus aan aan dat oma’s enorm meeleven met hun kleinkind. Lacht het kind, dan worden zij ook blij. Huilt het kind, dan voelen ze ook pijn en verdriet.

Eigen kinderen begrijpen

Maar als diezelfde vrouwen kijken naar foto’s van hun eigen volwassen kind(eren), zien de wetenschappers iets anders. Andere hersengebieden worden actief. Meer bepaald de delen die gelinkt zijn aan cognitieve (verstandelijke) empathie. Dat wijst erop dat oma’s hun eigen kind eerder willen begrijpen dan dat ze emoties meevoelen.

Lang leve de verwennerij

Ach, we kunnen er maar blij om zijn dat oma (en/of opa) onze kleintjes zo hard in de watten legt, toch? En uiteindelijk is het verschil ook wat relatief :-). Oma en opa hebben meer tijd dan vroeger en dan focussen ze gewoon op het gelukkig maken van hun kleinkinderen. Niks mis mee.

Bovendien zijn ze wat ‘vrijer’. Ze hebben minder of andere verantwoordelijkheden, en krijgen daardoor net een vrijgeleide om in te zetten op het verwennen van hun kleinkinderen. En die extra jaartjes levenswijsheid zal wel wat milder en relativerender maken.

Oma’s aan de top? Da’s zeker dat!

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes