7037fi.jpg

In oktober wordt extra aandacht gevraagd voor ouders die een kind* missen

27/10/2020

In de maand oktober proberen ouders die een kind* missen, extra aandacht te vragen voor hun verdriet en verlies. Dit doen ze door deel te nemen aan een online challenge die overal ter wereld sterker wordt: ‘Capture Your Grief’. Dit van oorsprong Amerikaanse initiatief betekent zoveel als ‘Vang je verdriet’ en nodigt mensen uit om elke dag van oktober een foto of een tekstje te delen aan de hand van één woord op sociale media.

Het Berrefonds, een Vlaamse vzw die zich al bijna twaalf jaar inzet voor gezinnen die een kind(je)* verliezen, werkte in 2020 voor de eerste keer een Nederlandstalige versie van deze actie uit. Dit is heel belangrijk, want er rust jammer genoeg nog steeds een taboe op het verlies van een kind. Mensen weten vaak niet goed hoe te reageren wanneer de woorden dood en kind in dezelfde zin worden gebruikt. Toch is het voor veel (groot)ouders cruciaal dat ze zich omringd voelen door een warm, zorgend netwerk. Begrip en aandacht voor rouw, verdriet en verlies zijn vaak cruciaal om een manier te vinden om te leren leven met het verdriet om een kind(je)*.

Zeker in tijden van corona en social distancing merkt het Berrefonds dat veel ouders het moeilijker hebben om met hun verhaal terecht te kunnen bij anderen. En dat is op zich te begrijpen: iedereen heeft het moeilijk met de constante stroom aan slecht nieuws rond het coronavirus. Maar we moeten er wel met z’n allen over waken dat we oog hebben voor elkaar en mensen in onze omgeving steunen. Daarom vonden we het dit jaar extra belangrijk om vanuit het Berrefonds mee te doen aan deze challenge.

De hele maand oktober deelt het Berrefonds daarom elke ochtend één woord op haar pagina op Facebook en Instagram. Als uitnodiging aan (groot)ouders om een foto of een tekstje te delen rond dit thema. Zo’n challenge van een maand kan heel louterend en mooi zijn voor de deelnemers zelf omdat zij op een actieve manier bezig zijn met hun verdriet. Maar ook voor de omgeving kan het heel wat inzichten bieden in de manier waarop ouders hun verdriet beleven. ‘Het rouwt in mij’ geeft zo inkijk in het dagelijks leven van (groot)ouders met verdriet.

Het is prachtig om te zien hoe mensen in woord en beeld met deze uitdaging aan de slag gaan. Sommige ouders delen elke dag een eerlijk, ongelofelijk mooi tekstje. Anderen kiezen voor foto’s, een emoticon of een foto in hun stories. Sommige ouders doen elke dag mee, anderen zo nu en dan of maar één keer. Dat maakt helemaal niet uit. Want net als andere aspecten van rouw en verdriet is ook dit een heel persoonlijke beleving. We hopen door deze Vlaamse versie van ‘Capture Your Grief’ mensen te inspireren en hen moed te geven om met hun verhaal en verdriet naar buiten te komen.

het rouwt in mij

het rouwt in jou

Het Berrefonds doopte haar versie van deze internationale challenge ‘Het rouwt in mij’. Dit is een verwijzing naar het eerlijke zelfhulpboek na het verlies van een kind(je)* dat ik vorig jaar schreef: ‘Het rouwt in jou’. In dit boek komen alle aspecten rond rouw en verdriet aan bod en het bevat meer dan 200 persoonlijke getuigenissen.

We krijgen heel vaak complimenten over dit boek. Eén van de mooiste die ik al hoorde is dat het boek voelt als een warm dekentje vol begrip, erkenning en eerlijkheid. Dat is ook echt wat ik met dit boek wilde bereiken, ik wilde het boek maken dat ik zelf graag had gelezen bijna 14 jaar geleden toen ik zelf mijn sterke Berre* moest loslaten.

Meer info over het boek vind je hier.

Het Berrefonds is een warme vzw die al bijna 12 jaar gezinnen ondersteunt na het verlies van een kind*. Ze delen gratis Koesterkoffers uit via ziekenhuizen en andere zorgprofessionals. De kleine Koesterkoffer, voor zwangerschapsverlies en overlijden niet lang na de geboorte, zit vol spulletjes en inspiratie om het bestaan van een lieve baby* vast te leggen. De grote Koesterkoffers voor oudere kinderen tot 12 jaar werken volgens dezelfde filosofie, maar hebben een aangepaste inhoud om herinneringen te koesteren.

De vzw organiseert naast de Koesterkoffers ook gratis ondersteuning voor gezinnen en zorgprofessionals met lotgenotencontact, praatgroepen, warm vrijwilligerswerk, opleidingen, vormingen, evenementen en 1-op-1 ondersteuning. De volledige werking is gratis en steunt op giften. In het crisisjaar 2020 staan die giften zwaar onder druk, dus kijk zeker eens op www.berrefonds.be hoe je deze vzw kan helpen om hun mooie werk verder te zetten.