7715fi.jpg

Ontploffingsgevaar bij je kind? Misschien kunnen Bach Bloesems helpen

7/10/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Heb jij een kleine driftkikker in huis, die bij het minste dat tegenslaat uit zijn dak gaat van boosheid? Of kropt je kind alles op, tot hij plots ontploft? Tijdens een driftbui of woedeaanval kan een kind niet meer rustig nadenken. Wat jij zegt gaat dan het ene oor in en het andere uit. Een paar tips om je kind te kalmeren!

Wat is boosheid?

Boosheid begint vaak bij iets kleins. Er is iets wat niet lukt, iemand doet iets wat je als storend ervaart of je vat iets verkeerd op. Er begint boosheid te borrelen en dan gebeurt er iets merkwaardigs: ineens bekijk je alles door een vergrootglas. Je ziet alleen nog dat ene onderwerp en kan aan niets anders meer denken. De boosheid neemt grotere vormen aan en je windt je nog meer op. De boosheid groeit en heeft ook een invloed op je omgeving. Wanneer een kind bijvoorbeeld boos is, heeft dat ook een uitwerking op de ouders, en omgekeerd.

Je boosheid opkroppen is ongezond. Als je je gevoelens altijd wegstopt, dan voel je na een tijdje niet meer dat je boos bent: je wordt afgesneden van je eigen gevoel. Of als je je boosheid te lang vasthoudt, dan is de kans groot dat je ineens ontploft.

Ontploffingsgevaar

Een boos kind is vaak een kind met een sterkte wil: hij wil graag dat alles precies gaat zoals hij het in zijn hoofd heeft. Hij voelt zich snel gekwetst of onbegrepen en heeft het gevoel dat iedereen tegen hem is en/of dat een ander wordt voorgetrokken. Hij is bang om te kort te schieten en voelt zich snel in het nauw gedreven. Hij is snel overprikkeld.

Op een bepaald moment stroomt het emmertje over en nemen frustraties en boosheid het over. Het kind stelt dan ongecontroleerd gedrag en is agressief naar anderen of zichzelf: hij slaat om zich heen, maakt alles kapot, scheldt, is wraakzuchtig en verontwaardigd. Vaak blijft hij lang in zijn boosheid hangen.

Wat kan je doen bij een driftbui of woedeaanval?

  1. Blijf kalm
    Houd in je achterhoofd dat de woedebui van je kind alleen maar erger wordt als jij ook uit je vel springt. Door rustig te blijven, geef je je kind de ruimte om boos te zijn. Onthoud dat een kind zijn boosheid en emoties uit bij de persoon bij wie hij zich veilig genoeg toont om zijn emoties te tonen.
  2. Heb geduld
    Tijdens een echte woedebui is het soms moeilijk om door te dringen tot je kind en om echt contact te maken. Laat hem daarom eerst uitrazen. Als je kind rustig is, maak dan eerst op een fijne manier contact: toon begrip, luister, stel hem gerust en geef hem een knuffel.
  3. Haal hem uit de situatie
    Probeer je kind uit de situatie te halen waar hij zo boos van wordt (als dat mogelijk is). Maak op een rustig moment afspraken over waar hij op een veilige manier boos kan zijn en waar het rustig kan worden.
  4. Gebruik niet te veel woorden
    Houd het kort en bondig, zo dring je het best door tot je kind.
  5. Wees alert voor storende factoren
    Om woedeaanvallen te voorkomen kan het helpen om alert te zijn voor de omstandigheden. Een kind dat heel moe is, overprikkeld is of honger heeft, zal sneller uitbarsten. Zorg voor voldoende rustmomenten en beperkt ‘spannende’ situaties na een slechte nacht.
  6. Stel duidelijke grenzen
    Een kind weet graag waar het aan toe is. Het is belangrijk om duidelijke grenzen te stellen én consequent te zijn.
  7. Leer je kind woede herkennen
    Bespreek met je kind wat er aan de hand is en wat er lichamelijk gebeurt. Krijg je het warm? Begin je te zweten? Wordt het druk in je hoofd? Gaat je ademhaling plots heel snel,
  8. Werk met “stoplichtkaarten”
    Maak een oranje, een rode en een groene kaart. De oranje kaart kan gebruikt worden als waarschuwing: er begint iets te borrelen. Spreek met je kind, nu het voor rede vatbaar is. Misschien kunnen jullie ook een afleiding bedenken voordat de boosheid ontploft: een wandeling maken, een potje voetballen of een tekening maken. Rood = alarm. Breng je kind naar een plek waar het (alleen) kan kalmeren. Als het na 1 minuut gekalmeerd is, ga je terug naar binnen. Groen = de situatie is weer gekalmeerd. Wanneer je kind zich beter voelt, bespreek je samen wat er is gebeurd.
  9. Bach bloesems voor boze kinderen
    Emoties heb je niet in de hand, maar hoe je ermee omgaat wél. Bach Bloesems kunnen je kind veilig ondersteunen en helpen bij het verwerken en kalmeren bij frustraties. Veel kinderen (en ouders) zijn gebaat bij Bach Bloesems om emoties te reguleren en minder stress en strijd te ervaren in huis. De Bach Bloesem Mix Boos Kind wordt op maat samengesteld voor kinderen die vaak boos zijn of ontploffen. Bach bloesem druppels zijn 100% natuurlijk en zijn veilig voor kinderen van alle leeftijden.

Wat is een Bach Bloesem Mix?

Bachbloesems zijn plantaardige extracten van bomen en planten. In de jaren ’30 ontwikkelde de Engelste arts Dr. Bach de Bachbloesemtherapie. Hij ontdekte en ontwikkelde 38 bloesemremedies om alle mogelijke gemoedsgesteldheden positief te beïnvloeden. Bachbloesems zijn veilig in gebruik en mogen al gebruikt worden vanaf de geboorte; er zijn geen bijwerkingen van bekend.

Bij Bach Bloesem Mix van Greetje worden Bachbloesems op maat gemaakt. Dat zijn natuurlijke voedingssupplementen die bestaan uit een mengeling van de originele Bach bloesemremedies. Je kiest eerst de Bach Bloesem Mix die het meest van toepassing is – heb je bijvoorbeeld een kind met ontploffingsgevaar, dan ga je voor Bach Bloesem Mix Boos Kind. Vervolgens krijg je een vragenlijst toegestuurd die je kan invullen, zodat Greetje een duidelijk beeld heeft en de mix precies kan afstemmen op jullie nood.

Zodra je de Bach Bloesem Mix thuis krijgt, start je met de druppeltjes. Die moet je vier keer per dag innemen, vier druppeltjes per keer. De Bachbloesems hebben inwerktijd nodig: gemiddeld merk je na zeven à tien dagen de eerste kleine veranderingen  op. Naarmate de druppeltjes langer worden ingenomen, worden de veranderingen groter.

Zo kan je merken dat je kleine driftkikker:

  • Zich minder snel druk maakt
  • Zich niet zo snel op de kast laat jagen
  • Niet zo lang in een boze bui blijft hangen
  • Beter leert te relativeren
  • Zijn emoties beter onder controle heeft
  • Luistert en aanspreekbaar is
  • Geduldiger reageert
  • Beter op zijn gemak is, meer rust en ontspanning ervaart
  • Minder stress en strijd ervaart

Het is belangrijk dat de druppels elke dag worden ingenomen.  Blijf de druppeltjes innemen tot de bodem van het flesje in zicht is, daarna kan je stoppen. Blijft het goed gaan, dan heb je de druppeltjes niet langer nodig. Heb je toch nog een ruggensteuntje nodig, dan kan je opnieuw een flesje bestellen.

 

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Bach Bloesem Mix van Greetje. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier.