6024fi.jpg

Onze 10 vragen aan … mama Chloë

27/06/2019

In de rubriek ’10 vragen aan…’ stellen we telkens dezelfde 10 vragen aan verschillende mama’s (en papa’s). Deze week beantwoordt Chloë, mama van Eléonore (1), onze vragen.  

1. Wat vind je het leukste aan het ouderschap?

Dat allesoverheersende gevoel van liefde, fierheid, bewondering, 'leeuwin'-gevoel ten opzichte van mijn dochter – en de soms lachwekkende (re)acties die hieruit volgen.

2. Wat is voor jou het lastigste aan het ouderschap?

'Lastig' is een naar woord, maar een bepaalde voortdurende rusteloosheid wanneer ze niet bij mij is: “Hoe zou het met haar gaan?”, “Is alles ok?”, “Gaan ze wel goed voor haar zorgen?”, “Zouden ze weten dat zij het liefst XYZ heeft?” en doe zo maar voort.

Gelukkig is dit heel relativeerbaar (en soms zelfs op het randje van lachwekkend), maar op sommige momenten krijgt dit gevoel van continuë ongerustheid de overhand en daar kan ik het knap lastig mee hebben.

3. Wat zou je, achteraf gezien, anders hebben aangepakt op het vlak van opvoeding?

Gezien onze kleine meid nog maar een jaar is, is dit een moeilijke. Ik ben eigenlijk best tevreden met hoe het nu loopt… Dus hier zet ik m’n joker in :-).

4. Op welk vlak is je leven het meest veranderd nu je kindjes hebt?

De spontaniteit is een stuk minder: last minute beslissen om op restaurant te gaan, iets te gaan drinken,… is er allemaal niet meer bij.

Desalniettemin proberen we haar wel zo vaak mogelijk overal mee naar toe te nemen: naar vrienden, op restaurant, op reis,… Hoe sneller ze dit gewoon wordt, hoe gemakkelijker het gaat om zich aan verschillende situaties aan te passen.

Hierdoor hebben we ook minder het gevoel dat heel ons leven ‘op zijn kop is gezet’ door de komst van onze kleine meid.

5. Hoe is de taakverdeling in jullie gezin? Vind je dat de zorg voor de kinderen en het huishouden goed is verdeeld? En hoe pakken jullie dat aan?

Persoonlijk denk ik dat je als mama automatisch iets meer op jou gaat nemen, ik merk alleszins dat het soms sterker is dan mezelf. Toch vind ik wel dat de ‘huishoudelijke taken’ bij ons redelijk goed verdeeld worden.

Mijn man kan je gerust een ‘nieuwe man’ noemen: hij kookt, we gaan afwisselend naar de winkel, hebben een regeling rond het wegbrengen naar/ophalen aan de kinderopvang, hij zorgt dat de klusjes in huis worden opgeknapt etc.

6. Is jullie relatie veranderd nadat jullie kindjes kregen? In welke zin?

Toch wel; ze is ‘zo mooi zo anders geworden’. De liefde is nog steeds heel groot – gelukkig -, maar waar je voordien enkel op elkaar kon focussen, is er nu een klein wezentje bijgekomen dat met (bijna) alle aandacht & onvoorwaardelijke liefde gaat lopen. En ja… dat vraagt nu eenmaal om wat aanpassing :-).

7. In hoeverre heeft het moederschap een invloed gehad op je carrière?

Voor er sprake was van een kindje, was ik heel fel gericht op mijn carrière. Waar ik toen zelfs niet dacht aan een 4/5 werkschema, ben ik er nu zo aan gehecht dat ik het me moeilijk anders kan voorstellen. Of dit op de lange termijn ook een invloed zal hebben op andere aspecten van mijn carrière, dat weet ik zelf nog niet.

Ik heb voor mezelf al wel uitgemaakt dat ik in de eerste plaats mama ben (als je dit al een “job” kunt noemen?), een andere carrière komt pas op de tweede plaats.

8. Wat is jullie favoriete uitstap met de kinderen? En aan welke uitstap heb je een hekel?

Voorlopig is onze dame een hele gemakkelijke dochter en kunnen we eigenlijk zo goed als overal naartoe: een dagje naar Planckendael of uitwaaien aan zee, een terrasje doen,… Wij doen het allemaal. Ik geef toe dat we onszelf op voorhand soms moed moeten inspreken omdat we nogal snel denken “gaan we dat wel kunnen?”, maar eigenlijk is het altijd al vlot verlopen.

Eén van de ‘moeilijkere’ uitstappen die we al gemaakt hebben, waren de feestdagen. Zo hebben we op nieuwjaarsdag 3 (!) nieuwjaarsfeesten afgewerkt, telkens bij een ander deel van de familie. Wij wonen zelf in het centrum van het land, maar mijn man is van Limburg afkomstig en dus leggen we op zo’n dag redelijk wat kilometers af. In dit geval is kiezen echter verliezen – iets waar we voorlopig nog niet aan willen toegeven.

9. Welk restaurant / welke brasserie vinden jullie een absolute aanrader met kinderen?

We hebben niet direct een ‘vaste stek’ waar we vaak naartoe gaan, maar bij deze alvast enkele adresjes waar we ons zeker welkom voelden & waar ook voldoende faciliteiten aanwezig zijn (babystoel, verschoningsruimte, …):
Désiré de Lille – Antwerpen; L’aperi Vino – Hasselt

10. Wat is je ultieme ‘mom hack’, anders gezegd, wat is jouw geheim trucje dat het leven als mama net iets makkelijker maakt?

Klinkt cliché en soms als een uitdaging: rust, kalmte & regelmaat bewaren (dit gezegd zijnde door iemand die in het verleden al wel eens impulsief & licht ontvlambaar kon tewerk gaan).

Wij hebben al heel duidelijk gemerkt dat stress, drukte & chaos een omgekeerd effect hebben op onze dochter. Door ervoor te zorgen dat er een +- duidelijke regelmaat zit in haar dagplanning (eten, slapen, spelen,…) en door haar voldoende rustige ‘me-time’ te gunnen, gaat ze eigenlijk heel vrolijk door het leven.

 

Wil je zelf ook graag deelnemen aan deze rubriek? Stuur dan een mailtje met je antwoorden op deze vragen (en eventueel een foto van je gezin voor bij het artikel) naar lore@mamabaas.com !

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes