5901fi.jpg

Onze 10 vragen aan … mama Tina

2/05/2019

We lanceren een nieuwe rubriek: 10 vragen aan … Daarbij stellen we telkens dezelfde 10 vragen aan verschillende mama’s (en papa’s). Deze week beantwoordt mama Tina onze vragen!

1. Wat vind je het leukste aan het ouderschap?

Hoe houden van een nieuwe invulling heeft gekregen en hoe ik dit ook zie bij mijn kindjes. Zij openen mij echt de ogen en leren mij wat onvoorwaardelijk graag zien betekent. Ik geniet elke dag van hun kleine armpjes rond mij. Nog even ben ik hun alles en dit tonen ze mij elke dag opnieuw.

2. Wat is voor jou het lastigste aan het ouderschap?

24u op 24u ben ik beschikbaar voor hen en dit weegt door. Ik heb meer ambitie dan enkel en alleen moederen maar onbewust en meestal gewild cijfer je jezelf weg om je kindjes gelukkig te maken. Dat hoort bij het ouderschap maar toch is het zeker niet evident.

3. Wat zou je, achteraf gezien, anders hebben aangepakt op het vlak van opvoeding?

Ik zou mijn oudste meer zelf laten ondernemen en experimenteren en niet altijd ingrijpen om haar te beschermen. Haar kleine broer is veel zelfredzamer net omdat we minder tijd hadden om er constant mee bezig te zijn. 

4. Op welk vlak is je leven het meest veranderd nu je kindjes hebt?

Ik heb nu amper tijd voor mezelf. Soms lukt het ons als koppel pas om te praten als de kinderen in bed liggen. Dit weegt door op onze relatie. Alles moet strakker ingepland worden dus ook die gesprekjes. Dat weegt door.

5. Hoe is de taakverdeling in jullie gezin? Vind je dat de zorg voor de kinderen en het huishouden goed is verdeeld? En hoe pakken jullie dat aan?

Wij hebben een vaste regeling voor halen en brengen van de kindjes. Die is ongeveer in evenwicht. Het huishouden ligt toch meer bij de mama nog vind ik en ik stel hetzelfde vast rond me. Als koppel proberen we de taken eerlijk te verdelen maar wat mij betreft is er toch nog werk aan de winkel en doe ik als vrouw meer en dan vooral meer huishoudelijk werk.

6. Is jullie relatie veranderd nadat jullie kindjes kregen? In welke zin?

Ja tuurlijk. Mijn man komt op de derde plek na de kinderen en dat is niet evident. Er is minder tijd en alles moet veel beter gepland worden terwijl spontaan dingen doen als koppel net zo leuk kan zijn. Wij proberen dus gepland spontaan te zijn. Ook vraag ik me af welke jonge ouder tijd heeft voor spontane seks, bij ons komt dit ook mee op de agenda/ in de planning omdat we anders letterlijk kleine toeschouwers zouden hebben. Als het licht uit gaat zou je denken? Neen want dan willen wij echt gewoon slapen!

7. In hoeverre heeft het moederschap een invloed gehad op je carrière?

Massa’s impact op mijn carrièrekansen. Want hoe moet je een voltijdse job uitoefenen, om 4u aan de schoolpoort staan en om 11u op woensdag tijd vrijmaken om spelletjes te spelen in de klas? Op een bepaald moment heeft je kind echt wel door of je er staat of niet. De opmerking ‘mama jij komt nooit spelen’ heeft me echt wel gekwetst. Ik heb bewust tot ze naar school gingen veel tijd genomen om bij hen te zijn, ze zijn maar 1x zo klein en nu werk ik 4/5. Niet voor mijn comfort maar om er te zijn voor hen.

8. Wat is jullie favoriete uitstap met de kinderen? En aan welke uitstap heb je een hekel?

Ik ga heel graag wandelen met de kinderen. De supermarkt is dan weer een ramp. Ze spelen tussen de rekken, zagen om snoep, lopen weg, kortom 1 stressmoment. 

9. Welk restaurant / welke brasserie vinden jullie een absolute aanrader met kinderen?

We zijn nog nooit uit eten gegaan met de kindjes. Soms doen we een terrasje aan het Kollekasteel omdat ze daar buiten kunnen lopen terwijl we op het terras zitten en er geen auto’s rijden. We kunnen dan ook niet echt iemand storen.

10. Wat is je ultieme ‘mom hack’, anders gezegd, wat is jouw geheim trucje dat het leven als mama net iets makkelijker maakt?

Leg alles klaar de avond vooraf. Het bespaart je massa’s tijd. En gebruik latex handschoenen om je kind te verversen als het ziek is. Kaka uit een broek wassen? Veel minder vies zo! En je loopt minder kans om de ziekte van je kind over te nemen.

 

Wil je zelf ook graag deelnemen aan deze gloednieuwe rubriek? Stuur dan een mailtje met je antwoorden op deze vragen (en eventueel een foto van je gezin voor bij het artikel) naar lore@mamabaas.com !