8006fi.jpg

Ook papa’s komen aan tijdens de zwangerschap (en raken die kilo’s moeilijk kwijt)

11/03/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Mama worden, dat brengt heel wat veranderingen met zich mee, niet in het minst op lichamelijk vlak. Uit onderzoek blijkt nu dat een zwangerschap ook invloed heeft op het lichaam van de papa’s: ook zij komen vaak bij tijdens die periode.

Onderzoekster en diëtiste Vickà Versele (VUB/KU Leuven) volgde tijdens haar doctoraatsonderzoek jonge koppels die een eerste kindje verwachtten, van het begin van de zwangerschap tot een half jaar na de bevalling. De exacte cijfers en bevindingen van haar onderzoek worden nog geanalyseerd, maar er is alvast een duidelijke tendens te zien: ook mannen komen vaak gewicht bij tijdens de zwangerschap.

Waar komen die “zwangerschapskilo’s” vandaan?

Hoe dat precies komt? Er speelt zeker een praktische factor mee: als toekomstige ouders minder energie hebben en moe of misselijk zijn, dan is het soms lastiger om boodschappen te doen en uitgebreid te koken, waardoor er niet altijd gezond eten op tafel staat.

Daarnaast kan ook het kopieergedrag van de man een rol spelen: als een vrouw veel tussendoortjes eet om haar misselijkheid te temperen, wordt dat vaak gekopieerd door haar partner. Hetzelfde geldt voor de typische zwangerschapscravings. En als het te lastig wordt voor de vrouw om te gaan sporten, kruipt een man soms al snel mee in de zetel in. Deze nieuwe gewoontes kunnen het lichaamsgewicht beïnvloeden.

Die invloed kan overigens ook omgekeerd werken: als een zwangere vrouw net extra aandacht besteedt aan gezond eten en beweging, dan gebeurt het vaak dat haar partner meedoet. En daarnaast zijn er ook een aantal mannen die absoluut een fitte papa willen zijn voor hun kindje, en dus net extra aandacht besteden aan gezonde voeding, ongeacht de gewoontes van hun partner.

Moeilijk om extra kilo’s kwijt te spelen

Na de bevalling is het niet evident om die extra kilo’s ook weer kwijt te raken – voor mama’s én papa’s. En daar zijn verschillende oorzaken voor: de vermoeidheid weegt door, er is weinig tijd om gezonde maaltijden op tafel te toveren of om te gaan sporten, en de baby krijgt de allerhoogste prioriteit.

Onderzoekster Versele denkt dat steun vanuit de omgeving een wereld van verschil kan maken. In een noodsituatie een babysit inschakelen, tot daaraan toe. Maar een babysit om te gaan sporten, dat lijkt vaak een brug te ver. Die perceptie zou moeten veranderen. Ook een uitbreiding van het vaderschapsverlof zou goed zijn, vindt Versele. Op die manier kunnen de taken beter verdeeld worden, zodat er meer tijd overblijft om gezond te koken of te sporten.

 

Bron: HLN

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes