7137fi.jpg

Kerst in coronatijden versus in een ‘gewoon’ jaar: 9 verschillen

15/12/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

De kerstboom staat, de lichtjes branden en we (proberen te) genieten van de gezelligheid. Maar we kunnen er niet omheen: de kerstdagen zien er voor de meeste mensen dit jaar toch een tikkeltje anders uit dan anders …

 1. Drukte
  Andere jaren is het vaak een drukte van jewelste: feesten bij je ouders, bij je schoonouders, even langsgaan bij tante Jeanine en bij nonkel Jef, een kerstborrel op het werk, een kerstfeestje van de voetbalclub … Je krijgt al die feestjes nauwelijks nog in je agenda gepropt. Niet dit jaar: een feestje in je bubbel of met je knuffelcontact, that’s it.
 2. Feesttafel
  Misschien schuif je op kerst normaal aan een wel heel uitgebreide feestdis: met tantes, nonkels, neven en nichten, you name it. Dit jaar volstaat een kleine, intieme tafel. Dat maakt het wel iets gemakkelijker om alle gesprekken te volgen, dat dan weer wel.
 3. Kledij
  Een fancy jurkje, hoge hakken aan, afgewerkt met leuke juwelen? Nope, dit jaar ga je voor een zachte onesie, matching pyjama’s of een foute kersttrui. Als het maar comfortabel is! Of misschien is de dresscode je warmste jas, UGGS aan je voeten en oorwarmers op je hoofd, kwestie van lekker warm te blijven rond die vuurkorf. En over je kapsel en nagels zullen we maar helemaal zwijgen … ;-)
 4. Stress
  Net voor het kerstfeest durf je weleens last te hebben van wat ‘kerststress’. Omdat je ziet dat de ramen eigenlijk nog een beurt hadden kunnen gebruiken maar je al je tijd nodig hebt om die 37 verschillende hapjes op tijd af te krijgen voor je 25 gasten. Of omdat je jongste er weer in geslaagd is vuile handjes achter te laten op je feestjurkje net wanneer je op het punt stond om te vertrekken, waardoor je last minute nog een andere outfit uit de kast moet zien te plukken. Dit jaar niets van dat alles. De enige kerststress die je misschien hebt is op tijd alle cadeautjes in huis hebben.
 5. Tradities
  Al jaar en dag vieren jullie kerst op dezelfde manier. Tradities zijn er om in ere te houden, toch? Maar nood breekt wet: dit jaar worden de gekste alternatieven bedacht. Een warme choco rond de vuurkorf? Een skyperitief om elkaar een zalig kerstfeest te wensen? Of toch eerder een kerstwandeling?
 6. Ergernissen
  Familiefeesten durven weleens gepaard te gaan met ergernissen. Die zatte nonkel met zijn flauwe grapjes, je (schoon)moeder met haar bemoeienissen, opmerkingen over je opvoeding of niet-zo-subtiele vragen naar wanneer jullie voor een (volgend) kindje gaan … Hup, weg sfeer! Het risico op familie-incidenten is dit jaar in elk geval een pak kleiner.  
 7. Takeaway, hurray!
  In veel keukens is het op kerstavond of kerstdag normaal een bedrijvigheid van jewelste: kosten noch moeite worden gespaard om de de allerfijnste hapjes en de lekkerste dessertjes op tafel te toveren, allemaal home made. Dit jaar wordt er net iets vaker een beroep gedaan op cateraars of restaurants die een lekker menu hebben samengesteld om af te halen. Lekker makkelijk!
 8. Televisie
  Iets zegt ons dat er op kerstavond net iets meer naar televisie gekeken werd dan andere jaren. Werd het één van de klassiekers, zoals Home Alone of the Sound of Music? Of bezweken jullie voor de musical 14-18 of een echte kerstfilm op Netflix?
 9. Samen
  Het mooiste van kerst vieren is natuurlijk het samen zijn. En laat dat nu net zijn wat we dit jaar niet kunnen … Gelukkig kunnen veel mensen genieten van kerst in hun bubbel – en voor wie die optie er om één of andere reden niet in zit: leve de digitale alternatieven, kerstwandelingen en vuurkorven!

Op een zalig, warm, klein-maar-fijn kerstfeest!