Op reis met het nieuwe gezin … of toch niet?

En dan slaat de deur dicht en staat je tienerdochter in de keuken, een een diepe zucht slakend. ‘Pffffff , dat hebben we dan gehad.’

En dan slaat de deur dicht en staat je tienerdochter in de keuken, een diepe zucht slakend. ‘Pffffff, dat hebben we dan gehad.’

Jaloezie is een vies beestje

Ik draai me om. ‘Hoezo? Gehad? Is het tegengevallen?’ 

Mijn dochter kwam terug van een weekje vakantie met haar vader, zijn vriendin en haar kinderen. Het bleek een tegenvaller, want blijkbaar had dat gehate beestje jaloezie genaamd de kop opgestoken. Het resultaat? Een vakantie met spanningen en woordenwisselingen.

Het is al niet eenvoudig om met familie en/of vrienden op reis te gaan zonder dat je een goede verstandhouding hebt, elkaar heel goed kent, vooraf prima afspraken maakt en geregeld water bij de wijn doet. Laat staan dat het een eitje is om met nieuwe partners én kinderen op vakantie te gaan.

Buitenbeentje

Ik luisterde naar haar verhaal, en kon haar ervaring meteen koppelen aan mijn eigen ervaring, toen we met mijn nieuwe partner en zijn dochter op reis vertrokken. Toen wij aan de andere kant stonden. En toen dat jaloeziebeestje ook de kop opstak, ware het voornamelijk bij de dochter van mijn vriend.

Dat is ook logisch. Ik vormde met mijn kinderen en haar papa een nieuw gezin, terwijl zij gewoon heel af en toe op bezoek komt. Daardoor kennen wij elkaar goed, en het zijn mijn opvoedingsregels die gelden. Zij is het buitenbeentje en ziet een nieuw gezin waarvan ze geen volledig deel van uitmaakt. 

Compromis sluiten

We hadden het vooraf onderling dan ook goed besproken. We gingen één week met de kinderen op reis, we kozen een plek waar iedereen zijn gading vond. De kids zouden heen en weer reizen met de trein, wij gingen met de auto en spreidden de heen- en terugreis over enkele dagen.

Een prima compromis, want zo genoten wij van een heerlijk romantische trip heen en nog heerlijkere reis terug. Maar eerlijk is eerlijk. De gezamenlijke vakantie is bij die ene keer gebleven.