6709fi.jpg

Opvoeden in coronatijden: Hoe kan je je grenzen erkennen en bewaken?

30/04/2020

Een ouder is ook maar een mens. Je wil je het liefst van al elke dag opnieuw helemaal geven. Je wil beschikbaar zijn en je stinkende best doen voor je kroost, je partner en je baas. Maar wat met jou? Kan jij aangeven wanneer het ‘genoeg is’? Voel jij jouw persoonlijke CODE ROOD? Durf je te voelen wanneer je beter even de pauzeknop induwt? Wacht daarvoor niet tot je er ‘genoeg van hebt’ want dan ben je vermoedelijk al over je persoonlijke grens gegaan …

Hoe je grenzen voelen?

Check in bij jezelf. Door met je eigen binnenkant te verbinden, kan je voelen hoe het voor jou is. Wat voel je? Ben je ok of voel je angst, verdriet of boosheid? En wat zit daaronder? Wat zou jij nu kunnen gebruiken? Wat heb je nodig?

Hoe je grenzen aangeven?

Gewoon: door te zeggen hoe het voor jou is. Blijf dus dicht bij jezelf wanneer je aangeeft wat je nodig hebt: ‘Mama wil even 10 minuutjes in de zetel zitten,’ ‘ik wil nu even verder werken maar binnen een halfuurtje maak ik tijd voor een spelletje’.

Trap niet in de val om halfslachtig te spreken, of dubbel te communiceren. Dit is niet alleen verwarrend voor je kinderen, het zal ook jou geen voldoening geven. Beiden onvoldaan dus.

Hoe je grenzen bewaken?

Maak écht tijd voor jezelf: plan een wandeling, een uurtje in het zonnetje, een lekkere tas koffie met een taartje. Wat jou goed doet, doet goed. Op die manier zorg je niet alleen goed voor jezelf, je leert ook aan je kinderen hoe belangrijk het is om zichzelf te verzorgen, te genieten en even te vertragen.

 

Meer lezen? Op Mamagement en op de Facebook-pagina vind je meer tips.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes