7783fi.jpg

Papa zijn: from zero to hero

30/11/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

September. Net voor de maan klokslag middernacht sloeg kwamen we aan in het ziekenhuis. Na een helse dag vol pijnen voor mijn vrouw en terwijl het angstzweet van mijn aangezicht droop richting de kliniek bonsde mijn hart letterlijk in mijn keel. Die dag zou het gebeuren. Die dag zou ik papa worden van een wonder dat luistert naar een naam vol betekenis. Een naam die we beiden kozen en waarvan we overtuigd zijn dat hij bij haar zou passen.

Strijdster van het erfgoed, strijdster in haar leven. We wisten toen niet waar we ons mochten aan verwachten maar hadden alles voorbereid. Een co-sleeper, kinderkamer in orde gebracht. Babynestje, parkje, sitter. Shit, de flesjes om uit te drinken waren we vergeten. We gingen borstvoeding geven dus dat was niet zo erg. Maar onze dochter dacht er bij de geboorte anders over. Voor de mama was het moeilijker dan voor de papa. Maanden uitgekeken naar het moment dat onze dochter aan haar borst ging liggen, lekker knus genietend van haar mama en kijkend naar haar papa.

Vergeet het. De fles was makkelijker en die juiste zuigreflex, die wilde ze niet aanleren. Koppig, strijdend voor haar leven en haar eigen wil. Onze dochter was geboren tijden storm Odette maar had het karakter van een orkaan. De moeilijke weg in haar leven zou ook wel gaan, dacht ze bij zichzelf waarschijnlijk. Terwijl mama en papa hoopten op een momentje rust dacht onze dochter daar anders over. Van slapen overdag kwam weinig in huis. Er was namelijk veel te veel te zien, ook al haalden we alle prikkels weg.

Ja, die eerste maanden als man en vrouw met huisje, tuintje, kindje waren niet gemakkelijk. Ook ’s nachts woedde soms een storm. Maar we mochten niet klagen. We hebben afgezien maar ook genoten. Langzaamaan werden korte nachten, lange nachten. Of laten we zeggen, semi-lange nachten want al sinds haar geboorte is klokslag 6u een vaste waarde. We zijn ondertussen 14 maanden verder. Onze prachtige dochter ontwikkelde zich. Kreeg inspuitingen, leerde de waarde van haar avondslaap kennen en leerde ook dat er een eindigheid kwam op het wakker zijn. Soms dan toch …

Maar papa?

Ja, papa is papa. Haar grote held, zoals de mama mij soms noemt. Ze liet de mama semi-los rond 4 maanden. Het was deels genoeg geweest want die borst die interesseerde haar steeds minder en minder. De fles daarentegen was het walhalla van de bevrijding. Als ik er ben, dan wilt ze papa knuffelen. Maar als papa er niet is geniet ze evenzeer van de moeder. Typisch dochters zeker?

Het losmakingsproces speelde een belangrijke rol in haar leven. Ze leerde beseffen dat er meer is dan papa en mama. Ze leerde beseffen dat alles een functie heeft en zette een paar maand geleden haar eerste stapjes. Goddelijk om te zien. Maar met een sterk karakter en haar eigen wil geraakt ze er wel.

Nee is nee, zegt papa soms. Ai! Dat doet pijn. Twee opvoedingsstijlen en als de één er niet is probeert ze het wel bij de ander. Pech voor onze dochter. Mama en papa spreken een geheime taal tegen elkaar en denken hetzelfde. Jammer! Maar haar deugnietensnoetje blijft ze wel behouden. Te schattig om nee te zegen maar te koppig om te aanvaarden dat nee toch nee is. Papa is gepromoveerd van zero to hero. Haar grote held, die soms ook nee moet zeggen en samen met mama aan de opvoeding werkt van een prachtkind. Een topmama, dat moet ook wel gezegd worden. Want waar zou papa staan zonder mama? Waarschijnlijk ook ergens zonder kind, zonder tuin, zonder boom en zonder huis.

Klaar voor een volgend kind? Misschien, misschien niet. Maar dat het liefde zal krijgen, daar ben ik zeker van. Pakken we het anders aan? Waarschijnlijk niet. Want weet je. Een kind moet kind zijn. Een kind moet genieten van zijn omgeving en van zijn wereld. We gunnen ons kind die ontdekking. Hoe koppig, nukkig, moeilijk, lastig het ook kan zijn. Er is steeds een keerzijde. Want als je die liefdevolle blik, deugnietige snoet en knoddig totje ’s avonds knuffelt voor het naar bed gaan dan smelt het hartje van deze ‘grote held’ keer op keer.

 

Liefs

Je papa

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes