5694fi.jpg

‘Ouderschapsverlof zoekt vaders’: slechts 3 op 10 papa’s neemt ouderschapsverlof op

16/01/2019
Mamabaas
Door Mamabaas

Het ouderschapsverlof wordt steeds populairder in ons land: in 2017 maakten al drie keer meer ouders er gebruik van dan 15 jaar geleden. Toch blijven het vooral mama’s die ouderschapsverlof opnemen: bij de papa’s doet slechts 3 op de 10 dat. Daarom lanceerde Minister van Gelijke Kansen Kris Peeters (CD&V) de campagne ‘Ouderschapsverlof zoekt vaders’, om vaders te informeren en hen te stimuleren om ook ouderschapsverlof op te nemen.

In 2017 maakten niet minder dan 69.260 ouders gebruik van ouderschapsverlof. Slechts een derde van hen waren echter mannen, en dat cijfer moet omhoog, vinden ze bij het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Want uit een studie die door hen werd uitgevoerd, blijkt dat meer vaders wel bij hun kinderen zouden wíllen zijn.

Stereotypen

Er is nochtans al een vooruitgang te merken. In 1999 waren het quasi alleen vrouwen die ouderschapsverlof opnamen, terwijl ondertussen ook 32 procent van de mannen dat doet (tegenover 68 procent van de moeders). Bovendien neemt meer dan 9 op de 10 mannen wel zijn geboorteverlof op na de geboorte. Maar over ouderschapsverlof bestaat vaak nog veel onwetendheid.

Zo zijn de verschillende systemen met specifieke voorwaarden en verschillende vergoedingen soms complex. Bovendien heerst in veel bedrijven nog altijd het stereotiepe idee dat mannen die niet voltijds werken, te weinig ambitie hebben. Daardoor denken veel mannen ten onrechte dat het ouderschapsverlof hen kan geweigerd worden. Maar dat klopt niet: een werkgever kan het ouderschapsverlof niet weigeren. Het is natuurlijk de vraag of dit altijd in dank wordt afgenomen in de praktijk, maar dat is voer voor een andere discussie.

Voordelen

Toch zijn er alleen maar voordelen. Want hoe vaak gebeurt het niet dat vaders zoveel jaar later tot de vaststelling komen dat ze veel hebben gemist?  Door ouderschapsverlof op te nemen, zouden ook vaders meer tijd met hun kinderen kunnen doorbrengen.

Daarnaast zorgt gedeeld ouderschapsverlof ook voor een meer evenwichtige taakverdeling tussen mannen en vrouwen in het huishouden en de zorg voor de kinderen. Door de zorg te verdelen, hoeft de andere partij bovendien geen pauze in de carrière in te lassen.

Tijdens het ouderschapsverlof ben je trouwens beschermd tegen ontslag, en de dagen waarop je ouderschapsverlof opneemt zijn grotendeels gelijkgesteld met gewerkte dagen. Zo hoef je niet te vrezen voor je pensioen of een eventuele werkloosheidsuitkering.

Informatie

Volgens Minister Peeters is er nood aan duidelijke en transparante informatie voor vaders. Daarom zal er vanaf nu een ‘Papa-only bag’ worden toegevoegd aan de bekende ‘Roze Doos’, met een informatieve folder over het ouderschapsverlof.

Op zoek naar meer informatie over het ouderschapsverlof? Je vindt alle voorwaarden op de website van de rva.

 

Bronnen: Het Nieuwsblad, Radio 1

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes