6812fi.jpg

Bekende papa’s over het vaderschap: Pieter Timmers

11/06/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

Speciaal voor het ‘Papa Baas’-weekend legden we enkele bekende papa’s een paar vragen voor over het vaderschap. Vandaag aan het woord: Pieter Timmers, topzwemmer en papa van Jutta.

1. Was je ontroerd bij de geboorte?

Absoluut. Het ene moment ben je nog met twee, enkele seconden erna ineens met drie en besef je “Dit mensje gaat nooit meer weg. Die is voor altijd van ons”. Dat is surreëel.

2. Voelde je je meteen papa?

Dat heeft toch wel even geduurd. Zelfs na twee jaar dacht ik soms nog: “Zo gek, ik ben een papa, de hele wereld van ons dochtertje.” Zo’n vaderrol verandert je wel, en tegelijkertijd ook weer niet. Eigenlijk ben je nog steeds dezelfde persoon, en toch ben je ineens verantwoordelijk voor een hele nieuwe generatie. Soms komt dan besef ineens aankloppen en denk je: “da’s eigenlijk best zot!”

3. Wat vind je het leukste aan papa zijn?

Geheimpjes delen en m’n dochtertje blij maken. Haar lach is gewéldig. Het is prachtig om thuis te komen en te weten dat je dochtertje staat te trappelen achter de glazen deur om je dood te knuffelen en haar “papa is thuis”-lied vol overgave staat te zingen.

4. Wat vind je het zwaarste?

Nu? De continue woordenstroom en de duizenden vragen. Jutta kan letterlijk geen seconde zwijgen. Geen se-con-de (lacht)! Soms heel erg schattig, soms – laten we eerlijk zijn - om hoorndol van te woorden. Af en toe letterlijk wat rust en stilte in huis zou welkom zijn.

Het zwaarste overall: de nachten de eerste twee jaar. Of het gebrek eraan. Jutta had een slaapstoornis, van neurologische oorsprong waarschijnlijk. Elke nacht werd ze om 1, ten laatste 2 uur wakker, kreunend, hortend, stotend, overstuur en fysiek zeer onrustig en worstelend. Twee jaar lang sliepen mijn vrouw en ik maximum twee uur per nacht, en vaak ook gewoon niét. Om te begrijpen wat dat met een mens doet, moet je het zelf eerst ervaren. Maar dat wens ik niemand toe.

5. Wat vind je de leukste leeftijd of fase?

Nu ongeveer, los van de continue woordenstroom dan toch (lacht). Jutta’s fantasiewereld wordt elke dag groter en groter, en ze begint grapjes uit te halen. Hilarisch!

6. Wat is het grappigste moment dat je al hebt meegemaakt als papa?

Gelukkig kan ze dit nog niet lezen: daarnet stond ze haar eigen poep te checken in de spiegel. Blijkbaar had ze de dag ervoor een hond kaka zien doen.  Ze was ontzettend geïntrigeerd (lacht).

7. Heb je een papa ‘hack’ of tip die je kan delen?

Zorg dat je het minst thuis bent, zo ben je altijd de held bij thuiskomst op de luchthaven of thuis omdat het dan elke keer feest is (lacht). Neen, even serieus: wees er voldoende voor je kids én vooral ook voor je partner. You’re in this together. Vorm een ijzersterk team en luister naar mekaar, voel mekaar goed aan, zodat jullie mekaar kunnen aanvullen en helpen wanneer de andere even een momentje nodig heeft.

Ik had een hele tijd terug besloten om na de Olympische Spelen van deze zomer te stoppen met zwemmen om er meer voor mijn gezin te zijn. Niet alleen voor hen, ook voor mezelf. Ik mis hen ook massaal als ik alweer op stage of op wedstrijd ben in het buitenland. Of als ik tegels lig te tellen op de bodem van het zwembad. Nu de Spelen uitgesteld zijn naar volgend jaar verwachten velen van me dat ik doodleuk nog maar een jaar extra door ga. “Wat is een jaar nu?” Ik zal het je vertellen: massaal veel. Genoeg is genoeg. En ook: het vierde levensjaar van mijn dochter. Ik heb veel van nul tot één, één tot twee en twee tot drie moeten missen. Het vierde, daar wil ik zo veel mogelijk bij zijn!

8. Wat is je ultieme Vaderdag-cadeau?

Nog eens een rondje op het circuit. Zonder pratend kind in de auto (lacht).

9. Welk type papa ben jij?

Ik zie mezelf toch vooral als een doe-het-zelf-papa.