6771fi.jpg

Reactie van een juf/mama op het nieuws over verdere heropening scholen

25/05/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

Vrijdag kondigde Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) aan dat alle leerlingen van het lager onderwijs én het kleuteronderwijs terug naar school zouden kunnen vanaf 2 juni. Verlossend nieuws voor veel ouders, want veel kinderen zitten te popelen om terug naar school te gaan en hun vriendjes en juffen terug te zien. De vraag is echter hoe realistisch die plannen zijn … Een juf uit het tweede leerjaar reageert.

“Veel mensen beseffen waarschijnlijk niet hoeveel voorbereidingswerk en gepuzzel er de afgelopen weken is geweest om enkel het eerste, tweede en zesde leerjaar op een veilige manier naar school te laten gaan. Ik sta zelf in het tweede leerjaar en ben een hele dag van de ene groep naar de andere gaan lesgeven, in de gang moeten de kids op pijlen gaan staan om toch de afstand te bewaren, in de klas moeten ze op hun stoeltje blijven zitten en mogen ze niet eens een werkboek komen afgeven. Er zit de hele dag lang een leerkracht in de gang die in de gaten houdt dat de kinderen hun handen wassen na hun toiletbezoek en dat ze rechtstreeks naar de klas gaan. De speelplaats is opgedeeld in vakken en oh wee als er iemand eens een lijn durft over te stappen …

En al dat werk zouden we nu plots moeten toepassen op alle leerjaren? Of is dit circus voor niets geweest en mag nu plots alles? Al dat gepuzzel en al die voorbereidingen voor amper twee weken?

Ben Weyts is nu de grote held in de media, terwijl er woensdag pas een beslissing valt. En zelfs dan nog zullen scholen zelf beslissen of het haalbaar is.  Wees je ervan bewust dat het enkel haalbaar is zonder al die veiligheidsvoorschriften die er nu worden gehanteerd …

Ik snap zeker de hoera-reactie, maar veel mensen zien de praktijk achter de theorie niet. De manier waarop de scholen vorige week zijn opengegaan valt echt niet te onderschatten. Ik was dolblij om terug les te mogen geven, maar voor heel veel kinderen was er echt een shock-effect over hoe het er plots aan toe gaat in hun vertrouwde klas.

Op sociale media barst het nu van de berichten over de scholen, en het komt over alsof alles al in kannen en kruiken is. Ik durf te wedden dat mijn directie sinds vrijdag al honderden mails met vragen heeft moeten beantwoorden, terwijl zij zelf nog van niets weten. Er werd immers nog niets beslist door de Veiligheidsraad. Ben Weyts wil zogezegd duidelijkheid geven door al een tipje van de sluier op te lichten, maar beseft niet wat hij daarmee veroorzaakt.

Ik heb zelf een dochter van zes. Ik zou graag zien dat ze haar laatste jaar als kleuter op een mooie manier kan afsluiten in de klas, maar ik vraag me oprecht af hoe. Mogen alle maatregelen van de afgelopen schoolweek dan gewoon vergeten worden? We hebben nog niet eens het effect van het openen van de scholen afgewacht … Met de maatregelen van afgelopen week is het openen van alle klassen in elk geval onmogelijk. Er zijn simpelweg niet voldoende gebouwen noch mensen om dat te realiseren!”