7097fi.jpg

Samen eten: méér dan gewoon gezellig

26/11/2020

We hebben eten nodig om te groeien en de dag door te komen, maar een maaltijd is meer dan dat. Het ‘samen tafelen’ is minstens even belangrijk! Eten smaakt beter in gezelschap, en samen eten heeft heel wat gezondheidsvoordelen. Maaltijden waren voor mij altijd al gezellig en waardevol, maar sinds de geboorte van mijn zoontje Lou zijn het écht topmomenten geworden. Benieuwd waarom het loont om samen te eten? Ik vertel het je graag!

 1. Het goeie voorbeeld geven
  Wanneer je samen eet, is het zoveel makkelijker om als ouder het goeie voorbeeld te geven. Kinderen imiteren graag. Als jij je broccoliroosjes met smaak verorbert, zal je kleintje sneller geneigd zijn om hetzelfde te doen.
   
 2. Een duwtje in de rug geven
  Je kind nieuwe smaken, geuren en structuren laten ontdekken? Dat doe je het best samen aan tafel. Als je de snoet van je zoon of dochter een beetje in de gaten houdt, weet je meteen wanneer je het best even reageert. Door te tonen hoe jij het aanpakt, de twijfel van je kleintje te erkennen en hem of haar aan te moedigen.
   
 3. Een praatje maken
  De gebeurtenissen van de dag overlopen en bijkletsen: ook dat hoort bij samen tafelen. Deze mooie gewoonte is waardvol voor kinderen, zelfs als ze nog niet praten. Volgens Anne Fischel, die het boek Home for Dinner schreef, is het avondeten hét moment waarop we elkaar beter leren kennen en dichter bij elkaar komen.
   
 4. Gezonder eten
  Samen eten bevordert niet alleen je mentale, maar ook je fysieke gezondheid. Je eet namelijk meer fruit en groenten in het gezelschap van anderen.
   

Ook samen koken hoort erbij
De gezelligheid begint eigenlijk al voordat jullie de voeten onder de tafel schuiven. Je kindje de groenten laten wassen of de champignons laten snijden is een goeie oefening voor de fijne motoriek en wekt zijn of haar nieuwsgierigheid naar het resultaat. Laat je je kind mee kiezen wat de pot schaft, dan merkt hij of zij bovendien dat zijn of haar stem ertoe doet. Heb je een peuter in huis en wil je wat minder tijd in de keuken doorbrengen? Je hoeft echt niet altijd voor iedereen een apart potje te koken, maar kan je kleintje gerust eens een vers kant-en-klaar maal voorschotelen. Zo wordt het nog makkelijker om van het tafelmoment te genieten!
 

Perfectie is geen must
Vaak hebben we een ideaalbeeld van samen eten: elke dag een verse én gezonde maaltijd, een nette tafel (en dito vloer, handen en kleren), om de beurt praten en kinderen die alles proeven en lusten. Als we eerlijk zijn,  weten we dat zo’n scenario niet realistisch is. Ik beaam. Laat het los, en wees mild voor je gezin én voor jezelf. Met jonge kinderen is het altijd een beetje chaos in huis. En da’s oké.

Smakelijk! 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes