3062fi.jpg

Slaapverwekkend voorleesboek wordt internationale bestseller

19/08/2015
Mamabaas
Door Mamabaas

Een boek dat je kind in slaap doet vallen, het is een droom voor ouders van slechte (in)slapertjes… De Zweedse gedragstherapeut en auteur Carl-Johan Forssén Ehrlin scheert met zijn voorleesboek The Rabbit who wants to fall asleep dan ook hoge toppen aan beide kanten van de oceaan.

Een boek dat je kind in slaap doet vallen, het is een droom voor ouders van slechte inslapertjes… De Zweedse gedragstherapeut en auteur Carl-Johan Forssén Ehrlin scheert met zijn voorleesboek The Rabbit who wants to fall asleep dan ook hoge toppen aan beide kanten van de oceaan en staat op de eerste plaats van best verkochte boeken bij Amazon.com.

Extra traag voorlezen en geeuwen

Het geheim zit hem in de manier waarop je het boekje van 26 pagina’s voorleest. Als gedragstherapeut en taalkundige merkte Ehrlin op dat kinderen tijdens het voorlezen vatbaar zijn voor bepaalde signalen.

Zo moet je als ouder tijdens het voorlezen van dit boekje regelmatig geeuwen en de cursief gedrukte woorden extra traag uitspreken. Het tekstritme zorgt ervoor dat het kind letterlijk met woorden in slaap wordt gewiegd.

Ehrlin vertelde in The Telegraph dat hij het idee ruim drie jaar geleden kreeg, toen zijn moeder tijdens een gezamenlijke lange autorit in slaap viel. 

Ook slaapverwekkend verhaal

Naast de manier waarop je het boek voorleest prikkelt ook het verhaal op zich een kind om in slaap te vallen. Het vertelt over konijntje Roger, dat op zijn zoektocht naar slaap Oom Gaap, de Slaap Slak en De Uil met de Zware Oogleden ontmoet, en gebruikt allerlei psychologische technieken. Ze zijn volgens Ehrlin ontwikkeld om het kind te helpen ontspannen, sneller in slaap te vallen en rustiger te slapen.

'Denk langzaam, adem kalm en langzaam, kalm en langzaam', krijgt het konijntje Roger als advies bij zijn zoektocht naar slaap. Maar ook: 'Laat je lichaam zwaar worden, zo zwaar dat het voelt alsof het valt... als een blad dat valt, langzaam valt , valt... je oogleden zijn zo zwaar.'

Een fragment uit de Engelse versie:

“Heavy-Eyed Owl told Roger the Rabbit, I can see that you are tired, [name] and that both of you are very close to falling asleep now. Roger was very tired and slowly nodded his head, said yes, and felt how right Heavy-Eyed Owl was. I am well on my way to falling asleep now, you thought. Goodnight, says the wise Heavy-Eyed Owl, now, shutting your eyes and yawning yourself to sleep [yawn].”

Tevreden lezers

Gebruikers van Amazon.co.uk geven het boek een gemiddelde van 3,5 sterren. Sommige ouders zijn meer dan tevreden. ‘Ik ben echt sprakeloos’, vertelt één van de lezers. ‘Kan iemand me in mijn arm knijpen? Bedtijd neemt in plaats van twee tot drie uur nu 12 minuten in. We zijn tot in het midden van pagina twee geraakt.’ Uiteraard werkt de truc niet voor iedereen en geven andere lezers dan weer aan dat hun ukje klaarwakker bleef, ondanks het verhaal te hebben voorgelezen.

Toch wordt de auteur dagelijks overstelpt door positieve reacties en beamen verschillende psychologen en therapeuten dat het boek kan helpen bij het in slaap laten vallen van kinderen. The Rabbit Who Wants to Fall Asleep is naast de oorspronkelijke uitgave in het Zweeds inmiddels ook verkrijgbaar in Engels, Duits, Frans, Spaans, Portugees en Italiaans. Voor een Nederlandse vertaling is het, jammer genoeg, nog even wachten. 

Intussen is Ehrlin druk bezig aan een volgende boekje waarin hij kinderen van het potje naar het toilet wil helpen.

 

Meer info

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes