4227fi.jpg

Slim bedacht: website helpt ouders om een naam te kiezen

17/09/2016
Mamabaas
Door Mamabaas

Jef? Lowie? Anne-Marie? Of toch maar Sterre? Namen, phoe, het zijn er zoveel, en je bent je daar nooit méér van bewust als je een probeert te kiezen voor je aanstaande baby. Er zijn koppels bij wie dat vlot gaat of waarbij het al vast ligt nog voor de baby verwekt is. Maar bij de meesten is dat toch een proces met vallen en opstaan (en daarmee bedoelen we lijstjes, discussies, tranen en onderhandelingen).

Eén meisje heeft alvast een manier bedacht om het gemakkelijker te maken: een website die je volgens een aantal criteria drie keuzes geeft. Ook proberen? Well… dan is het misschien gemakkelijk als je Chinees kan en op zoek bent naar een Engelse naam.

Gandalf of Rolex?

Engelse namen zijn zo in trek in China dat de site loopt als een trein: het Britse meisje, amper 16, verdient er nu al ruim 56.000 euro mee. Ze kreeg het idee toen haar tijdens een reis in China gevraagd werd om een Engelse naam te kiezen, wat ze belangrijk vinden voor de toekomst van het kind.

En daar hebben ze hulp bij nodig? Yep, want Chinezen hebben maar zeer beperkte toegang tot Westerse (en dus ook Angelsaksische) culturen. Dat resulteerde al in namen als Gandalf, Rolex en Cinderella, gewoon omdat de Chinese ouders denken dat dit echte namen zijn in Engeland.

Er moest iets gedaan worden

“Ik voelde me veel te jong en niet gekwalificeerd om bij zo’n belangrijke beslissing te worden ingeschakeld. Maar toen ik een paar van de belachelijke namen hoorde, besloot ik dat ik iets moest doen”, getuigt Beau Jessup.

De tiener zag haar kans en creëerde de site Special Name. Uit een lijst van 12 persoonlijkheidskenmerken wordt aan de ouders gevraagd er vijf te kiezen, ze vinken een geslacht aan en er worden drie opties gestuurd naar familie en vrienden, die dan kunnen meebeslissen over de juiste naam. Het hele proces kost nog geen euro en volgens de site zijn er al ruim 24.000 namen gekozen.

Voor de prijs moet je het niet laten, maar vrienden en familie laten meebeslissen… hmm, niet zo zeker.