5473fi.jpg

SOS: Mijn baby heeft een afgeplat hoofdje

27/01/2020

Nu wereldwijd alle ouders gestimuleerd worden om hun baby's in rugligging te laten slapen, zien we gelijktijdig ook meer kinderen met een voorkeurshouding en afplatting van het achterhoofd.

 Ligt je baby vooral in rugligging en zit hij meestal in een baby- of autostoel, dan traint hij enkel bepaalde spiergroepen in zijn hals. De zwaartekracht heeft vrij spel en je baby zal een voorkeurshouding aannemen en hierbij vaak het hoofdje naar rechts draaien. Zijn achterhoofdje gaat zo afvlakken. In de meest extreme vorm kan het op een trapezium lijken. Ook zijn halsspieren kunnen hierdoor stram worden en zelfs inkorten. Ook te lang spelen met je baby in gesteunde zit, wanneer je baby nog niet zelfstandig kan zitten, zal een assymetrische houding met kantelen van het hoofdje en op langere termijn afvlakking van de schedel veroorzaken. 

Hoe te vermijden?

Om dit jammerlijke neveneffect van het 'back to sleep' te vermijden, is 'tummy to play' in het leven geroepen. Concreet: Slapen doet je baby het best op zijn rug. Spelen in buikligging is, onder toezicht, een absolute aanrader! 

Nog een aantal tips om de afplatting te corrigeren:

  1. Als je baby wakker is, laat hem dan zoveel mogelijk oefenen en spelen in verschilende houdingen, zodat hij alle spieren in zijn hals aanspreekt.
  2. Leg je baby na het voeden ook van je linker- op je rechterarm (indien je rechtshandig bent - zoniet, vice versa).
  3. Ligt je baby op zijn rug, dan kan je hem m et een speelgoedje stimuleren om zijn hoofdje van rechts naar links te draaien en opzij te rollen.

Zelfs wanneer je baby al een afgevlakt achterhoofd heeft ontwikkeld, zal het bewegen in verschillende richtingen de vorm van zijn hoofdje als het ware opnieuw tot een normale vorm kneden! 

Heel af en toe is de asymmetrie van het hoofdje zodanig uitgesproken en onherroepelijk dat redressiehelmtherapie noodzakelijk is. Je baby krijgt dan een helm aangemeten die zijn hoofdje tot een normale vorm kneedt. Dat gebeurt bij voorkeur pas vanaf 5-6 maanden, nadat hij voldoende hoofdcontrole heeft verwormen. Zo'n helm weegt immers veel en zal, indien hij te vroeg wordt opgezet, de voorkeurshouding en het probleem alleen maar versterken. 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes