7416fi.jpg

Sterrenkindjes: altijd dichtbij

31/10/2021

Hoe zorg je ervoor dat je dit kindje, dat voor altijd in je hart, je hoofd en je lijf zit, ook een zichtbaar plekje kan geven in je gezin? Hoe laat je zien dat hij of zij er altijd zal zijn, bij elke kleine en grote stap voor de rest van je leven? Wel, dat is een heel persoonlijke vraag waarop elke ouder zelf het antwoord moet vinden. Want net zoals elk verlies uniek is, is ook elk verhaal van hoe ouders en familie met verlies omgaan anders. Er is geen theorie die zegt wat het best zou kunnen werken. In dit artikel vertellen sterrenouders hoe ze hun oogappel een plaatsje in het gezin hebben gegeven.

Nele, mama van Senne, Lore, Janne*, Rube en Pepijn

Als mama en papa van Janne* hadden wij haar graag de mooiste plekken op aarde laten zien. Zowel dicht bij huis, als veel verder weg. We kunnen haar enkel nog meenemen in gedachten. Wij hebben daarom stickertjes met Jannes voetjes laten maken. Iedereen die een bijzonder plekje weet, ver of dichtbij kan er eentje krijgen om ergens op te plakken. De foto’s zetten we op de website en zo kunnen we haar tocht volgen.

Kristof, papa van Fee, Lucas, Ella* en Nina

De week nadat Ella* stierf, liet ik haar naam tatoeëren op de plaats van mijn hart. De man vroeg me wat ik ervan vond en ik zei: ‘Ik vind het lelijk en ik ben tegen tatoeages, maar ik ben blij dat ze er staat.’ Ik begon te huilen en liet de man verbouwereerd achter, ik betaalde aan de kassa en vertrok huiswaarts. Ik had geen zin om het allemaal uit te leggen.

Marijke, mama van Jayde* & Jude* en Jace

We hebben afgelopen zomer een stukje tuin speciaal voor hen ingericht. Een plekje voor hen. Een sprookjeshoekje met elfjes en kaboutertjes. Want zo begon ons verhaaltje ook. Met een sprookje.

Chani, mama van Eleonore* en Annelou

Toen we afscheid namen van onze dochter Eleonore*, kregen we van haar grootouders de Babbelbellenbox, den doos vol bellenblaas. Wanneer we iets aan haar willen vertellen, blazen we belletjes en wanneer ze uiteenspatten, weten we zeker dat ze de boodschap ontvangen heeft. Zo reist onze dochter de hele wereld rond. Op elke unieke plek waar wij, familie of vrienden zijn, worden er belletjes geblazen. Van Patagonië tot Noorwegen, van Namibië tot Frankrijk, Eleonore* is er altijd en overal, ze reist de wereld rond.

Caroline, mama van George*

We lieten een knuffelbeertje maken op de grootte en met het gewicht van ons zoontje. Dat gaat nu mee met ons op reis.

Het rouwt in jou

Meer lezen?

Als ouders een kind verliezen, zakt de grond helemaal weg onder hun voeten. Christine Vandenhole, mama van Berre*, vroedvrouw en founder van het Berrefonds, heeft al haar ervaring en kennis gebundeld in een eerlijk hulpboek voor iedereen die van ver of dichtbij te maken krijgt met het verlies van een kind.

'Het rouwt in jou' is een warm boek vol inzichten en eerlijke getuigenissen; herkenbaar voor ouders van een overleden kindje. Er is plaats voor verdriet, veel begrip en erkenning, maar ook hoop. Voor familie, vrienden en omgeving staat dit boek vol waardevolle tips en praktische checklists.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes