7386fi.jpg

Sterrenkindjes: een checklist voor lieve collega’s

16/06/2021

Voor naaste collega’s kan het heel vreemd zijn om een ouder van een overleden kindje terug op het werk te ontvangen. Collega’s verschillen daarin niet echt van vrienden of familieleden die niet goed weten hoe ze op je moeten reageren. Maar voor collega’s is het moeilijker om de confrontatie uit de weg te gaan. Als jullie een bureau delen, samen een shift moeten draaien of in hetzelfde team werken, dan ben je aangewezen op elkaar. En dat is niet altijd gemakkelijk. Maar directe collega’s kunnen wel een enorm grote impact hebben op het verdriet van ouders.

Als ouders zich warm omringd en gesteund voelen op het werk, dan durven ze meer zichzelf zijn. Als er ruimte is voor twijfel, voor een slechte dag of een emotionele reactie op een onverwachte gebeurtenis, kan dat een enorme steun zijn. Veel collega’s zijn bang om iets verkeerds te doen of te zeggen. Het beste advies dat we kunnen geven is: wees vooral lief, luister met aandacht en wees gewoon een ‘medemens’. Geen therapeut, geen psycholoog, maar gewoon die begripvolle collega die aanvoelt wanneer het tijd is voor een troostende arm om de schouder of een kopje thee buiten op een bankje.

Misschien ken je elkaar niet zo heel goed. En dan ben je misschien zo bang om iets verkeerds te zeggen dat je dan maar helemaal niks zegt en gewoon overgaat tot de orde van de dag. Dat je daarmee de ouder van een overleden kindje in de meeste gevallen helemaal geen plezier doet, is een understatement. Wat je dan beter wel doet? Wel, dat is moeilijk te zeggen. Elk verdriet is anders, elke ouder die een kind verliest heeft een heel eigen manier om daarmee om te gaan. 

De beste tip die we wellicht kunnen geven, is om gewoon met elkaar te praten. Vraag waar hij of zij concreet nood aan heeft. En check dat regelmatig. Het is niet omdat iemand de eerste werkweek nog geen zin heeft in een korte koffieklets, dat dit voortaan de norm is. Het is niet omdat iemand bij de eerste aankondiging van een nieuwe geboorte of zwangerschap in het team heel emotioneel reageert, dat hij of zij er daarna helemaal niets meer over wil horen. Je collega uitsluiten van grapjes, leuke verhaaltjes en teamuitjes omdat 'je hem of haar niet wil kwetsen' is misschien het meest kwetsende wat je kan doen. Dus ... vragen, herhalen en ga niet uit van je eigen veronderstellingen. 

Checklist

 1. Laat ruimte voor wat is, probeer niet elke stilte helemaal op te vullen.
 2. Verwelkom je collega op de eerste werkdag, houd daar echt bewust een moment voor vrij in je agenda.
 3. Spreek je collega rechtstreeks aan.
 4. Probeer je collega niet te ontwijken of te negeren. Weet je echt niet wat te zeggen? Schrijf het desnoods op een lief kaartje: ‘Ik weet echt niet wat te zeggen.’
 5. Vergelijk niet met je eigen verlieservaringen.
 6. Minimaliseer het verdriet van je collega niet.
 7. Laat af en toe een lieve post-it achter op het scherm of aan een locker.
 8. Noteer de geboortedatum en sterfdag van het kindje op je kalender. Het is fijn voor ouders als ze op een moeilijke dag een lief berichtje krijgen. Al is het maar een hartje. :)
 9. Wees nabij op moeilijke momenten.
 10. Geef niet de hele tijd goedbedoeld advies. Luister gewoon.
 11. Durf de naam van het kindje uit te spreken, vraag of je collega dit graag heeft.
 12. Vraag regelmatig hoe het gaat en wees concreet: ‘Kan je je wat concentreren?’ ‘Is je eerste werkweek meegevallen?’ ‘Heb je in het weekend kunnen rusten?’
 13. Check regelmatig wat je collega nodig heeft. Misschien waren er afspraken in het verleden, maar wees je bewust van het feit dat dit kan evolueren. Misschien gaf de collega aan veel over zijn/haar verlies te willen praten, maar wordt hij/zij nu gek van iedereen die hem/haar aanspreekt. Durf deze afspraak eens te evalueren. ‘Je had aangegeven dat je het fijn zou vinden als iedereen je zou aanspreken maar is dit nog oké voor jou? Laat het ons weten mocht je er intussen anders over denken.’

Het rouwt in jou

Meer lezen?

Als ouders een kind verliezen, zakt de grond helemaal weg onder hun voeten. Christine Vandenhole, mama van Berre*, vroedvrouw en founder van het Berrefonds, heeft al haar ervaring en kennis gebundeld in een eerlijk hulpboek voor iedereen die van ver of dichtbij te maken krijgt met het verlies van een kind.

'Het rouwt in jou' is een warm boek vol inzichten en eerlijke getuigenissen; herkenbaar voor ouders van een overleden kindje. Er is plaats voor verdriet, veel begrip en erkenning, maar ook hoop. Voor familie, vrienden en omgeving staat dit boek vol waardevolle tips en praktische checklists.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
sweater marvellous metie

Sweater | Marvellous metie

€ 44.99

Meilleures ventes