6949fi.jpg

Back to school of crèche: jullie zijn chillax-moms

12/09/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

De start van het nieuwe schooljaar ligt intussen achter ons. En mama’s, die hebben jullie met glans doorstaan. Enkele weken geleden polsten we naar welk type back-to-school-mom/back-to-crèche-mom jullie zijn. Relax en alles goed op een rijtje, zo gaan jullie er tegenaan!

Alles komt altijd goed

Voorbereidingen? Redelijk op tijd getroffen – een week opvoorhand is voldoende, toch? Boekentasjes? Naar bestvermogen gevuld. School- of crèchegerief en kleren die compleet rijp waren voor de vuilnisbak vervangen door iets nieuws? Ja, maar evengoed alles wat nog in deftige staat was gerecupeerd van vorig jaar. Bengels de eerste schooldag mooi op tijd afgezet op de speelplaats in de opvang? Check, maar of dat het hele jaar zal lukken, zie je nog wel.

Bijna de helft van onze mama’s laat zich niet te hard opjagen. 44% van jullie is voornamelijk een chillax-mom. Jij weet dat alles wel goed komt. Je laat je niet gek maken. En draait het zo nu en dan eens in de soep? Kan gebeuren. Het leven is nooit perfect, maar geen man of kind overboord. Op naar de volgende dag!

Goed geregeld

Op de tweede plaats staan de I-got-it-moms. 28% van jullie heeft meestal alles perfect uitgekiend en mooi gepland. De school- en crècheaankopen had jij al even afgevinkt op je to-do-lijstje. Iedereen overal op tijd op de juiste plek. Kortom, alles onder controle bij jou!

De creatieve mama’s volgen op korte afstand. 23% van jullie is in de eerste plaats een crea-mom die in het nieuwe school- of crèchejaar lekker veel nieuwe opportuniteiten ziet. Je bent bijna even enthousiast als je kids om eraan te beginnen. Nieuwe spulletjes ontwerpen of oudere dingen pimpen, laat maar komen!

Last minute lukt ook

Echt alles op de allerlaaste nipper regelen, dat doen jullie blijkbaar niet te vaak. Of toch niet standaard :-). Maar 5% van jullie is een voornamelijk een impro-mom. Maar hé, snel schakelen heb jij wel prima onder de knie. Zolang die kinderen maar op school of in de opvang geraken. En dan zien we wel verder.

Duwtje in de rug

De grootste kostenpost gedurende het ‘schooljaar’ is voor de meesten onder jullie duidelijk de opvang of crèche (62,4% geeft dit aan). Daarna volgen schoolgerief en benodigdheden (21,3%) en schooluitstapjes (15%). Het (school)vervoer sluit de rij (1,2%).

Gelukkig sta je er financieel niet helemaal alleen voor. Een uitbetaler van het Groeipakket (kinderbijslagfonds) helpt je een handje met enkele extra toeslagen die deel uitmaken van het Groeipakket. Zo is er bijvoorbeeld de Kinderopvangtoeslag, Kleutertoeslag, de Schooltoeslag en de Schoolbonus. Premies die je wat helpen om de kosten te dragen.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Parentia, uitbetaler van het Groeipakket (kinderbijslagfonds). Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Disclaimer Groeipakket