Supersnelle maaltijd: veggie spaghetti met linzen (uit het boek Mamadieet)

Heb je na een hectische dag geen tijd of energie om nog achter de kookpotten te kruipen? Dan zijn ‘crisismaaltijden’ je redding: gewoon dat potje uit de diepvries halen en opwarmen. Ideaal!  

Natuurlijk komt dat potje niet zomaar in die diepvries terecht… Probeer één keer per maand wat tijd te maken om een aantal crisismaaltijden te bereiden. Zorg meteen voor grotere volumes zodat je weer even verder kunt.

Deze vegetarische spaghetti met linzen is zo'n goed voorbeeld. Je maakt de saus van tevoren, zodat je alleen maar wat pasta hoeft klaar te maken. Klaar in een handomdraai en je hebt ook nog eens gezond gegeten. Ieeuww, linzen, hoor ik je denken?! Echt waar: gewoon proberen! Het is superlekker. En nog een pluspunt: de linzen worden gemixt in de saus, dus de kids zullen niet eens weten dat ze er aan het eten zijn :).

Ingrediënten voor een snelle spaghetti

Voor 4 porties voor 2 volwassenen en 2 kleuters:

  • 3 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 5 grote wortelen
  • 4 rode paprika’s
  • 5 stengels selderij
  • 2 eetlepels olie
  • 300 g gedroogde linzen
  • 3 liter (tomaten)passata
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 2 koffielepels currypoeder
  • 2 eetlepels basilicum
  • 2 eetlepels oregano
  • peper 

+ een kookpot

Hoe maak je het?

  • Versnipper de uien en de knoflook.
  • Schil vervolgens de wortelen en de paprika’s en snijd ze in grote  stukken. Snijd de selderij in stukken.
  • Stoof de ui, selderij en knoflook in de olie. Voeg eventueel al een  scheutje water toe als je merkt dat het gaat aanbakken.
  • Voeg de rest van de groenten en de linzen toe en meng goed.
  • Giet de passata erbij en voeg de bouillon en kruiden toe.
  • Laat de saus minstens 20 minuten koken op een laag vuur tot de  groenten en vooral ook de linzen gaar gekookt zijn.
  • Mix nu alles fijn.
  • Voeg, afhankelijk van hoe dik je de saus wilt, nog wat extra water toe.

Opgelet! 

Deze saus bevat weinig eiwitten (alleen de linzen). De hoeveelheid eiwit is nog niet voldoende voor je dagtotaal. Probeer de rest van de dag nog een kleine portie vlees, peulvruchten, ei of vis op je boterham of in een salade te eten. (En één dagje met wat minder eiwit kan ook geen kwaad!)

Tip:

  • Wil je toch een saus met stukjes? Maak dan de tomatensaus enkel met de ui, de kruiden en de linzen. Stoof de groenten al lichtjes aan een aparte kookpan. Mix de tomatensaus wanneer de linzen gaar zijn en voeg dan pas de groenten toe. Laat ze wel nog minstens 10 minuten verder garen in de saus zodat ze hun smaak kunnen afgeven.
  • Voeg nog wat extra verse kruiden toe zoals basilicum of peterselie.
  • Ook heel lekker met wat kerstomaatjes en rucola.

Over het concept van crisismaaltijden

Niemand is perfect. Zo nu en dan moet je de teugels eens een beetje vieren. Belangrijk, als dat gebeurt, is dat je weet wat je doet/eet. En weet bijvoorbeeld ook dat er caloriearmere alternatieven bestaan die ook heel lekker zijn.

We hebben het allemaal druk, druk, druk. Het huishouden is voor velen van ons al lang geen dagtaak meer. Vooral dat eten, dat is echt bijzaak geworden... Je nam je gisteren vol goede moed voor om morgen echt een gezonde maaltijd op tafel te toveren. Maar ‘s nachts moest je vier keer opstaan omdat je jongste een oorontsteking heeft. Die avond crash je om acht uur in de zetel... nadat je een kant-en-klare maaltijd hebt opgewarmd in de oven.

Of je komt later dan gepland thuis van het werk. Want er was nog dat oudercontact op school of die dringende doktersvisite... En daar gaat de mooie planning. Je hebt meteen excuses bij de vleet om te zeggen dat er geen tijd is om zelf iets te koken. De oplossing? Gauw iets (ongezonds) afhalen. 

De oplossing: crisismaaltijden

Niemand verwacht dat je twee uur achter de kookpotten staat om een uitgebreide maaltijd te maken. Je kunt echt wel heel snel een gezonde gezinsmaaltijd op tafel toveren.

In de tijd die je nodig hebt om naar de frituur te rijden, ter plaatse te moeten wachten en weer terug naar huis te keren, heb je eigenlijk sneller zelf iets gemaakt. Als je voorbereid bent op dergelijke ‘crisissituaties’, natuurlijk. Dan kun je gewoon een groentemix opwarmen uit de diepvries en daarbij gauw een stukje vlees bakken. Of een portie spaghettisaus ontdooien en pasta koken. Wil je toch een keertje naar de frituur? Dat moet altijd eens kunnen. Zorg dan dat je het inplant en dat je er dan ook echt van geniet!

mamadieetboek

Over het boek Mama(di)eet

Meer info over dit leuke en informatieve boek van diëtisten en mama's Lobke Husson, Sanne Mouha en Katrien Van der Vaerent vind je hier

Het boek staat momenteel in promotie op de webshop!